Csigalassúsággal halad a nyomozás a gyulai katolikus középiskola ügyében

Kis-Magyarország

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke minden látható előzmény nélkül 2019 augusztusában menesztette az egyház fenntartásában működő gyulai Göndöcs Benedek középiskola igazgatóját, Czirok Sándort és feleségét, Gedeon Éva igazgatóhelyettest, akik közel három évtizedig vezették a katolikus iskolát. Az ügyben egy feljelentés nyomán indított nyomozás csigalassúsággal halad.

A második legmagasabb önkormányzati elismerésben részesült 2017-ben Czirok Sándor, amikor Görgényi Ernő gyulai polgármestertől (Fidesz-KDNP) átvette a Kiváló polgár kitüntetést. Czirok a helyi Göndöcs Benedek Katolikus Technikum alapító igazgatója volt már csaknem két és fél évtizede, egyben a KDNP Békés megyei vezetője. E mellett a gyulai katolikus egyházközség világi képviselő-testületében töltött be vezető tisztséget.

A békési fürdővárosban katolikus fenntartásában van egy másik középiskola, a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium és a hozzátartozó általános iskola, valamint egy óvoda is. Sőt, a helyi Grosics futballakadémiát is a katolikusok alapították és működtetik ma is, köszönhetően annak, hogy Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök rajong a labdarúgásért.

De hogy a katolikus egyház jelenléte még hangsúlyosabb és rendhagyóbb a fürdővárosban, azt jól bizonyítja, hogy a Gyulai Televízió is a Szeged-Csanádi Egyházmegye birtokában van, a helyi Fidesz vezette önkormányzat pedig minden évben tízmilliós nagyságrendben támogatja a csatornát.

Ilyen koncentrált jelenlét miatt aligha véletlen, hogy a kormánypártokhoz több mint közel álló Szeged-Csanádi Egyházmegye, egyben Orbán egyik legkedvesebb püspöke, Kiss-Rigó László egy évvel Czirok után, 2018-ban megkapta a legmagasabb helyi elismerést a helyi fideszes vezetőktől: Gyula díszpolgára lett. Ezzel olyan névsorba került be, ahol egyebek mellett megtaláljuk Kossuth Lajost, Erkel Ferencet, Jókai Mórt, Bethlen Istvánt, Gömbös Gyulát (!), Bay Zoltán fizikust és Simonyi Imre költőt.

A gyulai önkormányzat 2017-es és 2018-as kitüntetettje egy évvel később jóval kevésbé békés körülmények között találta szembe magát egymással. Czirok Sándor igazgatói és felesége igazgatóhelyettesi kinevezését 2019. augusztus 31-én indoklás nélkül megszüntették. Hogy nem szokványos ügyről volt szó, az is mutatta, munkaviszonyuk is azonnali hatállyal megszűnt. A hivatalos kommunikáció szerint kölcsönös megegyezéssel távoztak. De nem csak az iskola éléről, hanem az intézményből is.

Korábban is keringtek hírek Békés megye második legnépesebb városában arról: nem biztos, hogy a Göndöcs Benedek középiskolában a legnagyobb rendben mennek a dolgok. A 2019 augusztus végén történt váltás után mind a távozottak, mind a fenntartó katolikus egyházmegye hallgatásba burkolózott. Jó másfél évvel ezelőtt írt arról a Telex, hogy költségvetési csalás gyanúja miatt a NAV vizsgálódik az ügyben. Akkor hivatalosan annyit közöltek, hogy „a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Békés Megyei Osztálya folytat nyomozást a Göndöcs Benedek középiskolát érintően költségvetési csalás gyanúja miatt egy 2019 májusában kelt feljelentés alapján. A nyomozás jelenleg felderítési szakban van ismeretlen tettes ellen, azaz gyanúsított felelősségre vonására nem került sor.” Az eljárás egyéb részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adtak tájékoztatást. A sajtó ismétlődő megkereséseire sem a Szeged-Csanádi Egyházmegye, sem a távozott igazgató és helyettese nem reagált.

„A nyomozás folyamatos, de jelenleg változatlanul felderítési szakban van, azaz gyanúsítás közlésére, gyanúsított kihallgatására még nem került sor” – ezt válaszolta tavaly szeptemberben a Békés Megyei Főügyészség ugyancsak a Telex kérdésére. A hírportál arról érdeklődött, hogy áll a nyomozás a költségvetési csalás miatt folyó eljárásban a gyulai Göndöcs Benedek Középiskola volt vezetőinek ügyében. Ugyanezt a választ most, nem egészen fél évvel később lapunk is megkapta, miután megkerestük a Békés Vármegyei Főügyészséget. „Az ügyben a nyomozás jelenleg is felderítési szakban van folyamatban, gyanúsított kihallgatására nem került sor” – közölték.

Ez azt jelenti, hogy három évvel és nyolc hónappal a megszületett feljelentés, illetve közel három és fél évvel a két vezető távozása után

érdemben semmit sem lehet tudni arról, hogy a költségvetési csalás gyanúja pontosan mivel összefüggésben merült fel a gyulai katolikus középiskolában.

Ahogy azt sem, hogy ez mekkora összeget jelenthet és milyen időszakot ölelhet fel. A Narancs.hu meg nem erősített információi szerint a 2019 májusában született feljelentés forrása a középiskola berkein belülről érkezett a hatóságokhoz. Némiképp meglepőnek tűnik, hogy lassan négy év után sem került sor még az ügyben gyanúsításra. Viszont az is igaz, hogy a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága nem zárta le az ügyet, a nyomozás folyik, így a volt igazgató és helyettese egyelőre nem lélegezhet fel.

Ha a feljelentésben foglaltak igaznak bizonyulnak és bűncselekmény gyanúja miatt az ügyben vádemelés születne, s azt a bíróság tárgyalná, több szereplőnek kellemetlen pillanatokat okozhatna. Akár a fenntartónak is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk