A Szegedi Egyetem kifizetné diákjai kieső Erasmus+ költségeit

  • Bod Péter
  • 2023. január 11.

Belpol

Az alapítványi formában működő szegedi egyetem kuratóriuma már tárgyalt az Erasmus+ tervezett felfüggesztéséről. 

A Szegedi Tudományegyetemnek megvolna a válasza arra, ha az Európai Bizottság megvonná hallgatóitól az Erasmus+ oktatási csereprogramra szánt uniós pályázati forrást: saját költségvetéséből finanszírozná a szegedi diákok külföldi tanulmányait.

Erről Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) működtető alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt a Szeged.hu-nak. Az egyetemi vezető szó szerint azt mondta a helyi hírportálnak: „Amennyiben a hallgatói mobilitás szempontjából fontos Erasmus+ források hozzáférhetetlenné válnának, akkor az egyetem saját forrásból biztosítani fogja, hogy a hallgatói mobilitás legalább a jelenlegi szinten fennmaradhasson”.

Mint kiderült, a szegedi egyetem kuratóriuma már tárgyalt az Erasmus+ tervezett felfüggesztéséről, és mint kiderült, teljes volt a tagok között az egyetértés, hogy kieső uniós forrást pótolni kell, és pótolni is fogják, amennyiben ez szükségessé válik.

Az idő rövidsége miatt egyelőre nem tudni, mekkora összegről lenne szó a szegedi egyetem esetében, aminek felhasználása csak a következő tanévben válna esedékessé, ha addig a magyar kormány nem tud megegyezni az Európai Bizottsággal a jelzett pályázat felfüggesztésének visszavonásáról.

Mint ismert, hogy az Európai Bizottság két fontos, a felsőoktatást érintő uniós pályázat felfüggesztéséről hozott nemrégiben döntést. Így az alapítványi fenntartásban lévő magyarországi egyetemek a következő tanévtől nem juthatnak hozzá az Erasmus+ oktatási csereprogram pályázati összegeihez, valamint a Horizon Europe, európai kutatásokat és fejlesztéseket támogató uniós pályázati lehetőségekhez.

Az EU egyrészt azt tartja aggályosnak, hogy az alapítványokba kiszervezett intézmények működési modellje nem biztosítja a közösségi források átlátható kezelését, másrészt azt is, hogy magas rangú politikai tisztségviselők kerülnek az alapítványok vezetőségébe. Ha ezeket korrigálja a kormány, akkor kaphatják meg újra ezeket a támogatásokat a kiszervezett egyetemek.

A kormány részéről a Kulturális és Innovációs Minisztérium reagált közleményben, amelyben arról írtak, hogy a most futó programokat nem érinti a döntés, márciusig pedig még egyeztetnek. Navracsics Tibor uniós forrásokért is felelős területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott, bízik benne, hogy csak félreértésről lehet szó, az Európai Bizottság azonban megerősítette, hogy aggályaikat már korábban is jelezték a kormánynak.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk