Elhunyt két koronavírusos beteg a szociális otthonban, ahol a lakók nagyrésze fertőzött

  • Varga Domokos Péter
  • 2020. november 3.

Kis-Magyarország

A darvastói pszichiátriai intézet kilenc, kórházban ápolt, koronavírusos betege közül ketten meghaltak: egy idősebb férfi és egy nő. A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményéhez tartozó darvastói intézetben a minapi első, teljes szűrést követően már 220 lakóról és 54 dolgozóról állapították meg, hogy fertőződött koronavírussal.

Erre a járványügyi gócra Rig Lajos (Jobbik) parlamenti képviselő még október 26-án, az Emmihez intézett azonnal kérdésében hívta fel a figyelmet, az ügyről az Index írt. Az Emmi államtitkárát, Vitályos Esztert akkor ez a bejelentés meglepte, a Rig Lajosnak adott válaszában csupán annyit közölt: „utánanéznek” az információnak és „megteszik a szükséges intézkedéseket”. Darvastón jelenleg 277 enyhén és középsúlyosan értelmileg korlátozott személyt gondoz a közel 130 fős személyzet. Az október 26-i állapot szerint a lakók közül 202-en, míg az intézmény dolgozói közül 54-en fertőződtek meg koronavírussal, 9 személyt ápoltak kórházban.

A Narancs.hu-nak Rig Lajos elmondta, a darvastói gondozottak egy része kijár a környező településekre dolgozni, képességeiknek megfelelő munkát látnak el, általában az önkormányzatoknál közfoglalkoztatottként. Az intézmény nem zárt, a vírust a bent lakók kintről is hozhatták, illetve ki is vihették. A kontaktkutatás most zajlik, de a képviselő információi szerint a vírus eredetére nem derült fény. Rig Lajos lapunkkal megosztotta azt az információját is, hogy az otthon két gondozottja, egy idősebb férfi és egy nő hunyt el koronavírus-fertőzés következtében. A képviselő hozzátette, az október 26-i adatokhoz képest a napokban már 220-an voltak koronavírusosak egy újabb szűrést követően az otthon lakói közül. A jobbikos képviselő előzőleg Kásler Miklósnak is küldött levelet, amiben azt írta, van, aki lélegeztetőgépre került.

Korábban kellett volna a gondozottakat szűrni

Ebben a helyzetben az intézetben dolgozókat folyamatosan kellene szűrni, akár „rapid teszttel” is, amely 15-20 perc elteltével eredményt ad. Emellett az első pozitív teszteket követően azonnal szűrni kellett volna minden gondozottat az intézeten belül. Rig Lajos hangsúlyozta, őt már október 21-én értesítették arról, hogy Darvastón több gondozott koronavírus tesztje pozitív lett. (Arról egyébként, hogy egy Veszprém megyei szociális otthonban a gondozottak közel 80 százaléka koronavírusos, Müller Cecília országos tisztifőorvos is beszélt október 28-án az operatív törzs sajtótájékoztatóján, de nem nevezte meg konkrétan, hogy a darvastói intézményről van-e szó.)

Rig Lajosnak már október 21-én szóltak

Rig Lajosnak már október 21-én szóltak

Fotó: Rig Lajos/Facebook.com

Ha már ekkor leszűrtek volna mindenkit az intézetben, valószínűleg sokkal kevesebben fertőződtek volna meg. Ezzel párhuzamosan meg kellett volna rendelni a honvédségtől a fertőtlenítő tisztítást, amelyet végül csak két héttel ezután, november 1-jén végeztek el.

A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye hét helyszínen működtet telephelyet. Dákán (itt működik az intézményi központ is), Kamondon, Lesencetomajon, Nyírlakon, Veszprémben (a megyeszékhelyen kettőt) és Darvastón. Rig Lajos azt is közölte portálunkkal, hogy már a dákai intézetben is találtak több, koronavírussal fertőzött személyt. Azaz a vírus tovább terjedt az intézmény telephelyei között. Nem elég tehát a darvastói intézetben élőket és dolgozókat szűrni, ezt mielőbb meg kell tenni a többi telephelyen is.

Az államtitkár mellébeszél

A parlament hétfői ülésén Rig Lajos újabb kérdést tett fel az emberi erőforrások miniszterének. Ebben többek között arról is érdeklődött, helyesnek tartja-e azt az Emmi, hogy a darvastói intézetben pozitív koronavírus teszttel rendelkező dolgozók jelenleg is bentlakókat látnak el. Egyben felhívta figyelmet Müller Cecília egyik kijelentésére is, miszerint a pozitív teszttel rendelkezők lehetőleg maradjanak otthon, és erősítsék az immunrendszerüket.

Az intézmény falain belül rengeteg a fertőzött

Az intézmény falain belül rengeteg a fertőzött

Fotó: dakaotthon.hu

Fülöp Attila államtitkár válaszában a kérdésnek erre részére nem tért ki, csak általános információkat közölt. Rig Lajos ezt követően újra feltette a kérdést, de ezúttal jogszabályi hivatkozással. Eszerint a koronavírussal fertőzött, de tünetmentes egészségügyi dolgozók munkába való visszatéréséhez kettő negatív teszttel kell rendelkezniük.

Az Emmi államtitkára a kérdésre másodszor is kitérő választ adott. Közölte, a tesztelés járványügyi kérdés, amelyről a járványügyi hatóság dönt. Azaz a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményéinek egyikében, Darvastón, koronavírusos személyzet ápol koronavírusos betegeket. Az illetékes minisztérium tudtával és cinkos elhallgatásával.

(Címlapképünkön: a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményei darvastói intézményének bejárata)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?