Hangfelvételen rántja le a leplet a cukiságkampányáról a Jobbik alelnöke, aki lecigányozza Orbán édesanyját

  • Magyar Krisztián
  • 2015. március 11.

Kis-Magyarország

Sneider Tamás elmagyarázza, hogy miért muszáj visszavenni a durvább hangból. A lavírozás lényege, hogy a keményebb tónust újabban a Jobbikot segítő Betyársereg használja majd.

A vigyazo.blog.hu hozta nyilvánosságra nemrég azt a hangfelvételt, amelyen Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke pártjai szimpatizánsaival beszélgetett egyebek mellett az új kommunikációs irányvonalról. (Sneider skinhead múltjáról és politikai pályafutásáról korábbi cikkünkben olvashat.) A mintegy 10 perces felvételt tavaly szeptember végén rögzítették egy szekszárdi Jobbik-rendezvényen, ahol egy rovásírásos táblát avattak a Betyársereg felügyelete mellett. Sneider a magyarnarancs.hu megkeresésére nem tagadta, hogy ő beszél a felvételen. Sneider Tamás egyben az Országgyűlés egyik alelnöke is.

false

 

Fotó: MTI

A felvétel legérdekesebb momentumai:

– Sneider elmagyarázza az új kommunikáció, a cukiságkampány lényegét,

neki mint képviselőnek vigyáznia kell, nehogy kimondja azt, amitől megijed a kevésbé radikális választópolgár,

– de a Betyársereg és más csoportok kimondhatják ezeket a dolgokat, amiket Sneider a parlamentben nem,

– a párt és e szélsőséges, olykor rasszista csoportok közt munkamegosztás van,

– a párt kommunikációjának lényege a lavírozás,

– Sneider szívesebben lenne harcos, mint képviselő,

– a Jobbik alelnöke a párttal összeegyeztethetőnek véli a Betyársereget, noha pár évvel ezelőtt erről épp ellentétesen nyilatkozott,

– előbb a baloldali ellenzéket kell kinyírnia a Jobbiknak, aztán jöhet a Fidesz,

– a Jobbiknak hosszú távon meg kell szerezni a nyugdíjasok szavazatát,

– mert nyugdíjasok nélkül nem lehet választást nyerni,

– a nyugdíjasok pedig nyugalmat és békét akarnak,

– azért kell kedves gyereknek lenni, hogy nyugdíjasok a Jobbikra szavazzanak,

– Sneider végül lecigányozza Orbán Viktor édesanyját.

Cukiságkampány és Betyársereg

Sneider a felvételen hosszan beszél a Jobbik cukiságkampányáról.

„Nyilván ez nehéz nekem is, hogy most így megfogalmazzam, a Jobbik mint politikai párt, ha az ember tudomásul veszi, hogy egy politikai párt, amely bekerült a parlamentbe, annak szélesítenie kell és megszólítania, főleg ahhoz, hogy kormányra kerüljünk. Nyilván én azt szeretném, és afelé igyekszünk terelni azt a széles réteget, amelyet meg fogunk szólítani, hogy az magától – idézőjelben mondom – radikalizálódjon, vagy mondanám úgy, hogy nemzeti öntudatra ébredjen. Mire nemzeti öntudatra ébred két- vagy hárommillió ember, az olyan hosszú idő, hogyha azt megvárjuk, addigra már nem lesz Magyarország. Sajnos, így lavírozni kell néha olyan területre, amikor azt mondjuk, hogy a szélesebb rétegek megszólítása érdekében a fogalmazáson, bizonyos dolgok megfogalmazásában vigyázunk arra, hogy ne sértsünk meg adott esetben egy csoportot. Ezt tudomásul kell venni, kell egy munkamegosztás. (Kiemelés tőlünk – a szerk.) Azért jó, hogy van egy Betyársereg, azért jó, hogy van a Hatvannégy Vármegye, mert ők megtehetik azt, amit én nem tehetek meg bent a Parlamentben, mert nekem arra kell figyelnem, hogy az egyszerű helyi polgár is, akiben mondjuk semmi nemzeti érzés nincsen, mégis azt mondja, hogy szimpatikus ez a Jobbik, rá fogok szavazni. Nem könnyű dolog. Én magam szívesebben lennék harcos továbbra is, meg aki ezen a területen mozog, úgyhogy jön helyettem más, aki csinálja helyettem így is. Nem magam raktam oda, ahol vagyok, hanem a többiek mondták, hogy kerüljek oda. Ennyi, de ettől függetlenül nem változott semmi különösebben az elképzelésünkben, sőt, egyáltalán nem változik. Csak hát a kommunikáció, arra kell figyelni, hogy hogyan.”

A cukiságkampány

A Jobbik vezetése nemrég zakóra cserélte a gárdistamellényt, Vona Gábor a közösségi oldalakon kiskutyákkal és kiscicával pózol, a párt országos politikusai láthatóan igyekeznek visszafogni a szélsőséges kijelentésekből. Azt korábban is lehetett sejteni, hogy az irányváltás mögött az ideológiában nincs különösebb fordulat, a barátságosabb Jobbik-kép kialakítása mögött elsősorban a szavazóbázis bővítését célozza. Ezt Vona Gábor pártelnök nem is tagadta, tavaly februárban a hvg.hu megkeresésére elmondta, hogy a radikális elképzelések megmaradtak azután is, hogy a retorika megváltozott.

A hangfelvételen ezt követően a baloldali ellenzékről is beszél Sneider. „Reméljük, az önkormányzati választások után végleg eltűnnek, vagy legalábbis ilyen törpe pártokká változnak. Minden úgy néz ki, hogy így lesz. Azért, ha már az egyik oldalt kinyírtuk, idézőjelbe mondom ezt, majd akkor jöhet a másik. Az keményebb dió lesz azért, mert nagyon erős a Fidesz, meg nagyon zárja a sorait. (…) Ha megnézzük, a Fidesz nagyon sok mindent átvett az MSZP-től, például a nyugdíjas szavazótábort. Most az összes nyugdíjas a Fideszre szavaz. (…) Amikor arról beszélek, hogy hogyan kell kommunikálnunk, például megint itt vannak az idősek. Nélkülük szavazást nyerni lassan már nem is lehet, mert már olyan kevés a középkorosztályú, meg a fiatal – kevesebben is mennek el sajnos a fiatalok szavazni –, hogy a nyugdíjas korosztály önmagában tudna kormányt alakítani. Ahhoz, hogy őket megszólítsd, ahhoz meg egy kedves, aranyos gyereknek kell lenni. (…) Kelet-Magyarországon azért vagyunk annyira erősek, meg azért itt a Dunántúlon is sok helyen – nagyon feljött a Dunántúl, hál’ Istennek – a cigánybűnözők aztán gyilkolják az idős embereket, és ezt nagyon jól el tudjuk mostanában mondani. És nagyon sok idős ember azért szavaz ránk, hogy megvédjük őket. Mert mit akar egy idős ember? Békét, nyugalmat. Ezt kell nekünk sugallni, és azért nem szabad nagyon erőszakosnak tűnni, mert akkor azt mondja, hogy ez se lesz jobb mint a cigánybűnözők vagy akármicsoda. Nem könnyű ez, mindig ilyen borotvaélen kell táncolni.”

Sneider Tamás

Sneider Tamás beszél

Fotó: MTI

A minden bizonnyal titokban rögzített társalgás végén az egyik szimpatizáns a miniszterelnök felmenőinek – általa vélt – származását kezdte el firtatni, amelyre Sneider Tamás az alábbiakat mondta: „Egyébként én nem hittem el nagyon sokáig, hogy cigány származású Orbán Viktor, de igaz, az anyja az cigány. Azt mondják, hogy nagyon rendes, az apja sokkal rosszabb, pedig ő magyar. Sőt, az anyja tanár, hozzá kell tennem, ott, a falujukban. (…)

Az avatás végén valaki Sneidert arról kérdezte, hogy mit gondol személyi titkára, a Betyársereghez ezer szállal köthető Dér Zsolt muzulmán hitéről. (Dér 2013-ban a Magyar Szigeten arról is mesélt, hogy korábban a délszláv háborúban a szerbek ellen is harcolt a muzulmán bosnyákok oldalán.)  Sneider saját személyi titkára vallását Szekszárdon így kommentálta: „Különösebben nem zavar. Szíve joga, sokkal jobb, mintha a zsidó hitre tért volna át.”

Nem tagadta, hogy ő volt

A hangfelvétellel kapcsolatban megkerestük Sneider Tamást. A Jobbik alelnöke nem tagadta, hogy azon az ő hangja hallható. „Nem gondoltam volna, hogy hírértékkel bír ez az illegális hangfelvétel, hiszen jelenleg is hetente háromszor tartok lakossági fórumot szerte az országban, ahol ezeknek a kérdéseknek a zöme felszínre kerül, és természetesen fórumhoz méltó hangnemben tartalmilag ugyanez hangzik el.” A Jobbik kommunikációjával kapcsolatban röviden megjegyezte, hogy „nem elég a pártnak jót akarni, azt jól is kell kommunikálni”. Szerinte erre a felvételen fel is hozta „példaként az idősek védelmét”.

A pártelnök az alábbiakat írta a magyarnarancs.hu-nak: a „Betyársereg, a Magyar Gárda működése és léte a mai kornak következménye. Annak a kornak, amely nem képes szavatolni az emberek biztonságát. Ennek következménye, hogy önvédelmi szervezetek alakulnak az országban. Teljesen egyértelmű, hogy ezeknek a szervezeteknek más feladatuk van, mint az ország második legnagyobb pártjának. A közös, ami összeköt minket, az a nemzeti alapon nyugvó magyarságféltés. Ettől függetlenül viszont nem kell mindenben egyetértenünk.”

Végül kommentálta a miniszterelnök kapcsán tett kijelentését is. Sneider szerint „Orbán Viktorról a szocialista politikusok terjesztették el, hogy cigány származású. (Ez az állítás azonban nem bizonyítható, sőt az interneten szélsőjobboldali portálok foglalkoznak ezzel a vélelmezéssel – a szerk.) Mint a hanganyagban is hallható, én ezt eddig magánbeszélgetésben soha nem erősítettem meg, viszont épp a hangfelvétel készítése előtt pár héttel találkoztam felcsúti lakosokkal, akik, miközben dicsérték édesanyját, ezt mondták a számomra. Véleményem szerint teljesen mindegy, hogy milyen felmenőkkel rendelkezik a miniszterelnök, hiszen a tettei ítélik meg. Hunyadi Mátyás részben román vagy Petőfi szlovák származása sem von el semmit tetteik jelentőségéből.”

Közös pontok a Jobbikkal

Sneider Tamás 2011-ben – miután a Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt egy gyulai rendezvényen megütötte Novák Elődöt – még azt mondta, hogy „a Betyársereg tevékenysége nem illik bele a Jobbik gondolataiba”. A viszony azóta rendeződhetett, hiszen a Betyársereg rendre ott van számos, a Jobbikhoz köthető rendezvényen, amelyeket a leírások szerint többször ők „biztosítanak”. (Így volt ez nemrég például Nagykátán, amikor a helyi romák ellen demonstráltak.) A Betyársereg (amelynek oldalát a Facebook nemrég törölte) honlapja rendszeresen közöl interjút a Jobbik vezető politikusaival, többek közt Sneider Tamással és Vona Gábor pártelnökkel. Utóbbi közvetlen környezetében többször lehet látni a Betyársereg ismertebb arcait is. A közelmúltban a magyarnarancs.hu is beszámolt arról, hogy a –  2008-ban Budaházy György, Tyirityán Zsolt és Toroczkay László által alapított – sereg tagjai tavaly többször is megjelentek romák lakta településrészeken. A Csongrád megyei Dócon, Heves megyében Balaton községben és Vácott is azért vonultak, hogy megfélemlítsék a helyi romákat. Az erődemonstrációik – vagy ahogy ők mondják: jelenlétük – általában atrocitás nélkül végződnek, megmozdulásaik célja elsősorban a megfélemlítés. Bár jogvédő szervezetek szerint lehetne törvényes módon korlátozni a Betyársereg tevékenységét, eddig nem léptek érdemben a hatóságok.

Figyelmébe ajánljuk