Hangfelvétel Szekszárdról: alpolgármesteri posztot akart a szavazatáért a volt párbeszédes képviselő 

  • narancs.hu
  • 2021. november 9.

Kis-Magyarország

Az ellenzéki Éljen Szekszárd Egyesület visszahívná a képviselőt, aki már tavasszal kivált a frakcióból. 

Egy véletlenül bekapcsolva maradt mikrofon rögzítette pénteki szekszárdi közgyűlés szünetében történteket, amikor is a fideszes polgármester Ács Rezső és a fideszes frakcióvezető Máté Péter arról beszélgetnek, hogy a volt párbeszédes képviselő Zaják Rita alpolgármester akar lenni. 

Zaják az ellenzéki Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) színeiben jutott be a szekszárdi képviselő-testületbe, ahol a 2019-es választások után hiába fideszes volt a polgármester, az ellenzéki frakció volt egy fős többségben – egészen addig, amíg Zaják ki nem lépett az ÉSZ frakciójából, miután március 8-án a szekszárdi polgármester a felére csökkentette a képviselők tiszteletdíját, kivéve a sajátját, az alpolgármesterét, valamint Zajákét, aki tanácsnoki posztot is kapott. 

Zaják azóta a legtöbször együtt is szavazott a Fidesszel, most pedig az ÉSZ tette közzé a felvételt az ülés szünetében lezajlott beszélgetésről. A tét a városi cégek felügyelőbizottsági tagjainak menesztéséről szóló előterjesztések voltak, ekkor ment oda Máté Péter Ácshoz azzal, hogy 

"Zaják meg már mindent akar. Nem tudom. Hogyha alpolgármester akar lenni, akkor legyen alpolgármester, de nem a Gyurkovics (János, fideszes alpolgármester – a szerk.) helyett, hanem mellette."

Máté hozzátette: „Tök mindegy, hogy tanácsnok vagy alpolgármester”. „De a közgyűlésnek meg kell szavaznia, de a Polli (Csillagné Szánthó Polixéna fideszes képviselő – a szerk.) mondta, hogy nem” – fogalmazott erre Ács Rezső, mire Máté Péter ezt válaszolta: „Akkor majd megbeszéljük vele, jó?”

Máté Péter az ügyről a 24.hu-nak úgy fogalmazott: "nem mondhatom, hogy az esetlegesen megszerezhető vékony többség érdekében nem vagyunk hajlandók alkura". Hozzátette, egyelőre nyitott kérdés Zaják alpolgármestersége, mert ahogy a nyilvánosságra került beszélgetésből is kiderült, egy fideszes képviselő ellene van, nélküle pedig nincs meg ehhez a többség. „Meg kell győznöm Szánthó Polixénát, de ezt eddig nem tudtam összehozni. Ehhez össze kell hívnom egy frakcióülést, ami nem egyszerű, mivel mindenki dolgozik” – magyarázta.

Az ellenzéki ÉSZ tagjai ugyanakkor úgy döntöttek, hogy visszahívják Zaják Rita képviselőt, ő ugyanis az ÉSZ listájáról került a közgyűlésbe, még ha azóta ott is hagyta a frakciót. A mandátum visszaadására felszólító levélben azt írják: "Egyértelművé vált számunkra, hogy képviselői munkáját nem a szekszárdi választópolgárok érdekében végzi, a demokratikus elveket nem tartja be, tevékenysége elsősorban saját magának és ismerősei újabb pozícióba juttatása és anyagi előnyök megszerzésére irányul."

A levélben hosszan részletezik Zaják korábbi tevékenységét, majd kijelentik: "Az önt támogató és az Éljen Szekszárd listájára önt jelölő ellenzéki párt soraiból ellenzéki képviselőhöz méltatlan tevékenysége miatt kizárta, így ön nem része az országos ellenzéki összefogásnak sem. Így ön a továbbiakban nem jogosult az ellenzéki összefogás listáján szerzett mandátum bitorlására, mivel nem az ÉSZ programjára leadott szavazatokat adó választók képviseletében jár el."

Az ÉSZ azt várja, hogy Zaják csütörtökig adja vissza a mandátumát, ebben Harangozó Tamás helyi MSZP-s politikus, közös ellenzéki képvielőjelölt is támogatja őket. 

Hétfőn a Szabad Pécs arról írt, hogy Zaják Ritát a Párbeszéd hetekkel ezelőtt kizárta a pártból, a döntés pedig mostanra jogerőssé is vált. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?