Két hónap alatt kigolyózta a szekszárdi fideszes polgármester a helyi lap független vezetőjét

Kis-Magyarország

Az ellenzéki többségű közgyűlés megpróbálkozott a kritikus sajtóval, a fideszes polgármester véget vetett a kísérletnek.   

Menesztette a héten az önkormányzati újság független főszerkesztőjét, Babos Attilát a szekszárdi fideszes polgármester, Ács Rezső. Babos és Ács viszonya alig két hónap alatt mérgesedett el ennyire. 

„Ez év január 7-én, egy csütörtöki napon kerestek Szekszárdról, hogy vállalnám-e a helyi önkormányzati lap vezetését. Hihetetlenül rövid időt adtak a válaszadásra, másnap délig kellett igent vagy nemet mondanom” – kezdi a rendhagyó történet felidézését a Narancs.hu-nak Babos Attila, a Szabad Pécs portál főszerkesztője, akinek az elmúlt években több írása is jelent meg portálunkon.

Babos végül igent mondott, annak ellenére, hogy az önkormányzati lap műfajában nem hisz. Két feltétele volt: egyrészt hogy csak fél évre vállalja a megbízatást, ameddig az új főszerkesztői pályázatot ki nem írják és meg nem választják az új vezetőt; másrészt teljes szabadságot kért a szerkesztésben, ami ismerve a honi települési lapviszonyokat, nem akármilyen feltétel. A lapot kiadó Szekszárdi Vagyonkezelő viszont elfogadta a feltételeket.

Az önkormányzati lapnál történtek értelmezéséhez tudni kell, hogy a tolnai megyeszékhelyen a 2019-es önkormányzati választás politikailag érdekes helyzetet teremtett: bár nagyon kis különbséggel, de a fideszes Ács Rezső megőrizte polgármesteri posztját az ellenzéki jelölttel, Bomba Gáborral szemben, az Éljen Szekszárd (ÉSZ) néven induló együttműködő ellenzék viszont hajszál híján, de 8-7-es többséget szerzett a 15 fős képviselő-testületben.

A kormánypárti polgármesternek végül csak néhány hónapig kellett egyensúlyoznia a minimális ellenzéki többséggel szemben, a járványügyi veszélyhelyzet miatt ugyanis a testületnek nem kellett üléseznie, és a polgármester minden ügyben egyszemélyben dönthet, amelyet a lappal kapcsolatban ki is használt.

Propaganda helyett információ

A veszélyhelyzetet megelőzően, tavaly márciusban az ellenzéki többségű képviselő-testület egyik utolsó döntésével váltotta le a hetente 15 ezer szekszárdi háztartásba eljutó, az ellenzéknek megszólalási lehetőséget korábban nem nagyon biztosító önkormányzati lap, a Szekszárdi Vasárnap főszerkesztőjét, Fekete Lászlót, és menesztette csapatát is.

A lapvezetéssel Farkas Melindát, a Magyar Hang lapszerkesztőjét bízták meg. A járványhelyzet miatt a döntésnek csak augusztusban, a veszélyhelyzet feloldása után tudtak érvényt szerezni, ekkor kezdte meg munkáját Farkas Melinda és az általa vezetett csapat. Az újság nagyot változott: kiegyensúlyozottabb lett, érdemben megszólalhatott benne a képviselő-testületben többséget alkotó ÉSZ is. Farkast sok támadás érte a helyi fideszes politikusok és egyes Fidesz-szavazók részéről; ilyen előzmények után, de más okok miatt az év végén lemondott, az ingyenes lap kiadását végző Szekszárdi Vagyonkezelő pedig ekkor kereste meg a Pécsen élő és dolgozó Babos Attilát. 

Babos januárban vállalta el a lapvezetést, a február 7-i lapszámra pedig a hetilap már tartalmi és formai megújuláson is keresztülment, és új hangvétellel jelentkezett: propaganda helyett az őket körülvevő „kisvilágról” informálták az olvasókat, és helyet kapott benne például egy interjú Hadházy Ákossal is. 

Babos Attila azonban hamar konfliktusba került a polgármesterrel: egy aktuális ügyekben írott cikkéhez megkereste Ács Rezsőt is, aki közölte, hogy előre szeretné látni, mi jelenik meg belőle. Az autonóm főszerkesztő ezt elutasította, innentől kezdve viszont

Ács nem volt hajlandó válaszolni a lap kérdéseire, sőt, az önkormányzati lapot és annak vezetőjét nem hívta meg a sajtótájékoztatóira sem.

Bár a lap leközölte Ács cikkét is, amelyben Horváth Béla volt egyetemi dékánnak a vidéki egyetemek alapítványi kézbe adása ellen tiltakozó nyílt levelére válaszolt, a polgármester a főszerkesztő minden megkeresését elhárította, nem volt hajlandó fogadni őt és megüzente: „nem is akarja megismerni Babos Attilát.”

Babos a Narancs.hu-nak elmondta, az elmúlt időszakban több kormánypárti személy is azzal vádolta meg, hogy Bomba Gábor, az ellenzéki frakció vezetőjének szócsöveként működteti a lapot, holott szerinte erről szó nincs. Másoktól viszont pozitív visszajelzések sokaságát kapta arról, hogy jó irányba fordult a lap. 

Kenyértörés

Időközben megszűnt az ellenzéki frakció többsége a közgyűlésben, miután Zaják Rita párbeszédes képviselő kilépett az ÉSZ-frakcióból, és függetlenként folytatja azután, hogy március 8-án a szekszárdi polgármester a felére csökkentette a képviselők tiszteletdíját, kivéve a sajátját, az alpolgármesterét, valamint Zaják Rita tanácsnokét

A hét elején pedig Babos Attila egy Facebook-bejegyzésben arról számolt be, hogy

a polgármester visszahívta a szerkesztőbizottságot, emellett várhatóan változik az újság koncepciója is 

- magazinjellegű lesz, amelyben kevesebb politika szerepel, és az sem kizárt, hogy a Szekszárdi Vasárnap havilap lesz. (Kérdés, hogy ennek van-e köze ahhoz, hogy egy kormányközeli kiadó ingyenes hetilapokat indít nagyobb ellenzéki városokban, így a tolnai megyeszékhelyen is. A lap első számai a héten meg is jelentek.) A szerkesztőbizottság új vezetője Dránovits István lett. 

Ács Rezső ezután csütörtökön menesztette a főszerkesztői posztról Babos Attilát is

- a koronavírus-járvány adta különleges felhatalmazásra hivatkozva egyszemélyi döntés született, a polgármester levelet küldött a nyomtatott hetilapot kiadó cég vezetőjének, hogy rendes felmondással kezdeményezze a szerkesztőség munkatársai munkavállaló és megbízási szerződéseinek megszüntetését.  

A polgármester azt is közölte, Dránovitsot hatalmazta fel az újság megújításával, és ezután a tartalomelőállításért is ő felel majd, bár a szerkesztőbizottság normális körülmények között csak a tulajdonosi jogokat látja el, és nem szerkeszti a lapot, mert az a főszerkesztő feladata. 

Babos a Narancs.hu-nak azt mondta, menesztésére különös, a cenzúra határát súroló előzmények után került sor, a szerkesztőbizottság új elnöke ugyanis a főszerkesztő tudta nélkül folyt bele a lap készítésébe, és egyeztetett az újság tartalmáról a munkatársaival. Annak ellenére, hogy a szerkesztőbizottságnak korábban nem volt jogköre az újság készítésébe való beleszólásra, és sem a kiadót, sem a főszerkesztőt nem értesítették arról, hogy a jogkörökben változás történt volna.

Amikor Babos megtudta, hogy Dránovits őt megkerülve kezdett egyeztetésekbe, írásban és szóban is azonnal jelezte munkatársainak, hogy a lapot továbbra is ő szerkeszti, ezzel ellentétes utasítást, jelzést nem kapott, így semmilyen utasítást ne fogadjanak el a szerkesztőbizottsági elnöktől, ezt pedig közölte Dránovits-csal is.

Nem sokkal ezután érkezett meg Ács Rezső polgármester levele a kiadó céghez, amelyben a szerkesztőség feloszlatását írta elő. Babos már a vasárnap megjelenő lap szerkesztését sem tudta befejezni, az irányítást Dránovits István vette át a polgármesteri, azaz politikai felhatalmazásra hivatkozva. 

Babos Attila szerint egyértelmű, hogy az egyik fontos cél az ő félreállítása és elhallgattatása volt,

ugyanis a mostani számban is megjelent volna egy olyan írása, amely a korábbi tapasztalatai szerint kiváltotta volna a polgármester ellenérzését. Babos határozott álláspontja, hogy kiegyensúlyozott, a szakmai szabályoknak megfelelő lapot készítettek az elmúlt két és fél hónapban.

Ács Rezső felhatalmázásval élve ezzel párhuzamosan arról is döntött, hogy visszaveszi a Szekszárdi Vasárnap kiadói jogát a Szekszárdi Vagyonkezelőtől. A továbbiakban kiírják az új főszerkesztői pályázatot, az azóta felállt új szerkesztőbizottság pedig javaslatot tesz majd a lap átalakítására, amelyet a közgyűlésnek kell elfogadnia. Ha elég gyorsak lesznek, ennek megszavazásához megint csak elegendő lesz egyetlen személy: Ács Rezső polgármester.

A politika már kétszer közbeszólt

Babos Attila korábban 12,5 év után kényszerült távozni a Dunántúli Naplótól 2016 decemberében, amikor a lap Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került. Ezután 2018 tavaszáig a Magyar Nemzet pécsi-baranyai tudósítója volt, itt akkor szűnt meg megbízásos jogviszonya,  amikor a választás után az akkori tulajdonos bezárta a lapot.

Két volt kollégájával 2017 tavaszán alapította meg és indította el a ma is működő Szabad Pécset, amelynek továbbra is újságírója és felelős szerkesztője. A lap alapvetően olvasói támogatásokból tartja fenn magát.

Munkáját eddig Népszabadság-díjjal és a MÚOSZ Sajtódíjával ismerték el, a Forbes magazin 2018-ban beválasztotta a 25 legbátrabb magyar elnevezésű kiadványába. 

Figyelmébe ajánljuk