Idén 850 millió megy Debrecen költségvetéséből a magániskolára, ahová a polgármester gyereke is jár

  • narancs.hu
  • 2023. június 17.

Kis-Magyarország

Az 2019-ben négymilliárd forint közpénzből épült intézménybe főként a Debrecenbe települt külföldi cégek gyerekei járnak.

Egy óvodás után évente 3,2 millió, egy elsős vagy másodikos kisdiák után 3,9 millió, egy 6-tól 10-ik osztályba járóért közel négy és félmillió forintot, míg egy 11-es vagy 12-es tanulóért már mintegy 6 millió forintot kell leróniuk a szülőknek a 2023-2024-es tanévben, ha a néhány évvel ezelőtt alapított Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) kötelékében szeretnék látni gyermeküket – tudta meg a Népszava. Nagyjából átlagolva a tandíjat, a jelenlegi árakon számolva közel 70 millió forintba kerül az angol nyelvű, és immár nemzetközileg is akkreditált képzés, ha az óvodától egészen az érettségéig ide jár egy gyerek.

"A fideszes debreceni önkormányzat továbbra is számolatlanul önti a pénzt az elitgyerekeknek szánt kiváltságos oktatásba, miközben a város iskoláit hagyják lepukkanni, sőt, az állam leállított oktatási célú beruházásokat, köztük két debreceni egyetemi épület felújítását' – mondta a Népszavának Varga Zoltán, a DK térségi országgyűlési képviselője. Szavai szerint az idei városi költségvetésben 850 millió forintot különítettek el az ISD finanszírozására. Ezt az összeget Papp László fideszes debreceni polgármester a Népszavának adott rövid interjúban személyesen is megerősítette azt követően, hogy az intézményben Tom McLean igazgató a városvezető, valamint tanárok és diákok társaságában a sajtónak ünnepélyesen bejelentette: elnyerték az International Baccalaureate középiskolai programjának akkreditációját.

– Az állam is költ a saját fenntartású oktatási intézményeire, miért ne tehetné ezt a város is – indokolta a lapnak a város fideszes vezetője, hogy

az idei évben 850 millió, korábban pedig évente átlagosan 500-500 millió forinttal támogatták büdzséjükből a nemzetközi iskolát – ahová egyébként a polgármester lánya is jár, írja a Népszava.

A polgármester hozzátette: igény merült fel egy bentlakásos kollégium megépítésére is az iskola területén, így lehetséges lesz az „országos hatósugarú” beiskolázás. Az épület tervezése jövőre kezdődhet el, de hogy mennyibe kerül majd ez a beruházás, arról még nem tudott adatokat.

A 7000 négyzetméteres, Debrecen pallagi városrészében egy öt hektáros területen található, 2019-ben négymilliárd forint közpénzből épült intézményben jelenleg három igazgató és negyven pedagógus dolgozik. Az épületet hatszáz diák befogadására tervezték – tudta meg a Népszava a helyszínen.

A mostani létszám szeptembertől újabb 60 fővel bővül, ennyien jelentkeztek újonnan az intézménybe. Ők főként alsó tagozatosak, és sok köztük a török, dél-koreai és kínai tanuló. Ezt a polgármester a Népszavának azzal indokolta, hogy egyrészt török vendégmunkások dolgoznak a BMW építkezésen és a CATL kínai akkumulátorgyár előkészítésén, másrészt a már idetelepült gyárak vezetőinek gyerekei is a beiratkozottak között vannak. Szerinte jövőre, amikor a német autókonszern elkezdi a próbaüzemét, s megjelennek nagyobb arányban a középvezetők, mérnökök, az ő gyerekeikkel bővülhet a létszám.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.