Perbeli ellenfelével szemben intézkedett a somogyi kormányhivatal vezetőjének kabinetfőnöke

Kis-Magyarország

Építéshatósági szemlékre két szakügyintéző szokott kivonulni, ám a sokat megélt siófok-töreki lómenhelyhez június 7-én négyen vonultak ki. Egy ügyintéző, egy osztályvezető, egy főosztályvezető és egy negyedik kormánytisztviselő, aki egy korábbi szemlén a járási főállatorvos „segédjeként” volt jelen, amolyan hivatali inkognitóban. Ha van valaki, akinek tudnia kell, hogy a Somogy Vármegyei Kormányhivatal és a lómenhely alapítványa között április óta per van folyamatban, az ő. A kormányhivatal vezetője, Neszményi Zsolt kabinetfőnöke, a jogi főosztály vezetője: Orbán Ákos. Mégis személyesen intézkedett. Bemutatjuk, hogy packáznak ma a hivatalok Magyarországon bizonyos ügyekben.

A probléma forrása az örökpanoráma

A történet arról a Siófok-Törekiben lévő lómenhelyről szól, amelyről a Narancs.hu számos alkalommal cikkezett. A Dharma alapítvány által működtetett állatmenhely nagyon jó, balatoni panorámás helyen van. Ahogy lapunk szintén megírta, a földterületet Barna György, a siófoki Plázs főszervezője is meg szeretné vásárolni. Korábban az agrártárca nem fizette ki az államilag elkobzott állatok tartásának költségét, majd a menhelynek logisztikai központként szolgáló szomszédos, állami vagyonkezelői tulajdonban volt épületét próbálták meg árverésen eladni a fejük felől meglehetősen furcsa körülmények között. Amikor ez nem sikerült, mivel a menhelyesek véletlenül értesültek a tervezett ügyletről és sikeresen licitáltak, visszamenőleg havi 758 ezer forintot követelt az ingatlan használatáért a vagyonkezelő. Aztán jött a csata a földért, ami miatt per van folyamatban a kormányhivatallal. Az alapítvány egyik tagja ugyanis eladta volna a telekrészét tagtársának, de a kormányhivatal szerint Barna György helyben lakik és diót termel, így elsőbbséget élvez a helyben lakó állattartó alapítvánnyal szemben. Azt azonban, hogy Barna György nem Siófokon él, többen is tanúsították, és jelenleg rendőrségi nyomozás van folyamatban, valamint per a felperes alapítvány és a kormányhivatal között a felperes szerint törvénysértő földhivatali döntés miatt.

Egy forrásunk szerint a földszerzésre törekvők tudhatták, hogy áprilisban jön az ún. ranchtörvény, azaz bármilyen külterületen jó nagy „tanyákat” lehet létesíteni, akár üdültetési céllal. Erre ez a panoráma tökéletes lenne. Március 7-én kelt a földhivatal (a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földforgalmi Osztályának) döntése, amely szerint a siófoki Plázst és egyéb szórakoztatóhelyeket üzemeltető budapesti cégek ügyvezetője, Barna György (a siófoki vállalkozó Barna Sándor fia) veheti meg az állatvédő alapítvány elől a működéshez szükséges földterületet. Itt kezdenek felgyorsulni az események.

A Mediaworks helyi lapja elszólta magát

Március 29-én éjjel érdekes hír jelent meg a kormányzati szócsőként működő Sonline felületén, Vizsgálat indult a siófoki állatmenhely ellen címmel. „Most úgy hírlik, hogy közigazgatási hatósági ügy van folyamatban a Dharma Ló- és Állatmenhellyel szemben. Úgy tudjuk, egy névtelen bejelentésben foglaltak miatt vizsgálódik a menhely működése miatt a siófoki jegyző. Több hiányosság is szóba került, ám a siófoki városháza szerint folyamatban lévő közigazgatási hatósági üggyel kapcsolatban nem adnak tájékoztatást. A menhely tevékenységét ismerők szerint a szerteágazó tevékenység és az érintettek folyamatos egymásnak feszülése, valamint a különböző dokumentumok valós tartalma és a megnyilatkozások kapcsán is felvetődhetnek vizsgálat tárgyát képező történések. Azt többen is felvetették, hogy bármennyire is nemes a cél, a tevékenység biztonságosan, szabályszerűen, a törvények betartásával végezhető. Gondot jelenthet, hogy egy kertgazdasági övezetben lévő telken például lehet-e fesztiválokat tartani, gyermektáborokat szervezni? Vannak-e a meglévő épületeknek engedélyei, azok alkalmasak-e közösségi célok kiszolgálására. Biztosítva vannak-e a mentett állatok higiénés, állatjóléti és egészségügyi feltételei, vagy éppen mi történik a keletkezett szennyvízzel?” – írták a cikkben.

Vajon honnan tudhatta a lap, hogy másnap reggel 9-kor névtelen bejelentésre rajtaütésszerűen, vagyis előre be nem jelentett módon kivonul az állatmenhelyre a siófoki jegyző csapata (akinek kizárását az ügyből elfogultság miatt maga a „névtelen” bejelentő kérte) és a járási tisztifőorvos?

A siófoki jegyző emberei bármennyire kerestek, nem találtak szabálytalanságot, jogsértést, a vizsgálatot lezárták.

„Ekkor kellett volna üres kézzel hazamennie a bizottságnak. Ám alaposabb kutakodás után, felfedezték, hogy miután négy bika marhalavele közül hármat elveszített a kormányhivatal, nem sikerült időben időben beadni nekik a soron következő kötelező oltásokat, amiket egyébként az okmányok pótlása után haladéktalanul megkaptak az állatokat”  – mondta Czinkóczky Csaba, az alapítvány elnöke. –  „A marhalevél olyan, mint az autónál a forgalmi, abba kell jegyezni a változásokat. Dokumentum nélkül nincs oltás. A főállatorvos hivatalból elrendelte az állategészségügyi zárlatot, majd az alapítvány az oltási dokumentumokkal másfél hónapon keresztük hiába kérte annak feloldását, semmi választ nem kaptunk.” 

Kérdés, hogy a Sonline hogyan értesült előre arról, hogy „hatósági eljárás van”, hiszen nem ügyfél, elvileg nem kaphatott a hivataltól tájékoztatást, a feljelentő meg nem tudhatta, hogy több hatóság összehangoltan jár el másnap, hacsak a két halmaz nem esik egybe. Kerestük Lengyel János főszerkesztőt, hogy ezt megkérdezzük tőle, de nem vette fel a telefont (leveleinkre nem szokott válaszolni), és amikor az utcán véletlenül találkoztunk vele, hiába szólítottuk meg, elfordította a fejét. Így csak találgatni tudunk, honnan tudta a Mediaworks lapja, hogy mi történt másnap reggel.

A nem hiányzó láncszem

Egy személy van, aki a március 30-i és egy újabb, június 7-én tartott helyszíni szemlén is ott volt: Orbán Ákos, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal ún. főispáni kabinetvezetője.

A siófoki építéshatósági ügyeket a Siófoki Járási Hivatal hivatott vizsgálni, ehhez az ügyhöz a június elején azonban valamely okból Kaposvárról szalajtották a négyfős magas rangú kormányhivatali delegációt.

„Ez a bizonyos Orbán úr nem mutatkozott be, csak a dokumentumokon láttam a nevét. A március 30-i helyszíni szemlén végig ott volt a főállatorvos mellett, isten bizony én azt hittem, a járási főállatorvos segédje vagy valami ilyesmi” – emlékezett vissza Czinkóczky Csaba. – „A szemle végén leültünk itt a teraszon, még kérdeztem is tőle valamit a rákos kutyánk szőrének gombásodásával kapcsolatban, mondott is rá valamit, de egy szóval sem azt, hogy ő nem ezen a vonalon dolgozik. A járási főállatorvos sem válaszolt helyette, szóval ő sem mondott semmit. Lehet, hogy Orbán Ákos inkognitóban volt itt? Másodszor a június 7-i helyszíni szemlén találkoztam vele, és azért feltűnt, hogy egyszer állatorvosi, aztán építéshatósági ügyben jött, ráadásul az első szemlét a Siófoki Járási Hivatal folytatta, a másodikat a kaposvári központ, pedig Siófok illetékességi területe. Június 7-i érkezéskor sem mutatkozott be, de rögtön a szemle megkezdése után egy a helyszínen civilben tartózkodó újságírót (lapunk munkatársát – a szerk.), aki őt nem ismerte, nevén szólította és felhívta a figyelmét, hogy kép- és hangfelvételt nem készíthet. A nagy igyekezetben talán nem vette észre a kapura is kitett figyelmeztetést, hogy a területen kép- és hangrögzítő kamerarendszer működik. Majd szoros focista emberfogással odaállt az újságíró mellé és figyelte, hogy milyen alkalmazásokat néz a telefonján.”

A szemlén egyébként arról szólt, amire a Sonline másfél hónappal korábbi cikke is utalt: vannak-e a meglévő épületeknek engedélyei?

Nem kapott bírságot? Egy pillanat…

„Már mindent körbefényképeztek, lejegyzeteltek, amit akartak, 10 óra 30 körül Orbán Ákos, akit felismertem és ezt említettem is neki, rákérdezett, hogy milyen határozatot kaptunk a március 30-i vizsgálatról. Mondtam, hogy semmit. »Hogyhogy nem kaptuk meg a bírságot?« – kérdi, és hümmög. Mire én: »Nem volt semmi bírság a zárlatot közlő határozatban.« Erre is csak hümmögött egyet. Egyébként a nevét is azért tudtuk meg, mert ragaszkodott ahhoz, hogy minden jelenlévő írja alá a jegyzőkönyvet, mire a Narancs.hu itt lévő újságírója is ragaszkodott ahhoz, hogy akkor ő is, és így kézzel írták rá a nevét az előre nyomtatott jegyzőkönyvre, az ügyintéző, az osztályvezető és a főosztályvezető neve alá. A szemle után az újságíró elolvasta a jegyzőkönyvet és elmondta nekem, hogy kicsoda ez az Orbán Ákos. A »főispán« kabinetfőnöke. Ezt azért furcsálltam. Azt is megtudtam, hogy a jogi osztály vezetőjeként pont neki nem lett volna szabad eljárnia az ügyben, és a Somogy Vármegyei Kormányhivatalnak sem, hiszen ellenérdekű peres felek vagyunk a földhivatali határozat törléséért folyó perben. Aztán aznap a munkaidő lejárta előtt pár perccel a főállatorvostól egy darab határozatot kaptunk e-mailben, a március 30-án elrendelt állategészségügyi zárlat feloldásáról. Másnap, csütörtökön 13:03-kor a kormányhivatal letöltötte a kizárási indítványunkat a perben állás és Orbán Ákos szemlei jelenléte miatt. Alig egy órával később telefonon hívott fel Tóth Ferenc járási főállatorvos, hogy nem elég e-mailen átvenni a határozatot, töltsük le az ügyfélkapun is. Ezt 14:26-kor le is töltöttük, de abban már nem csak a zárlat feloldása volt, hanem 180 000 forint bírság is, mert a kormányhivatal hibája miatt késve olttattuk be a bikákat. Az összeg is aránytalanul magas, főleg nekünk, akik annyira le vagyunk amortizálva anyagilag a sok basztatás miatt, hogy azt is jól meg kell gondolnunk, hogy két vagy három vizes zsemlét vegyünk a reggelinkhez a boltban. Ráadásul ez a büntetés az eljárás 60 napos határidején jóval túl érkezett. Természetesen ezt is bíróság elé visszük.”

Folyt. köv.

Kerestük Neszményi Zsolt kormányhivatali vezetőt és Orbán Ákos kabinetfőnököt is, de telefonhívásainkra akut titkárnői ijedelem és hárítás volt a válasz. Írásban is feltettük a kérdéseinket. Azt szerettük volna megtudni, milyen hivatali minőségében volt ott Orbán Ákos a szemlén, van-e tudomása arról, hogy a Dharma alapítvány és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal között közigazgatási peres ügy van folyamatban, ezért kizárási ok áll fenn, vagyis minimum aggályos eljárniuk, és végrehajtottak-e eljárási cselekményt június 8. 13:03 után, amikor a jogi osztályon letöltötték a beadványt, amelyben a hivatal kizárására tett indítvány volt. Kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy nem adnak választ, mert nem vagyunk ügyfelek. 

Orbán Ákos 2022 szeptemberében sajtókonzultációt folytatott a Somogyi Hírlap és online kiadása, a Sonline Siófokról indult médiahajóján, ahová újságírókat nem, csak a propagandamédia aktivistáit, kormánypárti politikusokat és tisztviselőket hívtak meg. Jelen volt Lengyel János is.

„Ha a Sonline informátorának információi pontosak, már majdnem minden ki van pipálva a listán, már csak a jövő héten kezdődő gyerektáboraink vegzálása jöhet. Újra” – mondta Czinkóczky Csaba. – „Mert két éve is volt ilyen, akkor a Siófoki Járási Hivatal robogott ki hozzánk szintén névtelen feljelentésre, és csak annyi bajuk volt, hogy merre folyik le az esővíz (megmutattam: a dombról a völgybe), és a számlával igazoltan Tescóban vett vécétakarító fertőtlenítőszer gyári tanúsítványát keresték rajtunk. Most azon dolgozunk, hogy minden fűszál a talajra merőlegesen álljon, hátha erre is van éjjel hozott törvény.”

(Címlapképünkön a Dharma lómenhely területének részlete. Fotó: Fónai Imre)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk