Inkognitóban Lázárnál járt Mezőhegyesen Orbán Viktor

Kis-Magyarország

Úgy tudjuk, a kormányfő a feleségével látogatott el a tangazdaságba. Kérdésünkre a hírt Orbán sajtósa, Havasi Bertalan nem tagadta. 

Több, egymástól független helyi forrás arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy szombaton – a nyilvánosság teljes kizárásával, inkognitóban – Lázár János vendégeként Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál járt Orbán Viktor és felesége. 

„A Ménesbirtok központi épületében, amit mi csak 'nagyirodának' nevezünk, a franciáktól visszavásárolt vetőmagüzemben, a ménesnél, a tehenészetben és az új iskolában is járt szombaton Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó.

Lázár Jánossal, a gazdaság kormánybiztosával és feleségével együtt érkeztek, s több helyütt még a terepjáróból sem szálltak ki”

– mondta lapunknak az egyik mezőhegyesi informátor.

Ugyanezt erősítette meg egy másik helybéli is azzal a kiegészítéssel, hogy két terepjáró volt, ezek közül az egyik Lázár Land Roverje.

Az ügy gyorsan a közbeszéd tárgya lett a dél-békési kisvárosban, a helyi képviselő-testület egyik tagja, Kovács István a közösségi oldalán is írt. Kovács a posztjában azt is firtatta, amit sok helybeli is kérdez, miért nem értesítette a településvezetést, miért nem tisztelte meg a mezőhegyesieket Orbán Viktor azzal, hogy előre értesíti őket, hogy a városba látogat? 

 
Lázár János a Ménesbirtokon
 
Forrás: Facebook/Lázár János hivatalos oldala
 

Egy neve mellőzését kérő helyi értelmiségi azt mondta portálunknak, ez lett volna az elvárható minimum a kormányfő részéről, másrészt egy miniszterelnök hivatali ideje egyetlen pillanatában sem magánember. De különösen akkor nem, amikor egy állami tulajdonú gazdasági társaságot keres fel, mint amilyen a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság.  

Hétfő hajnalban Orbán lehetséges mezőhegyesi látogatásáról megkérdeztük a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodát, Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárt és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt is. Azt tudakoltuk, helytálló-e ez az információ, amely szerint Orbán Viktor a múlt szombaton Mezőhegyesen jár? Azt is kérdeztük, ha igen, pontosan milyen céllal és miért nem volt (sajtó)nyilvános a rendezvény? Miért kellett titokban lebonyolítani a látogatást, úgy, hogy arról a Mezőhegyes település önkormányzata sem tudott?

Másfél nappal később a kormányfő sajtóügyeiért felelős Havasi Bertalan válaszolt megkeresésünkre. Azt írta, hogy

kérdéseinkkel forduljunk Lázár Jánoshoz, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztoshoz.

Ezt megtettük, de választ egyelőre nem kaptunk Lázártól. A közösségi oldalán több mint aktív hódmezővásárhelyi fideszes országgyűlési képviselő az elmúlt napokban nem tartotta fontosnak, hogy beszámoljon arról: kormánybiztosi működésének egyik helyszínén, Mezőhegyesen járt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége. 

Az új vezérigazgató

A fentiekhez tartozik, hogy több forrásunk szerint Lévai Anikó és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság 2019 novemberében kinevezett vezérigazgatója, Kovács Norbert rokonai egymásnak.

 
Kovács Norbert
 
Forrás: menesbirtok.hu

A közgazdász és nemzetközi agrár-közgazdasági szakértői végzettséggel rendelkező Kovács azok után került Szolnokról, az Agro-Várkony Kft. ügyvezetői posztjáról Mezőhegyesre, hogy a korábbi vezérigazgató, Pap István Tibor, Lázár János kiszemeltjeként a helyi Fidesz-jelölttel szemben 2019 októberében a dél-békési kisváros polgármestere lett.  

Mint arról korábban a Narancs.hu beszámolt, a helyiek félelmeivel szemben Papnak semmilyen kifogása nincs az állami kézben lévő Ménesbirtok alapítványi tulajdonba adásával

Fideszes alapítványi kiszervezés

Korábban megírtuk, hogy a hazai egyetemek nagy többségével párhuzamosan a parlamenti többség április 27-i döntésével egy közérdekű vagyonkezelő alapítványnak, a "Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak" adta a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Kft.-t. Az erről szóló előterjesztést április elején adták be, 14 perccel azután, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a parlamenti irományok szerint március 31-én, szerdán 23 óra 40 perckor beadta a T. Háznak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság alapítványba adásáról szóló törvényt Áder János köztársasági elnök április 30-án alá is írta, és május 1-jén hatályba is lépett.

Nem másról, mint az ország egyik legértékesebb agráripari komplexumáról van szó, amely kiváló minőségű földeken termel. Magyarán állami tulajdonból fideszes érdekköröknek játsszák ki ezt a roppant fontos vagyonelemet is.

Több mint egy hónappal ezelőtt megírtuk, hogy bár megszületett a döntés, mégsem jegyezték még be a Jövő Nemzedéke Föld Alapítványt, amelynek a Ménesbirtokot átadják ingyen és bérmentve. Sőt, június második felében még az alapítvány bejegyzésének az eljárása sem kezdődött el.

Most újfent utánanéztünk az ügynek, és a bírósági iratok tanúsága szerint azóta sem történt semmi előrelépés. Ami azért érdekes, mert március végén-április elején a szokásos fideszes tempóban, rekordgyorsasággal tolták át ezt a jogszabályt is a törvényhozáson. Szakemberek szerint a Ménesbirtokot majdan működtető alapítvány bejegyzése és a kuratórium felállítása azért is késhet, mert ez a fajta kormányzati vagyonkimentés Brüsszel éles kritikáját váltotta ki. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk