A helyi botránysorozat után lemondott egy sümegi fideszes képviselő

Kis-Magyarország

Úgy tudjuk, a sümegi botránysorozatnak, és egy őt érintő ügynek is szerepe lehetett a fideszes képviselő lemondásában. 

Mészáros Norbert fideszes sümegi önkormányzati képviselő a Végh László polgármesternek címzett levelében csütörtöki hatállyal lemondott mandátumáról.

A távozás okairól nem árult el semmit, ám jelezte, azt „saját elhatározásából” tette és tisztában van azzal, hogy lemondása nem vonható vissza.

Facebook-oldalán Mészáros azt írta, mivel hamarosan gyereke születik, nem szeretné kitenni a családját az állandó támadásoknak, és úgy érezte, hogy a munkája "rovására is megy ez a státusz". "Összegezve ez a feszült közeg nem nekem való" – írta.

 
 
Az előtérben Mészáros Norbert 
Fotó: Facebook/Mészáros Norbert
 

A kormánypárt képviselői kényelmes fölényben vannak a testületben: öt képviselőjükkel és a polgármesterrel szemben az ellenzék szerepét betöltő Élhetőbb Városért Egyesületnek három delegáltja ült a grémiumban.

Mivel Sümeg tízezer fő alatti település, így ott 2019 októberében ún. „kislistás” voksolás volt, ezért Mészáros mostani lemondása után nem kell időközi képviselőválasztást tartani, hanem a listán a be nem jutottak közül az a Barcza Zoltán kerül be a testületben, aki a legtöbb voksot kapta. Barcza független színekben indult, így a

Fidesz-KDNP-nek hivatalosan már csak 5-4-es többsége lesz Sümegen.

A képviselő lemondása összefüggésben lehet az elmúlt hónapokban Sümegen történtekkel, a Fidesz-KDNP vezette sümegi önkormányzatot az elmúlt időszakban ugyanis valóságos botránysorozat jellemezte. 

A Narancs.hu elsőként írta meg, hogy még áprilisban, hogy a Pécsi Járási Ügyészség indítványozta: kobozzák el a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője, Szabó Krisztina hamis érettségi bizonyítványát. A rendőrség hosszas nyomozás után jutott arra az eredményre, hogy Szabó Krisztina középiskolai végzettségéről szóló dokumentuma hamisított.

Szabó nem mellesleg a fideszes polgármester élettársa, és egyetemi diplomáját is a hamis okirat felhasználásával szerezte. Ennek és vezetői beosztásának visszavonását követelte és követeli ma is a sümegi ellenzék.

Igen rossz helyi visszhangja volt annak is, hogy két héttel az érettségiről szóló vizsgálat lezárása után, egyben a koronavírus-járvány harmadik hulláma tetőzésekor, március 2-án Végh László a sümegi kistérség vezetőjekén 861 ezer forintról több mint 1,6 millió forintra emelte meg élettársa fizetését, aki emellett a sümegi egészségügyi fejlesztési iroda vezetésért további közel 400 ezer forintot kap, így Szabó fizetése meghaladja a 2 millió forintot. Ezt a járványhelyzeti intézkedések miatt, egyeztetések nélkül, egyszemélyben tehette meg az élettárs-polgármester.

Még az idén januárban írtuk arról, hogy szabálytalan pénzköltés miatt visszafizetési kötelezettség is terhelheti Sümeget, ez utóbb be is következett, és két projekt szabálytalansága miatt a Pénzügyminisztérium szabálytalansági eljárása miatt összesen 120 millió forintot kell visszafizetnie az önkormányzatnak. Az esetre jellemző, hogy a képviselő-testület tagjai nem is tudtak a nagy összegű elvonásokról.

A történtek fényében a helyi ellenzék méltatlansági eljárást kezdeményezett Végh László kormánypárti polgármester ellen, hogy kikényszerítse a lemondását. Ám erre a jelenlegi erőviszonyok miatt csekély esély mutatkozott.

A sümegi testület ügyrendi és jogi bizottsága kedden tárgyalt erről az indítványról, ahol Mészáros Norbert fideszes képviselő sem támogatta ezt az előterjesztést. A képviselő ugyanakkor másnap, szerdán megírta a lemondásáról szóló levelét, amely szerint július 29-i, csütörtöki hatállyal lemondott képviselői mandátumáról.

Helyi forrásaink szerint ebben szerepet játszhatott a fentiekben ismertetett botránysorozat, de egy, a most lemondott képviselőt közvetlenül érintő ügy is.

Néhány napja derült ki ugyanis, hogy 2019 nyarán, amikor Mészáros hivatalosan is képviselőjelölt lett,

közel 3 millió forintos megbízási szerződést nyert el az általa képviselt cég – mindenfajta közbeszerzés nélkül – a fideszes polgármester élettársa, Szabó Krisztina vezette intézménytől.

Mészáros előbb az ügyet tagadni próbálta, ám a cégiratokból kiderült, hogy az ügyben érintett M&B Media Service Kft.-nek ő az ügyvezetője, sőt, a szóban forgó szerződést is ő írta alá. 

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán a történtek ellenére kitartott Végh László polgármester mellett, a Fidesz legfelső vezetése viszont úgy döntött, leveszi a pástról Fenyvesit. A jövő áprilisi parlamenti választáson inkább a Sümeg mellett Ajkát és Tapolcát is magában foglaló országgyűlési választókerületben egy nagyágyút, Navracsics Tibor volt frakcióvezetőt, minisztert és EU-biztost indítják a törvényhozási mandátumért. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk