Makói videóügy: elítélték a DK-s képviselőt

Kis-Magyarország

Egy év próbára bocsátották Mucsi Tamást, mert megosztotta a helyi fideszesekről szóló videót.

Mucsi Tamás makói DK-s önkormányzati képviselő megsértette Mészáros Sándorné, a makói képviselő-testület egyik bizottsági kültagjának becsületét – mondta ki a Makói Járásbíróság kedden, ezért első fokon egy év próbára bocsátotta Mucsit.

A Makói Járási Ügyészség vádirata szerint Mucsi azzal sértett becsületet nagy nyilvánosság előtt, hogy megosztott egy videót a közösségi oldalon. 

A filmen a Fidesz makói képviselői, ismert emberei láthatók, gunyoros feliratok mellett, és különféle hangeffektek hallatszanak. Az alpári stílusú videomontázst Mucsi tényleg megosztotta, azzal a megjegyzéssel, hogy ez a Fidesz makói belharcának dokumentuma, mivel nem minden képviselő látszik rajta. Állítása szerint egy ismerősétől kapta, és elítéli ezt a stílust.

Az ő megosztása nyomán viszont tényleg botrány lett az 1 perc 26 másodperces videóból.

Farkas Éva Erzsébet polgármester kiállt a kifigurázott képviselőtársai mellett a közösségi oldalon. A videón két másodpercig – egy ló mellett – látható Mészáros Sándorné, ő tette a feljelentést a rendőrségen, a terjesztő és a videó elkészítőjének a felelősségre vonását kérte.

A Makói Járásbíróságra küldött kiegészítésben a készítő megbüntetésének igénye már nem szerepel, csak Mucsi Tamás tettét tartja elítélendőnek. Sérelmesnek tartja az egész videót, de különösen a 49. és 50. másodpercet. Azt is kérte Mészáros Sándorné, fizettessen meg a bíróság 2 millió forintos sérelemdíjat a becsületét csorbító, hamis ábrázolás miatt Mucsival.

Ezt a kérést más jogi útra utasította Horváth-Tóth Imola bírónő határozata. A keddi ítélet után Mészáros Sándorné mégis azt mondta a bíróság előtt egy videóban, hogy boldog, úgy érzi, győzött az igazság, érdemes harcolnia mindenkinek a saját igazáért.

A tárgyalás után készített videón Mészárosné mellett Szabó Bálint áll, aki a kétezres években még a DK politikusa volt Szegeden, és aki a felvétel elején közli, milyen ítélet született. Bár kérték, hogy a bíróság derítse ki, ki készítette a videót, és ez nem teljesült, szerinte a DK-s képviselő így is méltó büntetést kapott, és gratulál Mészárosnénak, aki ügyvéd, jogi képviselő nélkül, „egyszerű tanyasi asszonyként” szembe mert menni a Demokratikus Koalícióval, és megvédte igazát Mucsi Tamással szemben. Szabó az ügy korábbi tárgyalásán is jelen volt már.

„Úgy érzem, nem követtem el bűncselekményt, nem tartom igazságosnak az ítéletet” – mondta a keddi határozathirdetés után Mucsi Tamás. – „Ha már a bíróság kimondta, hogy Fidesz Betti, Mészáros Sándorné közszereplő, és nem is én készítettem a videót, még el is ítéltem, a megosztásért nem jogos bűnösnek tartani. Ezzel az erővel Gyurcsány Ferenc is perelhetne a bohócos plakátokért, mert bár közszereplő, ott sem foglalkozásával összefüggésben nyilvánítottak róla véleményt. Fellebbeztem az ítélet ellen”.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk