„Október 14-én megkezdjük a kitelepítést!” – durva ötlettel állt elő egy polgármester

Kis-Magyarország

Friss Facebook-bejegyzésében a vele szembehelyezkedő és nem a békési kisközségből származó, de ott élő embereket kitelepítéssel fenyegette meg Bakucz Péter újrainduló polgármester. Azt is megírta: mindezt október 14-én meg is kezdik.

Bakucz Péter 2010 óta polgármestere a sok hátránnyal küzdő Békés megyei kisközségnek, Sarkadkeresztúrnak. Az elmúlt 9 évben háromszor nyerte meg a választást. Mindez úgy lehetséges, hogy 2010-ben függetlenként nagy fölénnyel, a szavazatok 74 százalékét begyűjtve nyert. Négy évvel később – valószínűleg megértve az idők szavait – már a Fidesz-KDNP jelöltjeként győzedelmeskedett, ismét magabiztosan.

Váratlan dolog történt azonban a túlnyomó többségében fideszes képviselő-testületen belül. Bakucz rendre a képviselők felhatalmazása nélkül döntött fontos pénzügyi ügyekben, így abban is, hogy az önkormányzat egy magánszemélytől két részletben 25 millió forintot vett fel. (Erre állítólag azért volt szükség, mert szennyvíz-beruházásra elnyert központi támogatás elfogyott.)

Az ilyen és az ehhez hasonló esetekre hivatkozva a testület a polgármester iránti bizalmatlanság jeléül 2016 őszén feloszlatta magát. Ám az új választáson, 2016 decemberében az újra független színekben induló Bakucz nyert, helyi hírek szerint, a közmunkások szavazataira is támaszkodva.

Bakucz Péter (jobbra) a megyefutást népszerűsíti

Bakucz Péter (jobbra) a megyefutást népszerűsíti

Fotó: Bakucz PÉter/Facebook.com

Válogatott jelzők a polgármestertől

A problémás és politikailag ide-oda ugráló polgármester ténykedése a térségi Fidesznek is sok volt, a települési képviselők kihátráltak mögüle, és hátat fordított neki a térség kormánypárti képviselője, Kovács József is. Az október 13-i választáson a kormánypárt Kovács Lajost indítja Sarkadkeresztúron, míg Bakucz független jelölt. Mellettük ringbe száll Puskásné Szatmári Klára, aki korábban Bakucz titkárnőjeként dolgozott a helyi polgármesteri hivatalban, és aki a helyiek szerint nem is esélytelen.

Bakucz Péter az erőszakos kitelepítést szóba hozó Facebook-bejegyzése egy a közösségi oldalon folytatott vita „végeredménye.” Egy magát Kertész Évának nevező hozzászóló azért bírálta Bakuczot, mert a viharsarki kisközségben a nyugdíjas klubokat támogatja az önkormányzat, ám a fiatalokkal nem foglalkoznak, így az ő helyzetük „teljesen kilátástalan.”

false

Erre válaszul Bakucz előbb „álarc mögé bújt, személyiségét fel nem vállaló átutazó SENKI”-nek nevezte a hozzászólót, majd „tudatlansággal”, „tájékozatlansággal” és „butasággal” jellemezte Kertész Évát. Végül pedig ezt írta:  "Sajnos, a faluban ma is itt elő, de nem keresztúri származású emberek kis csoportjának folyamatos munkálkodása okoz némi feszültséget (szétdúltak egyesületeket), de október 14-én megkezdjük a kitelepítést!!!"

Itt még Kovács József (balra) parlamenti képviselővel Bakucz

Itt még Kovács József (balra) parlamenti képviselővel Bakucz

Fotó: Bakucz PÉter/Facebook.com

A kijelentésben az is benne van, hogy a jelenlegi polgármester biztosra veszi október 13-i győzelmét. Bakucz Péter hobbijának élve az egy helyi vadásztársaság tagja, és előszeretettel fotóztatja magát lelőtt állatokkal. Gyűjti a trófeákat.

Nem válaszolt és vonalat bontott

Az ügyben megkerestük Bakucz Pétert, hogy egy magát demokratikus berendezkedésűnek nevező országban milyen jogszabály és szempontok alapján, kiknek a segítségével és kiket telepítenek ki? Miért egy nappal az önkormányzati választás utánra hirdette meg, és hogyan zajlik le, hány embert fog érinteni a csak a diktatúrákra jellemző kitelepítés?

Bakucz Péter kis gondolkodás után azt válaszolta a magyarnarancs.hu-nak, hogy „kampányban nem válaszol a kérdésekre”. Erre jeleztük, talán éppen a kampányidőszak a legalkalmasabb, hogy jelöltként kérdésekre válaszoljon és kifejtse elképzeléseit és terveit – mire bontotta a vonalat.

Bakucz a rádióban vígan nyilatkozott

Bakucz a rádióban vígan nyilatkozott

Fotó: Bakucz PÉter/Facebook.com

Bakucz más esetben nem volt ilyen szigorú: legújabb bejegyzése szerint szerdán egy helyi rádió stúdiójában ült, és a kampánytól aligha függetlenül arról beszélt, hogy „2017-ben indult el a fejlesztési hullám Sarkadkeresztúron”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?