Munkája elvesztésével fenyegették meg a mátészalkai intézményvezetőt, ha nem áll ki a kormánypárti jelölt mellett – ő inkább kiállt a nyilvánosság elé

Kis-Magyarország

Szokatlan tanúi lehettek hétfő este Mátészalkán az egyik választási gyűlés résztvevői. Több mint száz érdeklődő előtt felállt egy helyi intézményvezető, aki egyben a Fidesz tagja, s elmondta: megfenyegették, ha nem a kormánypárti polgármesterjelöltet támogatja.

„Hétfőn este választói gyűlést tartottunk mintegy 100 érdeklődő részvételével. A gyűlés második felében a jelenlévők lehetőséget kaptak a hozzászólásra. Valamennyiünk megdöbbenésére egy mátészalkai intézményvezető, vállalva a nyilvánosságot, arról tájékoztatott bennünket, hogy munkahelyének elvesztésével fenyegették meg, ha nem Hanusi Péter (kormánypárti polgármesterjelölt – a szerk.) mellett kampányol” – áll abban az Fb-bejegyzésben, amelyet az Élhető Mátészalkáért oldalon tett közzé Vékony Miklós ügyvéd, az ellenzék által támogatott független polgármesterjelölt.

Vékony Miklós jelezte: rendszeresen értesülnek a helyi lakosokat ért presszióról, fenyegetésről, ám eddig senki nem beszélt erről a nyilvánosság előtt. „Látjuk, hogy az esélyegyenlőség a jelöltek között még nyomokban sem lelhető fel, a kampány sérti a választási eljárás alapelveit. Tiszta választásról nem beszélhetünk” – folytatta a bejegyzését a mátészalkai ellenzéki polgármester-jelölt.

Az elhíresült mátészalkai ellenzéki választási gyűlés

Az elhíresült mátészalkai ellenzéki választási gyűlés

Fotó: Élhető Mátészalkáért/Facebook.com

A rendszerváltás előtti időket idézi

A helyzet szerinte katasztrofális, a rendszerváltás előtti időket idézi. „Ilyen eszközökkel esetlegesen győzni, és a győzelem fényében sütkérezni, nem érdem, nem dicsőség” – zárta sorait Vékony. (Három héttel ezelőtt foglalkozott a Narancs.hu azzal az abszurd sajtótájékoztatóval, amelyet a mátészalkai térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács Sándor tartott. Szavaiból kiderült, óriási a veszély, mert az ellenzék győzni akar a választáson!)

A győzni akaró mátészalkai ellenzék

A győzni akaró mátészalkai ellenzék

Fotó: Élhető Mátészalkáért/Facebook.com

Az őt ért fenyegetésről a mátészalkai ellenzéki gyűlésen beszélő File Bertalan Péter iskolavezető a Narancs.hu-nak is nyilatkozott. Leszögezte, sem vezetőként, sem magánemberként nem a politikai állásfoglalásuk alapján ítélte és ítéli meg az embereket. „Munkában a teljesítményt, magánéletben az emberséget tartom fontosnak” – hangsúlyozta.

„Munkám elvesztését helyezte kilátásba egy nevét nem vállaló személy, ha nem állok ki nyíltan a Fidesz-KDNP színekben újrainduló KDNP-s polgármesterjelölt, Hanusi Péter mellett Mátészalkán. Történt ez azért, mert Vékony Miklóst, az Élhető Mátészalkáért összefogás független jelöltjét támogattam aláírásgyűjtéssel”– mesélt a történtekről.

Nem tartja alkalmasnak Hanusi Pétert

File azt mondta, tagja a városi fideszes alapszervezetnek, s az elmúlt öt évben többször, legutóbb augusztus végén jelezte a kormánypárt helyi elnökének, teljesítménye alapján a KDNP-s polgármesterjelöltet nem tartja alkalmasnak Mátészalka vezetésére.

„Az ügyet tisztázni kellett volna a helyi Fideszben, de a munkámra, munkahelyemre ennek semmilyen befolyása nem lehet egy jól működő demokráciában. A fenyegetést visszautasítom, mert sem a munkahelyemet, sem a vezetői beosztásomat nem pártpolitikai alapon szereztem, hanem több évtizedes munkám miatti szakmai megbecsülés eredményeként. A fogyatékkal élők szabadidő- és versenysportjában elért eredményeimet megyei és országos kitüntetésekkel is többször elismerték” – szögezte le a tagintézmény-vezető.

Hanusi Péter (KDNP) a választók körében

Hanusi Péter (KDNP)

Fotó: Hanusi Péter/Facebook.com

A fenyegetést nem tudja félvállról venni, mivel az elmúlt ötéves ciklusban a környezetében már volt erre példa. Ráadásul a szóbeli fenyegetést tettek is követték.

Választási kifogást nyújtottak be

„Az ügyben választási kifogást nyújtottunk be a helyi választási bizottsághoz, ugyanis két alapelv bizonyosan sérült. Egyrészt a választás önkéntességhez kötött, másodsorban pedig megkérdőjeleződött a választás tisztasága. Jogászként tisztában vagyok azzal, hogy nincs hangfelvételünk, és esélyünk nincs arra, hogy a fenyegető elismerje a tettét” – mondta a Narancs.hu-nak Vékony. Ugyanakkor nincs kétsége, hogy ez megtörtént. Hozzátette, ügyfele el szeretne menni a helyi választási bizottság ülésére, ahol majd szót kér, hogy elmondja a vele történteket.

Vékony Miklós: Mi ez, listázás vagy megfélemlítés?

Vékony Miklós: Mi ez, listázás vagy megfélemlítés?

Fotó: Élhető Mátészalkáért/Facebook.com

Vékony arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban több mátészalkai ismerőse megerősítette: ismeretlen személyek járják a várost házról házra. Egyetlen kérdésük, hogy a lakók a Fideszre fognak-e szavazni? A választ pedig rögzítik.

„Mi ez? Listázás? Vagy megfélemlítés? Mert biztosan nem közvélemény-kutatás. Hozzájárulnak-e a megkérdezettek az adatgyűjtéshez? Történelmi könyvekből utoljára a kulák listáról és a „B” listáról hallottunk. Vállalják-e mindezt a mátészalkai kormánypárti jelöltek?” – kérdezte Vékony Miklós, a mátészalkai ellenzék támogatását élvező polgármesterjelölt.

Figyelmébe ajánljuk