Koronavírus: Bukarest kisebb magyar-román határátkelőket zárt le ideiglenesen

  • B. T.
  • 2020. március 13.

Kis-Magyarország

A koronavírus-járványra hivatkozva a román belügyminiszter öt kisebb magyar-román határátkelő bezárásáról döntött ideiglenesen.

A román hatóságok csütörtök este úgy döntöttek, hogy ideiglenesen bezárják az alacsonyabb forgalmú határállomásokat: Magyarország, Bulgária, Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Szerbia határainál is.

A magyar határnál nem lehet bejönni az országba az Arad megyei Tornyosnál, a Bihar megyei Székelyhídnál, Nagyszalontánál és Érmihályfalvánál, valamint a Szatmár megyei Mezőfénynél – minderről a transindex.ro számolt be.

A döntést Ion Marcel Vela román belügyminiszter rendelte el – írta meg az erdon.ro. Mindez magyar oldalon Battonyát, Létavértest, Méhkeréket, Vállajt és Nyírábrányt érinti. Mivel Méhkeréknél és Nyírábránynál a vasúti határátkelő is van, így a vonatforgalmat is befolyásolja a mostani intézkedés, amelynek időbeli hatálya egyelőre nem ismert.

Létavértesnél most nem lehet átmenni Romániába

Létavértesnél most nem lehet átmenni Romániába

Fotó: politiadefrontiera.ro

Arról egyelőre nincs hír, hogy a magyar-román határszakaszon nagyobb forgalmú közúti és vasúti átkelőket – így az ártándit, a gyulait, a nagylakit és a lökösházit – bezárnák.

Frissítés: Bezárják a Feketegyarmat-Dénesmajor közötti ideiglenes átkelőt is!

„Tisztelettel közöljük az érdeklődőkkel, hogy holnaptól, 2020.03.14.-től, a Feketegyarmat és Dénesmajor közötti határátkelő működését meghatározatlan időre felfüggesztik” – közölte a romániai Nagyzerind önkormányzata.

Ez az ideiglenes határátkelő rendes körülmények között csak szombatonként 10 és 18 óra között vehető igénybe.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.