Különös fordulatot vett a Mészáros Lőrinc közeli színházfelújításból származó hulladék miatti botrány

  • Vas András
  • 2017. szeptember 5.

Kis-Magyarország

Elég gyorsan tárta szét kezét a rendőrség, pedig látták, kik vitték oda az illegális sittet. Ilyen még a NER-ben is ritka.

Pár hét alatt lezárta a nyomozást a rendőrség abban a kaposvári ügyben, amelyet egy helyi portál, a Kapost.hu tárt fel augusztus elején: hogy ti. a Csiky Gergely Színház felújításából származó sittet egy helyi erdőbe vitték és pakolták le. A magyarnarancs.hu-t arról tájékoztatta az eljáró Somogy megyei hatóság, hogy az ismeretlen tettes ellen indított nyomozás véget ért, igaz, indoklást nem kaptunk. A rendőrség azonban máris újranyitotta az ügyet – hamarosan elmondjuk, miért.

A háttér

A színház-rekonstrukciót még tavaly ősszel jelentette be Szita Károly kaposvári polgármester, a kilencmilliárdos munkát a sokak szerint Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, Kaposváron korábban is több, milliárdos beruházást elnyerő ZÁÉV Zrt. végezheti. (Mészáros és a ZÁÉV kapcsolata eddig nem bizonyított, de nem hivatalos értesülések szerint a cég valódi tulajdonosa ma már a felcsúti polgármester. Ezt a feltételezést táplálja, hogy a ZÁÉV épp egy korábbi tulajdonosváltás után lendült be a közbeszerzési piacon, és ennek eredményeként a jelenlegi tulajdonos egy olyan vagyonkezelő cég, amely más[ok] vagyonát kezeli értelemszerűen – csak azt nem tudni, hogy pontosan kiét. Többen Mészárosra gondolnak, például azért, mert a ZÁÉV építheti majd az új Puskás Stadiont is – a szerk.)

Mindjárt bontják

Mindjárt bontják

Fotó: MTI

A színházfelújítás során nemcsak tatarozzák, de teljesen át is építik az épületet, amelynek egyik, a szocializmusban hozzáépített szárnyát el is bontották. A hírek szerint döntően az innen származó építési hulladék került Kaposújlak határába egy magánterületnek számító vízmosásba, kisebb részben pedig önkormányzati területre. A helyiek ugyanis heteken keresztül látták az állításuk szerint Vektorút Kft. feliratú teherautókat a mellékúton, melyet annyira kijártak, hogy az egyik kocsi meg is süllyedt – a kátyúk eltüntetésére aztán egyszerűen leborította a rakományát. Miután az út önkormányzati tulajdon, így a település feljelentést tett a környezetvédelmi hatóságnál, illetve a rendőrségen.

Látták őket

Az RTL Klub Híradójában a kaposújlaki alpolgármester elmondta, hogy amikor rendőrséggel (!) együtt kimentek megnézni a sittel teleöntött önkormányzati utat, és a színházépítés fuvaros cégének embereivel találkoztak, akik épp az útról próbálták elvinni a szemetet, mire a rendőrök leállították a „munkát”. Aztán „kiderült, hogy ez a Csiky Gergely Színház bontásából származó törmelék" – mondta Kovács Jenő. Érdekes, hogy a tévéstáb hamarosan egy elviharzó autót is látott, amelyben a fuvarozócég vezetőjét és a kaposvári főépítészt vélték felfedezni – a kocsi azonban a kérés ellenére nem állt meg. A Híradóban még az hangzott el, hogy a fővállalkozó ZÁÉV nem kérte az alvállalkozótól, hogy erdőbe vigye a törmeléket.

false

 

Fotó: MTI

Sima ügy, gondolhatnánk elsőre. Volt tettenérés, össze lehet kötni az eseményeket, vannak szemtanúk: normális esetben hátra lehetne dőlni, a hatóságok végzik a dolgukat, a törvényszegők pedig elnyerik büntetésüket, főleg, hogy a kaposvári önkormányzat is a járási kormányhivatal környezetvédelmi osztályához fordult – Farkas Edit aljegyző szerint a nagyjából hétszáz köbméternyi – illegálisan lerakott építési törmelék miatt. De úgy tűnik, nem ez történik! (Sőt, Csabai Tamás kaposújlaki polgármester úgy véli, hogy ennél több, egy-, de akár kétezer köbméter sitt kerülhetett települése határába, s az ügyben immáron az erdőfelügyelet is vizsgálatot indított. Úgy tudjuk, a hivatalos papírokból nem sok minden derülhet ki, ugyanis a színház építkezési naplójának fuvarleveleiben nem szerepelnek az újlaki „járatok”.)

Megspórolt milliók

Az építési hulladékot szállítóknak a kaposvári inerthulladék-lerakóba kellett volna hordani a bontási törmeléket, oda, ahol a kevert bontási hulladék tonnáját 10 ezer 200 forint plusz áfáért lehet lerakni. Egy köbméter ilyen törmelék a hivatalos számítás szerint 1,6 tonna, vagyis – a kaposvári aljegyzői beszámoló szerinti – a hétszáz köbméter 1120 tonna, azaz cirka 11,5 millió forint plusz áfa. A helyiek által mondott mennyiség alapján azonban az összeg elérheti a 25 millió plusz áfát is. Kérdés, miután a színház bontása hónapok óta gőzerővel folyik, hogyhogy nem tűnt fel a kaposvári illetékesek közül senkinek, hogy milliók hiányoznak az inert lerakó bevételi oldaláról?

 

Lezárták, fellebbeztek

Az ügyről a kirobbanása óta eltelt hetekben keveset lehetett hallani, az érintettek közül egyedül a kaposújlaki önkormányzat, illetve a Kaposmérővel közös körjegyzőség aktív – a környezet megóvása érdekében a Kétfarkú Kutya Párt helyi csoportjával szemben a járdafestések miatt külön helyi rendeletet is hozó, a színes járdák miatt rendőrségi feljelentést tett kaposvári önkormányzat viszont kevésbé. A hatósági vizsgálatok még tartanak, ám az ismeretlen elkövető ellen indított nyomozást – ahogy erről a magyarnarancs.hu-t tájékoztatták – a rendőrség már le is zárta pár héttel az eset kirobbanása után. Ezt a döntést azonban megfellebbezték – úgy tudjuk, a kaposmérői körjegyzőség –, így a rendőrök jelenleg hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt ismét eljárást indítottak. Az ügyben kerestük a ZÁÉV-et is, de a megacégnél nem tudtunk nyilatkozatra bírni senkit. (Írásban válaszolnak, közzé fogjuk tenni.)

Belülről

Belülről

Fotó: MTI

Meg nem erősített információnk szerint ugyanakkor már elkezdték az ügyet elkenni, állítólag utólag próbálják meg "lepapírozni" az esetet. Ha ez így van, nem véletlen: a Btk. 248. paragrafusa alapján egy szimpla eset is három év szabadságvesztéssel büntethető a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésekor. Ebben az esetben viszont az általunk megkérdezett jogászok szerint megáll a különösen nagy mennyiség, illetve a folytatólagosság minősítés is, s így már hat év lehet a felső határ. Az viszont egy régebbi ügy miatt biztos, hogy 120 tonna tíz hónapot ért.

Szabtak ki már börtönt ilyenért

Alig tíz évvel ezelőtt ugyanis elég szigorú ítélet született hasonló ügyben. Így hangzott: „Bűnös folytatólagosan elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettében, valamint környezetkárosítás bűntettében, ezért a bíróság halmazati büntetésül tíz hónap börtönre és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítéli. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság kétévi próbaidőre felfüggeszti.”

Ezt az ítéletet még 2008 áprilisában hozta a kaposvári bíróság egy osztrák férfi ügyében, aki a cége telephelyének átépítéséből származó, nagyjából 120 tonnányi építési törmeléket engedély nélkül a Felsőmocsolád és Kisbárapáti melletti állami és magánerdőkbe hordta. Miután ez feltűnt a környékbelieknek, saját költségén megtisztította ugyan az érintett területeket, ám a büntetőeljárást és az elmarasztaló verdiktet így sem kerülhette el. A hivatalos számítások szerint a 120 tonna építési törmelék valamivel kevesebb, mint 80 köbméter, ennyiért tíz hónap felfüggesztett börtön járt.

A kaposvári Csiky Gergely Színház kilencmilliárd forintos felújítása során ennek a mennyiségnek minimum a tízszeresét, de a környékbeliek szerint sokkal inkább a hússzorosát szállították a kaposújlaki erdőbe – mégsem tűnik úgy, hogy itt egyhamar elmarasztaló ítélet születik.

Figyelmébe ajánljuk