Lasszóval is alig tudnak nézőt fogni a sokmilliárdos szilvásváradi lovasarénába

Kis-Magyarország

Gyakorlatilag nem lehetett embert látni a 6500 férőhelyes Mészáros Lőrinc építette lovasstadion lelátóin, pedig fogathajtó bajnokságon is ingyenes volt a belépés. A szilvásváradi ménesgazdaság szerint csúcsot döntve, 4 ezren követték az eseményt.

„Rekord számú nevezővel és nagyszámú nézőközönség előtt rendezhettük meg a fedeles fogathajtó bajnokság döntőjét a Lipicai Lovasközpont arénájában” – számolt be büszkén a június 13-i eseményről az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad. Az állami társaság közösségi oldalán légi felvételekkel komponált videót is megosztott, amelynek nyitóképén a lelátókról hiányzó emberek látványa tűnik fel leginkább.

Az imázsépítő riportfilm sem tudta úgy visszaadni a versenyt, hogy ne látszódhassanak a kongó lelátók: a 6500 férőhelyes betonkatlan fedéllel el nem látott szektoraiban elvétve lehetett látni egy-egy nézőt, a fedett tribünön körülbelül 100-200 érdeklődőt mutattak a képek. A zárt kapus futballmeccsek, vagy a Felcsút-Mezőkövesd meccsek hangulatát idéző közönségmentesség még inkább kudarcosnak tekinthető, ha megemlítjük, hogy a belépés ezúttal is díjtalan volt.

A nézőket az aréna esti fénypompája sem vonzotta. Sőt, még kevesebben maradtak mire Lázár Zoltán fővédnök, kilencszeres fogathajtó világbajnok átadta az érmeket.

Ürességtől kongó lelátók

Ürességtől kongó lelátók

Fotó: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad/Facebook.com

Elszabaduló költségek

A 2018 nyarán felavatott Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont a magyar lovassport történetének legnagyobb beruházásaként, a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében valósult meg.  S mint ilyen, nem is kerülhette el Mészáros Lőrinc érdekköreit, zászlóshajója, a Mészáros és Mészáros Kft. építette. Az induló 1,7 milliárdos költség végül 6,8 milliárdig növekedett.

Volt szakember, aki megkérdőjelezte ekkora létesítmény szükségességét egy 1600 fős településen. Ifj. Bozsik József, miután nyíltan bírálta a beruházást, megvált az egyes-, póni-, fiatal ló és fiatal hajtó válogatott szövetségi kapitányi tisztségétől. Nyilatkozata az állásába került.

„Borzasztóan ronda”

A szilvásváradiaknak nem ment könnyen a megbékélés a ténnyel, hogy a Bükkben betonból öntik ki a lovaspályát. A versenyen az üres stadion látványa pedig mindennél szembeötlőbbé tette, hogy mennyire tájidegen e monstrum. A ménesgazdaság közösségi oldalán a fogathajtó verseny olykor hang nélkül közvetítését valaki úgy kommentálta „a lovak gyönyörűek, de ez a stadion borzasztóan ronda”.

Más szemmel nézte a versenyt az állami ménesgazdaság, ők több ezer nézőről számoltak be kérdésünkre. „Az országos fedeles fogathajtó bajnokság döntőjén nemcsak rekordszámú induló, hanem a várakozásoknál jóval több néző is vett részt: az egész napos versenyen 74 fogat állt starthoz, míg közel 4000 néző követte a megmérettetést.” A pontosítás érdekében ismét megkérdeztük, hogy a 4 ezer fő az arénában jelen levő nézőkre vonatkozik-e, de erre már nem reagált az állami tulajdonú társaság.

Nem tartják számon a látogatókat

Az Átlátszónak egy hónap várakozás után, februárban sikerült megtudnia az Agrárminisztériumtól, hogy azért nem tartják számon a látogatók számát, mert rendezvényeik ingyenesek. Az átadás óta eltelt másfél évben csak azt a 2500 fizető nézőt tartják nyilván, akik a megnyitás óta a lovarda színházi előadásaira és a lovasbemutatókra voltak kíváncsiak. Ennyi nézőt tehát 29 rendezvényen sikerült összehozni.

A fedeles lovardát is alig látogatják

A fedeles lovardát is alig látogatják

Fotó: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad/Facebook.com

Szintén nem kaptunk választ a szilvásváradi ménesgazdaság gazdálkodásával kapcsolatban feltett kérdésünkre. Ez nem okozott meglepetést, miután az oknyomozó portál is csak közérdekű adatigényléssel jutott adatokhoz az agrártárcától. Eszerint 2019-ben 18 millió forint bevételt termelt, a kiadásai viszont 49 millió forintot tettek ki, s a 31 millió forint különbözetet állami támogatásból, illetve a ménesgazdaság egyéb bevételeiből finanszírozta.

A másik állami tulajdonú ménesgazdaság, a Lázár János felügyelte mezőhegyesi se muzsikál jobban, bár a volt miniszterelnökséget vezető miniszter nyereséget ígért, tavaly félmilliárdos veszteséget termelt. Ez azonban nem volt akadálya annak, hogy az Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. számára, öntözőrendszere kiépítéséhez a héten 8,5 milliárdot biztosítson a kormány – írta meg a 444.)

Töretlen optimizmus

A Közép-Európa legmodernebb lovas létesítményeként emlegetett szilvásváradi lovas komplexum eddig nem vívott ki nemzetközi elismerést, a nemzetközi szövetség, FEI (Fédération Équestre Intarnationale) nem választotta ki a 2022-es négyesfogathajtó világbajnokság helyszínéül. De a hírek szerint a 2021-es budapesti lovas Európa-bajnoksághoz sem fogják használni.

Mikulás-ünnepség Szilvásváradon

Mikulás-ünnepség Szilvásváradon

Fotó: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad/Facebook.com

A Narancs.hu úgy tudja, a lovasaréna korábbi rendezvényeit is hasonlóan szerény érdeklődés jellemezte, ezen a hétvégén is minimális érdeklődő várható a díjugrató versenyen. A ménesgazdaság optimizmusa ezzel szemben töretlen, kérdésünkre ismét csúcsdöntést vizionál. A hétvégi viadalról azt írták: „szintén rekordhoz közelít a nevezések száma, köztük számos válogatott sportoló részvételével, így ezen a versenyen is jelentős létszámú nézőközönségre számítunk.”