Egy elhunyt csecsemő sírkeresztjét találták a halottas hűtő mögött – csetepaté a tolnai dombokon

  • narancs.hu
  • 2020. július 10.

Kis-Magyarország

A tavaly őszi helyhatósági választáson veszített a volt fideszes polgármester Hőgyészen, de azóta képtelen belenyugodni az eredménybe. Ott támadja utódját, ahol tudja. Az összképet sötét színekkel árnyalja a helyi temető körüli bonyodalom; a halottas hűtő mögött egy tíz hónaposan elhunyt kislány sírkeresztje hevert a koszos padlón. Az abszurd történetet a valóság írta.

Tavaly októberben elképesztő kampánycsata után a Fidesz-KDNP jelöltje, Botta György regnáló polgármester vesztett beosztottja, Máté Szabolcs közgazdásszal szemben. Nem kicsit. Az új polgármestert 67,74 százalékos többséggel választották meg, vagyis a Fidesz valamit nagyon elronthatott a településen. A vesztes oldal azonban nem tud beletörődni a vereségbe, abszurdabbnál abszurdabb elképzelésekkel és vádakkal állnak elő a csatározások fő terepén, a Facebookon.

„Gyuri nem tud leállni, csak nyomja a hülyeséget. Én a magam részéről sajnálom, mert nem szégyen az, én is fideszes vagyok, és már ott tartunk, hogy írunk az Árpinak (Potápi Árpádnak, a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjének – a szerk.), csináljon valamit, mert ha a Gyuri így folytatja, teljesen lenullázza a pártot 2022-re. Hogyan menjünk így agitálni, ha mindenkitől azt hallom, nem akarnak részt venni a fékevesztett mocskolódásában” – mondta egy neve elhallgatását kérő úr július 4-én a hagyományos hőgyészi bormustrán.

Botta György, aki képtelen belenyugodni a vereségbe

Botta György, aki képtelen belenyugodni a vereségbe

Fotó: youtube.com

Itt együtt bandukol pincéről pincére a szekszárdi borvidékhez tartozó csicsói dűlőben, nyakukban zarándokpohárral a 102 különböző rendű és rangú résztvevő.

A tolnai kék ég alatt azonban óhatatlanul előkerül a helyi politika és többen, több oldalról is elmondják a legújabb csörtét.

„Civilben” temetkezési vállalkozó

Történt ugyanis, hogy Hőgyész egyházi fenntartású temetőjének önkormányzati tulajdonú ravatalozóját Botta György egykori polgármester, akinek „civilben” temetkezési vállalkozása is van, fenntartásra átadta a katolikus egyháznak. A szerződést az azóta elhunyt plébános írta alá. Mint utóbb kiderült, szabálytalanul, mert szerződni csak az érsekség jogosult.

Botta és a plébános érvénytelen szerződése

Botta és a plébános érvénytelen szerződése

Fotó: narancs.hu

A plébános azonban rögtön tovább is adta üzemeltetésre a ravatalozót Botta György vállalkozónak, vagyis a polgármesternek. De jogilag sem az önkormányzat és az egyház, sem az egyház és Botta György közötti szerződés nem volt érvényes, ezért a tavaly ősszel megválasztott új polgármester, Máté Szabolcs jogi szakvéleményt kért, majd felmondta a ravatalozó-fenntartási megállapodást.

Június 18-án jött el az átadás-átvétel napja. Eredeti leltárt nem találtak, és a temetői nyilvántartások is hiányosak, a törvényi szabályozásnak nem felelnek meg. Az új plébános csak a kulcsokat adta át, a ravatalozóhoz sem ő, sem Botta György nem ment el. Ezért az önkormányzat 5 fős bizottsága nyitotta ki a helyiséget; videóval, fotókkal dokumentálták a látottakat és jegyzőkönyv is készült. Az épületet rendkívül elhanyagolt állapotban találták.

Sírkereszt a koszos padlón

Mint az átadáson jelen volt Máté Szabolcs polgármester Fb-bejegyzéséből kitűnik, valakik a harangkötelet is leszedték az átadás előtt, valamint a működésképtelen halott hűtő mögött egy 10 hónaposan elhunyt kislány sírkeresztje hevert a koszos padlón.

A tízhónapos kislány sírkeresztje

A tízhónapos kislány sírkeresztje

Fotó: Máté Szabolcs/Facebook.com

A leváltott polgármester, temetkezési vállalkozó erre a Facebookon azzal vádolta Máté Szabolcsot, hogy személyesen gyalázta meg a kislány sírját, azért, hogy őt, mint egykori temető-üzemeltetőt befeketítse. „Máté Gyetvai Szabolcs polgármester képes volt egy gyermeksírhelyet megrongálni, csak hogy leplezze tettét, kenőpénzért a temető kiárusítását. Képes volt egy sírkeresztet kiszedetni és azt a ravatalozóba vinni, ezzel mást akarván befeketíteni. Egyértelműen ismét hazudik a lakosságnak! Felhívom mindenki figyelmét alaposan nézze meg a lefotózott keresztet! Jó megfigyelőképességgel a bizonyíték egyértelműen kiderül. Az a jó megfigyelő, aki eltalálja, mire gondolok, annak egy homoktövis ajándékcsomagot adok át.”

Ez a bejegyzés volt az utolsó csepp fideszes beszélgetőtársam poharában.

„Van az a szint…”

„Nézze, van az a szint, ami alá nem szabad lemenni. Az egész Fideszre szégyent hoz ez a stílus. Egyrészt emberi mivoltában is gyalázza Szabolcsot, mert a Gyetvai az a Botta előtti polgármester volt, és Botta ezzel azt a látszatot akarja kelteni, hogy Gyetvai bábja a Szabolcs. Egyébként nem rongált meg gyereksírhelyet, nem szedetett ki sírkeresztet, hiszen öten voltak. Előtte nem volt kulcsuk, meg… Hülyeség az egész. Azt meg, hogy kiárusította volna a temetőt… Kenőpénzért… Ugyan már! Azt csodálom, hogy ezért Bottát még nem perelték be” – mondta.

„Ami késik, nem múlik” – szólt be valaki a közelből.

Fogy a pogácsa, gyönyörű a táj. Kérdezném a helyzetről Máté Szabolcs független polgármestert is, aki jogász feleségével együtt egy darabig a társasággal tart, de nem kíván nyilatkozni.

Máté Szabolcs (balra) októbertől vezeti Hőgyészt

Máté Szabolcs (balra) októbertől vezeti Hőgyészt

Fotó: Máté Szabolcs/Facebook.com

A polgármesterek nem nyilatkoznak

„Nézze, mindent leírtunk az interneten, kitettünk a község weboldalára, amit közölni akartunk. Pártügyekbe pedig különösen nem avatkoznék. Inkább élvezzük ezt a szép napot!” – jegyezte meg a hőgyészi polgármester.

Kerestük Botta Györgyöt, hogy megkérdezzük, odaadta-e valakinek a homoktövis ajándékcsomagot, de nem vette fel a telefont. Hiába csengettünk Fő utcai házának kapuján, senki nem nyitott ajtót. Egy hőgyészi lakossal az utcán is hiába szólítottuk meg őt, nem állt szóba velünk.

Így csak a Facebookról tudhatjuk, hogy Botta a „sírgyalázás” bizonyítékát Bóni Vilmos kommentjében véli látni. „Ha jól meg nézték a keresztet, ami a földbe volt az sötétebb, és ha régebb óta ott lett volna akkor az alsó része is világos lenne szerintem.”

Egy másik kommentelő, Bohnert Tibor kételkedik ebben: „Azért a frissen kihúzást kicsit kétlem, mert a kereszt alsó része be van már pókhálósodva!” Botta azonban pókháló ügyben is szakért. „Szerintem, az a nedves alsó részre ráragad mikor a hűtő mögé befektették. A normál bepókhálosodás nem ilyen.” (Betűhív idézetek.)

Ajtótámasztéknak kellett

A bortúra egyik résztvevője szerint az inkriminált sírkeresztet körülbelül öt éve egy elhanyagolt, megváltatlan sírról vitték be a ravatalozóba, mert kellett valami ajtótámasztéknak, és ez pontosan megfelelt.

Máté Szabolcs felhívására jelentkezett a 10 hónapos korában elhunyt gyermek családja. Pest megyében, Pécelen élnek. Érdeklődtek, van-e valami teendőjük a kereszttel.

A sírkeresztet a ravatalozót üzemeltető új temetkezési vállalkozó, mint később esetleges peres ügy bizonyítékát nejlon zsákba helyezve, jegyzőkönyvvel átadta az önkormányzatnak, hogy szükség esetén igazságügyi szakértő állapíthassa meg, hogyan és mikor kerülhetett ki a földből.

Litániák nélkül

„Az a helyzet, hogy veszíteni tudni kell” – mondja a bortúra másik résztvevője. „Nem lenne semmi baj a Gyurival, ha úgy állna hozzá, hogy ilyen a demokrácia. De ő tavaly október óta csak mocskolódni tud. Mondjuk, előtte sem dicsőítő litániákat zengett az ellenfeléről. Már az kiverte az embereknél a biztosítékot, hogy a helyi Fidesz-csoport elnöke az ő alkalmazottja volt a temetkezési cégénél. Próbáltak volna mást jelölni.” – folytatta.

Községháza, Hőgyész

Községháza, Hőgyész

Fotó: hogyesz.hu

A bortúrának vége, a pincék bezárnak, hazamennek a legények. A szópárbajnak azonban nincs vége. Másnap, július 5-én Botta a következő bejegyzést tette:

A volt vezető vádja

ISMÉT MEGLOPTA HŐGYÉSZT Máté Gyetvai Szabolcs polgármester! Burkoltan a Településünk Jövőért Egyesülettel leplezve, milliós nagyságrendű összegért, baráti bulit szervezett V. bormunstra álnévvel. KIZÁRTA A LAKOSSÁGOT, mert 3000 Ft részvételi díjat kért pár korty borért és egy tál pörköltért. Tudta, hogy a LAKOSSÁG nagy többsége ezt NEM TUDJA KIFIZETNI A 3000 Ft/fő DíJAT.  A HAVEROK VISZONT MENTEK, DE TŐLÜK VISZONT NEM KÉRTE a 3000 Ft - ot…. A lakosság elől ELLOPTA AZ EPRET Máté Gyetvai Szabolcs! A haverok 50 kg -ot kaptak ingyen, A LAKOSSÁGNAK PEDIG NEM JUTOTT! EXTRA BÉREKÉRT ALKALMAZNAK, nem hőgyészieket, azért mert az EXTRA BÉRBŐL 10 % - ot VISSZAKAP Máté Gyetvai Szabolcs! Ezeknek a lopásoknak hamarosan mindenki láthatja az eredményét majd, a Rákóczi u. elején. A LOPTA - LAK Hőgyész pénzéből, fog megépülni.”

Cáfolat a másik oldalról

„A valóság ezzel szemben az, hogy az egyesület tagjai is a helyszínen fizették a részvételi díjat, ráadásul ők készítették elő a helyszíneket, pakolták a padokat” – mondta a képviselő-testület egyik tagja. Aztán mondja tovább: „Epret termel a község közmunka program keretében, az árusításokat minden esetben nyilvánosan közzétettük. Ezer forintért adtuk kilóját, természetesen hamar elfogyott. Ingyen senki nem kapott. Ami Botta többi vádját illeti, hát, az a szokásos. Szabolcs jó pár éve megkezdte a családi háza építését, hitelből. Folyton mondjuk neki, hogy perelje már be Bottát, de még nem tette meg.”

Hőgyészről távozóban a benzinkútnál megmutatják nekünk a gyümölcsfeldolgozót, amit Botta épített magának főként homoktövis termékek előállítására. Érdekes egyezés, hogy polgármestersége idején a község is homoktövis termesztéssel foglalkozott. Kísérőnk búcsúzik tőlünk: „Ehhez mind a Fidesz segítette. Ismert minden nagykutyát, de azok már nemigen veszik fel neki a telefont. A kampányban lejött neki a kultúrházba négy nagyfejes. Több fordulóval hordták nekik a húsos tálakat a hivatalba. A közönségnek persze csak pogácsát. Folyt a lé oda-vissza. Beültettek egy csomó nem hőgyészit a nézőtérre. Ott kígyót-békát mondtak az ellenfelekre, meg azzal ijesztgettek, hogy ha nem a Fidesz, nem Botta győz, jön a világvége vagy ilyesmi. Túltolták. Nem jött be. Vesztettek. És veszteni fognak. Az embereknek nagyon elegük van már az acsarkodásból.”

Figyelmébe ajánljuk