Figyelik a korábban rémhírterjesztés miatt rabosított gyulai ellenzéki aktivistát

Kis-Magyarország

Bár sehol nem hirdették meg előre, csupán a rendőrségen adtak le egy táblázatot, mégis szinte mindenütt a Fidesz és a Fidelitas aktivistái „fogadják” a gyulai választókerületben a Momentum és az MMM azon aktivistáit, akik a Nemzeti Konzultáció íveit gyűjtik. A Narancs.hu kérdésére a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tagadta, hogy a táblázat tőlük került volna ki.

„Két héttel ezelőtt elmentem a rendőrségre, hogy bejelentsem, az elkövetkezendő időszakban hol és mikor gyűjtjük a Nemzeti Konzultáció íveit, nincs kampányidőszak, ezért úgy gondoltuk, hivatalosan értesíteni kell a rendfenntartókat” – kezdte a történetet Csóka-Szűcs János. Róla a Narancs.hu írta meg: a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) tagját, egyben a gyulai Kossuth Kör vezetőjét május 13-án hajnalban rémhírterjesztés gyanújával a gyulai rendőrök saját házából állították elő, rabosították és kihallgatták. Az ügy rövid időn belül téma lett az Európai Parlamentben és a német törvényhozásban, a Bundestagban is.

Utóbb a Gyulai Járási Ügyészség bűncselekmény hiánya miatt megszüntette az eljárást, s végül az is kiderült, hogy a feljelentő Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester volt. A történtek miatt több ellenzéki párt és mozgalom Csóka-Szűcs János melletti szolidaritási sétát szervezett május közepén a békési fürdővárosban.

Fekete-Győr, Szél, Hadházy és Márki-Zay kiállt Csóka-Szűcs mellett

Fekete-Győr, Szél, Hadházy és Márki-Zay kiállt Csóka-Szűcs mellett

Fotó: A szerző felvétele

A gyulai országgyűlési választókerület települései öt rendőrkapitányság illetékességi körébe tartoznak, így jutott el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságra Csóka-Szűcs János. Itt közölték vele, hogy bár nincs kampányidőszak és a gyülekezési törvény hatálya alá sem tartozik, hogy az elkövetkezendő hetekben pultokkal kitelepülnek tucatnyi településen. De jó néven vették, hogy az aktivista mindezt bejelentette, és ehhez táblázatot is mellékelt. Emellett a gyulai Kossuth Kör vezetője elment a szeghalmi és a békési rendőrkapitányságokra is, ahol szintén átadta a táblázatot. Szeghalmon arról biztosították, hogy mindezt átküldik a gyulai és a sarkadi kollégáknak is.

Meg sem hirdették

Bár előre sehol nem hirdették meg a kitelepülésük helyét és dátumát a Momentum és a MMM tagjai, mégis azt tapasztalták, hogy sok helyütt, így legutóbb Dobozon előre várták őket a Fidesz és a Fidelitas aktivistái. Eddig 18 településen összesen 28 kitelepülésük volt.

„Néhány alkalom után nem tudtuk nem észrevenni, hogy az adott település kormánypárti aktivistái nem odaérkezésünk után fél órával jelennek meg, hanem már ott vártak bennünket. Arra is gondoltunk, belülről súghat valaki, ezért a táblázattal szemben módosított időpontban jelentünk meg és váltogattuk a helyszíneket. Ennek ellenére a táblázatban előre eltervezetten szereplő településeken és időpontban jelentek meg a kormánypárt aktivistái. Ezzel kizártuk, hogy belülről mehet ki az információ. Ez történt legutóbb július 12-én, Dobozon is, holott időközben ezt a kitelepülést mi töröltük is a programból” – mondta a Narancs.hu-nak Csóka-Szűcs János.

Csóka-Szűcs: hazudnak és nem vállalják a nevüket

Csóka-Szűcs: hazudnak és nem vállalják a nevüket

Fotó: A szerző felvétele

Ehhez az ellenzéki aktivista hozzátette, hogy gyulai fideszes városvezetéstől nem túl messze álló és a legnagyobb közösségi portálon igen aktív saját profillal rendelkező Vérnarancs igen szorgalmasan, fotókkal számol a kitelepüléseikről. A beszámolók hitelességét nem erősíti, hogy mindannyiszor névtelen marad a vaskos durvaságokkal is operáló „szerző”. Emellett távolról lesifotókat készítenek, ugyancsak névtelenül. Ráadásul a több órás kitelepüléseknek mindig olyan pillanatait örökítik meg, amikor éppen senki nincs a pultnál. Csóka-Szűcs János szerint az elfogult szerzők pontosan tudják, hogy hazudnak, ezért nem vállalják a nevüket.

„Nyugodtan odajöhetnének, lefotózhatnának, még beszélgetnénk is, nekem közszereplőként semmi kifogásom nem lenne. Sőt, örülnék neki, hogy megvitathatnánk közös dolgainkat” – mondta a gyulai aktivista.

Honnan kerülhetett ki?

A teljes képhez tartozik, hogy a gyulai választókerület településeire július 13-ig nem érkeztek meg a Nemzeti Konzultáció kérdőívei.

„Bármilyen módon kikerülhetett-e a rendőrségen leadott táblázat? Ha nem, milyen más megfejtése lehet, hogy a tervezett, de sehol meg nem hirdetett programról a kormánypárt és ifjúsági tagozata előre értesül és adott helyen, adott időpontban várja az ellenzéki aktivistákat?” – kérdezte a Narancs.hu a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

Mindig jókor és jó helyen

„A rendőrségről a megkeresésében megjelölt táblázat nem kerülhetett ki” – kaptuk a rövid választ a viharsarki zsaruktól.

Giuseppe Conte olasz kormányfő meghívta

Giuseppe Conte olasz kormányfő meghívta

Fotó: A szerző felvétele

Így talány, honnan tudják a kormánypárt aktivistái, mikor és hova kell menniük, de mindig jó időben és jó helyen vannak. Ha éppen nem tréfálják meg őket, mint legutóbb, a konzultációs íveket gyűjtő ellenzéki aktivisták.

Amióta Csóka-Szűcs János minden alapot nélkülöző meggyanúsítása, s ezzel együtt előállítása, rabosítása és kihallgatása megtörtént, országos, sőt nemzetközi hírnevet szerzett magának. Azóta a gyulai Fidesz-szervezet a karatergyilkosság majdnem minden formáját beveti ellene. Néhány nappal ezelőtt egy holland, utána egy belga forgatócsoport és egy német újságíró járt a gyulai ellenzéki aktivistánál, akit nemrégiben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök – aki civilben jogászprofesszor a firenzei egyetemen – meghívta egy konferenciára.

Figyelmébe ajánljuk