Lehazaárulózta őket a fideszes képviselő, még a zuhogó esőben is tüntettek ellene

  • Stemler Miklós
  • 2014. december 2.

Kis-Magyarország

Fodor Ibolya azzal szerzett magának országos hírnevet, hogy lehazaárulózta a kormány ellen tüntetőket. Hétfő este Pécsett már ő ellene vonultak utcára, és megmondták neki a magukét.

Bojkott és az uniós pénzcsapok elzárása – a hétfő esti pécsi tüntetés legmarkánsabb követelései ezek. Mint az ismert: a Mi nem áruljuk a hazát elnevezésű demonstráció apropója egy újdonsült fideszes képviselő asszony, Fodor Ibolya azóta törölt Facebook-bejegyzése volt. (A már pár héttel eskütétele után botrányt okozó várospolitikus sokszínű karrierjét cikkünk végén olvashatják.) A Fidesz képviselőjeként október 12-én egyéni mandátumot szerzett Fodor a Magyar Nemzeti Tudat Hírportál bejegyzését osztotta meg november közepén, amely szerint a november 17-én tüntetők álmagyarok, és az utca a „hazaárulók játékszere”.

Pécs éjjel

Pécs éjjel

Fotó: MTI

A bejegyzés akkora indulathullámot váltott ki, hogy Fodor Ibolya néhány nappal később törölte is azt, ám ez sem állította meg az eredetileg az internetadó elleni tiltakozásra létrejött pécsi csoportot, hogy demonstrációt szervezzenek december elsejére. A mediterrán ciklonnal azonban nem számoltak.

Országos és helyi arcok

Az este 6 órás kezdésre mintegy 100 ember gyűlt össze a pécsi Jókai téren, ahol a civileken kívül hivatásos politikusok is megjelentek: érdeklődőként jelen voltak többek között a Lehet Más a Politika ismertebb pécsi politikusai, köztük a párt országos elnökségében is helyet foglaló Keresztes László Lóránt, Berkecz Balázs, az Együtt országos elnökségének tagja és Juhász Péter, az Együtt társelnöke, akit épp egy baráti látogatáson ért a pécsi demonstráció.

A korábbi kormányellenes tüntetések kemény magjából álló pécsi közönség türelmesen tűrte a jéghideg esőt, miközben „Nem hagyjuk!” kiáltásokkal tüzelték magukat. Az alaphangot Lőrincz Miklós, a Patacs-Rácváros Egyesület elnöke adta meg, aki felemlegette, hogy Fodor az összes szavazópolgár kevesebb mint 10 százalékának támogatásával nyerte meg körzetét, míg Hoffeker Ferenc, a Tüke Busz Zrt. kirúgott és a cég területéről is kitiltott szakszervezeti vezetője azt javasolta, hogy a képviselőnőt fogadóóráján keressék fel.

Heindl Péter jogvédő eltávolodott a tüntetés apropójától, és a második hónapjába lépett országos demonstrációsorozat talán első konkrét javaslatát fogalmazta meg. Heindl ugyanis – Orbán Viktor elhíresült kijelentésére visszautalva, miszerint akik diktatúrát emlegetnek, azok ne várjanak pénzt – azt követelte, hogy az uniós pénzeket ne a kormány ossza szét, hanem egy független testület feleljen érte, elzárva a rezsim uniós pénzcsapjait. A jogvédő emellett „politikai bojkottot” is hirdetett, miután meglátása szerint a Fidesz választási rendszerében megválasztott országgyűlés illegitim.

false

A beszédek után a kitartó 60-80 tüntető első körben a városháza elé vonult, ahol a Simon Wintermans holland művészettörténész által alakított „krampusz” a bejárathoz szórta a tüntetők Fodor Ibolyának szóló ajándékait, majd a menet a Fidesz pécsi székházát látogatta meg, ahol mécseseket gyújtottak annak reményében, hogy a képviselő megvilágosodik.

A tüntetők a Szózat eléneklése után hazafelé indultak; abban mindenki egyetértett, hogy folytatni kell.

Fodor Ibolya útja a hazaárulózásig

De ki is az a képviselő, aki miatt a baranyai megyeszékhelyen utcára vonultak az eső dacára is?

Fodor Ibolya 2008 környékén tűnt fel a pécsi közéletben egy kertvárosi civil kezdeményezés vezetőjeként: a helyiek egy halálos közlekedési baleset miatt követelték a forgalmi rend

Fodor Ibolya

Fodor Ibolya

Fotó: MTI

átalakítását. Ezek után a pécsi lakosok ingyenes helyi parkolása ügyében szervezett népszavazást, majd 2009 tavaszán független jelöltként kacérkodott az indulással a tragikus balesetet szenvedett Toller László volt pécsi polgármester országgyűlési mandátumáért kiírt időközi választáson, ám ezen végül nem indult el.

Politikai ambíciói azonban nem hagytak alább, 2010-ben Seres Mária mozgalmának megyei szervezőjeként bukkant fel, csak hogy februárban már szakított is a minipárttal; a zavaros ügyben Seres Mária is megszólalt, állítása szerint Fodor nem is volt a Civil Mozgalom tagja, nem hogy annak megyei vezetője.

Fodor 2010 nyarán már a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület (KÉK) vezetőjeként tárgyalt a fideszes városvezetéssel, egyesülete ősszel megkapta a Melinda park fenntartásának feladatát az addig azt végző alapítványtól, jelentős anyagi támogatás mellett, 2012 elején pedig az első békemenet pécsi szálából is kivette a részét.

A fokozódó politikai aktivitás mellett az egyesületi elnöknek arra is jutott ideje, hogy anyukaként megvédje a pécsi közétkeztetést átvevő cég főztjét a „balos rémhírterjesztőktől” – a megvédett Hungast Dél-Magyarország Kft. mellékesen több szálon is kötődik a Fideszhez.

A mai napig erősen baloldali érzelmű, a baranyai egyes számú választókerület tetemes részét alkotó Kertváros megszerzésére nagy erőket fordított a Fidesz, a bőkezűen támogatott KÉK rendezvényein a tavaszi kampány idején rendszeresen felbukkant Csizi Péter, a Fidesz képviselőjelöltje, aki végül el is tudta hozni az eredetileg balra húzónak ítélt körzetet. Forrásaink szerint Fodor önkormányzati képviselő-jelöltsége az országgyűlési kampányban végzett munkájának volt köszönhető, noha a kifejezetten alacsony részvételi arány mellett elért 34 százalékos eredmény nem épp kiemelkedő népszerűségről tanúskodik. Azonban a győzelemhez a baloldal széthúzása miatt ez is elég volt, bár ennek most már talán nem feltétlenül örülnek a Fideszben.

Jogsértés? Visszaélés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést, hatalmi visszaélést tapasztal környezetében, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra, és mi utánajárunk.

Figyelmébe ajánljuk