Kádár villája marad, Aczélét már elbontották - Tiborczék már „darálják” az egykori pártüdülőt

Kis-Magyarország

Elkezdték Aliga II. bontását. Ezt a nevet a hajdani balatonaligai pártüdülő azon része kapta, amelyet kerítéssel zártak el Aliga I.-től, hogy ott nyugodtan nyaralhasson. Az épületekből egyelőre csak téglahegyek maradtak. Ahogyan a balatonvilágosi polgármester fogalmazott: „Darálják a Club Aligát”.

„De a Kádár- és a Castro-villához nem nyúlhatunk ám!” – szól ki a Narancs.hu munkatársának a markoló vezetőfülkéjéből a munkás, épp a Kádár-villa szomszédságában, amikor elmentünk megnézni, hogyan haladnak a munkálatokkal ott, ahol már Mészáros Lőrinc és Tiborcz István az új tulaj.

A legtöbb hajdani „elvtársi villára” már valóban csak egy-egy tégla- és törmelékhegy emlékeztet, itt-ott félredobott fotel, asztal. Aczél György elvtárs nyaralójából is csak ennyi maradt. A korszak „kultúrpápája” Kádár közvetlen szomszédságát szerette Aligán is, a főtitkár mellett szeretett nyaralni.

Kádár hajdani villája, habár védett épület, szinte rommá lett, ami nem is csoda, hiszen majdnem annyi idő telt el, amióta sem Rákosi, sem Kádár nem nyaral benne, mint a negyvenes évek végi felépülése és a végleges megüresedése között.

„Kádár-félszigetet”

Az egykori Kádár-villa...

Az egykori Kádár-villa...

Fotó: A szerző felvétele

Benőtte a nád, a sás a „Kádár-félszigetet” is, amit a belügyesek direkt a párt első emberének építettek a villája közelében kövekből összehordva, hogy ott zavartalanul strandolhasson. Kék frottír fürdőnadrágban, nagy forróságban sarkainál megcsavart vizes textilzsebkendővel a fején, ahogyan arról a korabeli fotók tanúskodnak.

A Castro-villa – ami szintén védett, így nem bonthatják el – is rossz állapotban van. Pedig a neve ellenére nemcsak a kubai diktátor forfult itt meg az átkosban: pihent itt Hruscsov, Gagarin, Kadhafi is, vagy már jóval a rendszerváltás után, a kétezres évek legelején Larry Hagman, alias Jockey Ewing a Dallasból.

Az elvtársak itt pornót is néztek

Átsüvít a szél a pártelit egykori dombra épült, még rendületlenül álló éttermén, amely vacsora után mozivá alakult át, s az elvtársak Marilyn Monroe-t néztek, meg tiltott filmeket. Igen, bizony pornót is.

Söntés – a felirat még áll. Sőt, a pult az elmúlt nyarakon még kiszolgálta a Club Aligába üdülésre érkezőket, az Erzsébet-program beutaltjait. Kérdés, leombtják ezt a legendás büfésort is, ahol a pártállami időkben jóval olcsóbb volt az alkohol, mint a boltokban, így aztán már reggeli előtt sorok álltak sörért. A pénztárban fizettek, a blokk ellenében kapták a rendelést a pultnál, aki urizált, az a pincérnek adta a blokkot, hogy az szolgálja ki.

Bontás közben, törmelékhegyek között

Bontás közben, törmelékhegyek között

Fotó: A szerző felvétele

Mészáros- és Tiborcé-érdekeltség

„A korszerűsítés első fókusza a központi fekvésű strand és a kikötő parti környezete. Itt már idén nyáron megújult környezettel találkozhatnak a vendégek” – tájékoztatott közleményében a napokban a Club Aligát tulajdonló Pro-Mot Hungária Kft., amelyet néhány éve szerzett meg a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt.

Közleményükben kikőtő- és szállodafejlesztési terveikről is írtak - mint ismeretes, a Kisfaludy fejlesztési program állami támogatásait is megszerezték ehhez. De arról is, hogy az Aliga II.-es területen, ahol most a hajdani villákat bontják, építési telkeket alakítanak ki, s a teljes beruházással 2023 végére készülnek el.

A tervekről szóló beszámolót érdekelődéssel olvasta a balatonvilágosi képviselő-testület. Ugyanis az Aligai Fürdőegyesület tagjai alig kapnak információt, attól félnek, az egyszerű állampolgárok, a helyi lakosok ismét kiszorulnak a fürdőhelyről, ahogy ez bevett gyakorlat volt 1990 előtt is.

Az elvtársak itt ettek és moziztak

Az elvtársak itt ettek és moziztak

Fotó: A szerző felvétele

Megmaradnak-e a szerzett jogok?

Amióta a Mészáros-Tiborcz kettős bevásárolta magát a Club Aligába, több levelet is küldtek már a tulajdonos Pro-Mot Hungáriának. Leginkább azt tudakolták: megmaradnak-e a helyiek és az üdülőtulajdonosok szerzett jogai a strand, a part használatára – az 1242 lelkes Balatonvilágost majdnem 100 százalékban elzárja a Balaton-parttól a hajdani pártüdülő 47 hektárja –, illetve van-e esély arra, hogy az önkormányzat ingyenesen tulajdonrészt szerezzen a parti sávon?

„Zajlik az egyeztetés, de az álláspontok még távol vannak egymástól” – mondta a Narancs.hu-nak Takács Károly balatonvilágosi polgármester. Az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettesétől, a falu képviselő-testületébe tavaly októberben bekerült Bukovszki Andrástól pedig azt tudtuk meg: egyelőre csak szóban hangzott el a tulajdonos képviselője részéről, hogy a 47 hektáros Club Aliga 5 százalékát, egy 2,2 hektáros strandot „adnának át” a helyieknek, a többit lezárnák.

Ezt keveslik a helyiek

„Ezt mi keveselljük, hiszen 10 hektáros az a part felőli terület, ami nem magántulajdon, hanem állami vagyonkezelésben van még 37 évig” – így Bukovszki. „Nem szeretnénk, ha megközelíthetetlen lenne a kikötő és horgászhely, arról nem is beszélve, hogy a Club Aliga összes meglévő és jövőbeni útja közút, tehát jogilag a község része, nem magánterület” – tette hozzá.

Bukovszki András harcol a helyiek jogaiért

Bukovszki András harcol a helyiek jogaiért

Fotó: A szerző felvétele


 

Amikor megkerestük, Bukovszki András éppen egy újabb levelet fogalmazott a fürdőegylet nevében a Pro-Motnak. Ők optimisták – hangsúlyozta –, de türelmük véges. Elszántak, amit alátámaszt, hogy 1990 óta nem egy tüntetést szerveztek a strand- és parthasználat érdekében. Persze az még a Mészáros-Tiborc-éra előtt volt. Hogy ma mire mennének egy tüntetéssel, az legalább olyan fogós kérdés, mint az, hogy vajon mi lesz a mára teljesen lepusztult, igaz, védett Kádár-villa sorsa.

Arról, hogy mi zajlik Aligán, hogyan került képbe Mészáros és Tiborcz, milyen háború folyik a helyiek és a kormány oligarchái között, akik ki szeretnék szorítani a lakosokat a strandról, illetve hogy lett az egyik meghatározó szereplője a történetnek a Dakar-ralis Szalay Balázs, itt olvashat részletesen:

Club Rezsim - Mészáros Lőrincék átszabják Balatonaligát

Amióta a NER nagykutyái megvették a Club Aligát, a helyiekben csak nő az indulat. Balhé is volt már a parton, miközben az új szerzeménybe öntik a közpénzt. Az állam családokat küld Mészárosék birtokára nyaralni, ahol a körülmények feltűnően rosszak. Balatonaligán az elmúlt hetek feszültségei a Mészáros-Tiborcz-duó újabb térhódításából fakadnak, noha az alapprobléma az 50-es évekre vezethető vissza.

Figyelmébe ajánljuk