Koronavírus: elkerülnék a pánikot, de a veszprémi gyerekek maradjanak otthon két hétre

  • Varga Domokos Péter
  • 2020.02.25 18:02

Kis-Magyarország

Ha Olaszországban, hatósági intézkedéssel lezárt településeken tartózkodott, és onnan hazaérkezett bármely veszprémi iskola diákja, akkor a terület elhagyását követő 14 napon belül ne menjen iskolába.

Többek között ezt tartalmazza a Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatójának február 25-én, a köznevelési intézmények vezetőinek kiírt körlevele, amely a „pánikhangulat elkerülését szem előtt tartva” javasolt megelőző intézkedéseket. Azaz: a koronavírussal kapcsolatban a helyzet súlyosabb, mint amit a kormányzati intézmények jelenleg kommunikálnak.

Szauer István – mint levele első részében kitér rá –, azt követően fordult az intézményvezetőkhöz, hogy a Klebelsberg Központ a megelőző intézkedésekről egyeztetett az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságával, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központtal.

Hívják fel a háziorvost!

Valahol Kínában, képünk illusztráció

Valahol Kínában, képünk illusztráció

Fotó: trt.net.tr

A körlevélben Szauer hangsúlyozza, hogy az olaszországi lezárt településeken tartózkodókról még a hazaérkezésüket megelőzően kérnek azonnali tájékoztatást, amely tartalmazza a tanulók és a kísérő tanárok utas listáját. Az intézményvezetők a fent már idézett intézkedések mellett értesítsék arról is a szülőket, hogy amennyiben a gyermekük belázasodna, „hívják fel a háziorvost és a kapott instrukciókat tartsák be”.

Ehhez hasonló korlátozások bevezetése eddig csak két fővárosi iskolában merült fel. Az egyik érintett intézményben, a Budapest British International Schoolban azonban cáfolták ezt, mivel a magyar kormány ajánlásai között jelenleg nem szerepel. Ők pedig egyelőre a magyar hatóságok irányelveit követik.

Neked ajánljuk