Megrágta és kiköpte a bíróság a makói videóügyet

Kis-Magyarország

2 milliós sérelemdíjat kértek becsületsértés címén – 10 ezer forintot kell fizetnie a DK-s vádlottnak, ami perköltség.

Jogerősen egy évre próbára bocsátotta a Szegedi Törvényszék Mucsi Tamás (DK) makói önkormányzati képviselőt.

A politikus azért állt bíróság előtt, mert feltöltött és megosztott egy videót, amelyet úgy kapott valakitől Messenger-üzenetben. A másfél perces filmen a makói képviselő-testület néhány fideszes képviselője látható, valamint a polgármester, Farkas Éva Erzsébet, és közben alpári hangeffektek hallhatók.

Az összeállítás próbálja kifigurázni az érintetteket, nagyon alacsony színvonalon. Mucsi egy Facebook-csoportban azzal a kommentárral tette közzé az összeállítást, hogy ez a makói fideszes belharc dokumentuma lehet – hiszen nincs rajta minden fideszes képviselő a testületből –, és hogy ezt a stílust, amelyet vele szemben is alkalmaztak már, elítéli.

A videóból ezután lett közéleti ügy Makón: a polgármester közös fotóval, Facebook-posztban állt ki lejáratott képviselőtársai mellett, és Mucsi kapott hideget-meleget a megosztása miatt. A képviselő-testület egyik bizottságának külső tagja, Mészáros Sándorné fordult a bírósághoz. Sérelmesnek tartotta az egész felvételt, az őt egy ló mellett ábrázoló 49. és 50. másodpercet becsületsértőnek. A Makói Járási Ügyészség is úgy találta – és a vádirat erről szólt –, hogy Mucsi Tamás tényleg megsértette Mészárosné becsületét nagy nyilvánosság előtt.

A per érdekessége volt, hogy az első beadvány a terjesztő és a videó készítőjének felelősségre vonását is kérte a bíróságtól, a második beadvány már csak a terjesztőét. Azt kérte Mészárosné, hogy Mucsival fizettessen meg a bíróság 2 millió forintot a becsületet csorbító, hamis ábrázolás közzé tétele miatt.

A Makói Járásbíróság nem ítélt meg sérelemdíjat. Mucsi próbára bocsátását a tavaly nyári határozat után Mészáros Sándorné mégis úgy értékelte, hogy győzött az igazság, és mindenkinek érdemes harcolnia az igazáért. A szegedi Szabó Bálint ennél az esetnél is jelen volt, ez akkori cikkünkből kiderül:

A Szegedi Törvényszék sem gondolt arra, hogy jobban meg kellene büntetni Mucsi Tamást. Jóváhagyta a Makói Járásbíróság határozatát, ami a rágalmazásért egy év próbára bocsátás, és kötelezte a vádlottat, fizessen meg 10 ezer forint perköltséget. Mucsi ezt nyilvános posztjában úgy kommentálta, hogy „nem ér 2 milliót Fidesz Betti becsülete”.

Mucsi a Narancs.hu-nak azt mondta, döbbenetesnek tartja, hogy jóváhagyták az elsőfokú határozatot. Ha már a Szegedi Törvényszék megállapítja valakiről, hogy közszereplő, de azt is, hogy egy közszereplőnek is vannak jogai, akkor – kérdezi – neki miért nincsenek?

A közösségi oldalon azt írta, nem állt szándékában „Fidesz Betti lelkébe taposni”, és tisztában van azzal, hogy ezentúl minden mondatát figyelni fogják, és „az éves átlagnál is többet” jelentik majd fel. Kíváncsi arra, hogy milyen ítélet születik majd abban az ügyben, amelynek ő a sértettje, mert a videó megosztása miatt megfenyegették.

Mészáros Sándorné a jogerős ítélet után, amely megállapította Mucsi Tamás bűnösségét, polgári pert indít a DK-s önkormányzati képviselővel szemben, továbbra is követelve a 2 milliós sérelemdíjat. Szerinte Mucsinak le kellene mondania képviselői tisztségéről. Ha nem mond le, akkor Mészárosné kezdeményezi a makói képviselő-testületben, hogy méltatlansági eljárás induljon ellene  – mondta az érintett egy facebookos videóüzenetben. Az üzenetre Mucsi reagált: nem tervezi, hogy lemondana.

(Címlapképünkön a makói városháza)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.