Megrágta és kiköpte a bíróság a makói videóügyet

Kis-Magyarország

2 milliós sérelemdíjat kértek becsületsértés címén – 10 ezer forintot kell fizetnie a DK-s vádlottnak, ami perköltség.

Jogerősen egy évre próbára bocsátotta a Szegedi Törvényszék Mucsi Tamás (DK) makói önkormányzati képviselőt.

A politikus azért állt bíróság előtt, mert feltöltött és megosztott egy videót, amelyet úgy kapott valakitől Messenger-üzenetben. A másfél perces filmen a makói képviselő-testület néhány fideszes képviselője látható, valamint a polgármester, Farkas Éva Erzsébet, és közben alpári hangeffektek hallhatók.

Az összeállítás próbálja kifigurázni az érintetteket, nagyon alacsony színvonalon. Mucsi egy Facebook-csoportban azzal a kommentárral tette közzé az összeállítást, hogy ez a makói fideszes belharc dokumentuma lehet – hiszen nincs rajta minden fideszes képviselő a testületből –, és hogy ezt a stílust, amelyet vele szemben is alkalmaztak már, elítéli.

A videóból ezután lett közéleti ügy Makón: a polgármester közös fotóval, Facebook-posztban állt ki lejáratott képviselőtársai mellett, és Mucsi kapott hideget-meleget a megosztása miatt. A képviselő-testület egyik bizottságának külső tagja, Mészáros Sándorné fordult a bírósághoz. Sérelmesnek tartotta az egész felvételt, az őt egy ló mellett ábrázoló 49. és 50. másodpercet becsületsértőnek. A Makói Járási Ügyészség is úgy találta – és a vádirat erről szólt –, hogy Mucsi Tamás tényleg megsértette Mészárosné becsületét nagy nyilvánosság előtt.

A per érdekessége volt, hogy az első beadvány a terjesztő és a videó készítőjének felelősségre vonását is kérte a bíróságtól, a második beadvány már csak a terjesztőét. Azt kérte Mészárosné, hogy Mucsival fizettessen meg a bíróság 2 millió forintot a becsületet csorbító, hamis ábrázolás közzé tétele miatt.

A Makói Járásbíróság nem ítélt meg sérelemdíjat. Mucsi próbára bocsátását a tavaly nyári határozat után Mészáros Sándorné mégis úgy értékelte, hogy győzött az igazság, és mindenkinek érdemes harcolnia az igazáért. A szegedi Szabó Bálint ennél az esetnél is jelen volt, ez akkori cikkünkből kiderül:

A Szegedi Törvényszék sem gondolt arra, hogy jobban meg kellene büntetni Mucsi Tamást. Jóváhagyta a Makói Járásbíróság határozatát, ami a rágalmazásért egy év próbára bocsátás, és kötelezte a vádlottat, fizessen meg 10 ezer forint perköltséget. Mucsi ezt nyilvános posztjában úgy kommentálta, hogy „nem ér 2 milliót Fidesz Betti becsülete”.

Mucsi a Narancs.hu-nak azt mondta, döbbenetesnek tartja, hogy jóváhagyták az elsőfokú határozatot. Ha már a Szegedi Törvényszék megállapítja valakiről, hogy közszereplő, de azt is, hogy egy közszereplőnek is vannak jogai, akkor – kérdezi – neki miért nincsenek?

A közösségi oldalon azt írta, nem állt szándékában „Fidesz Betti lelkébe taposni”, és tisztában van azzal, hogy ezentúl minden mondatát figyelni fogják, és „az éves átlagnál is többet” jelentik majd fel. Kíváncsi arra, hogy milyen ítélet születik majd abban az ügyben, amelynek ő a sértettje, mert a videó megosztása miatt megfenyegették.

Mészáros Sándorné a jogerős ítélet után, amely megállapította Mucsi Tamás bűnösségét, polgári pert indít a DK-s önkormányzati képviselővel szemben, továbbra is követelve a 2 milliós sérelemdíjat. Szerinte Mucsinak le kellene mondania képviselői tisztségéről. Ha nem mond le, akkor Mészárosné kezdeményezi a makói képviselő-testületben, hogy méltatlansági eljárás induljon ellene  – mondta az érintett egy facebookos videóüzenetben. Az üzenetre Mucsi reagált: nem tervezi, hogy lemondana.

(Címlapképünkön a makói városháza)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk