Mocsokba kényszerítették a gyerekeket – Egy év alatt se újították fel a tornatermet

  • Kupi Györgyi
  • 2014. január 16.

Kis-Magyarország

Koszban tornáznak a jáki iskolások, mivel több mint egy éve nem sikerült senkinek felújítani a helyi tornaterem padlóját. Pedig a biztosító már fizetett, az illetékesek közül azonban mindenki hárít. Az szülők demonstrációját állítólag fenyegetéssel akadályozták meg.

December közepén szülinapi ünnepségre hívta a helyieket a jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola szülői munkaközössége. Az apropó az volt, hogy már egy éve nem volt padló az iskola tornatermének felében, így a gyerekek porban, koszban, a parketta alól kilógó üveggyapotot laposra taposva tornásztak. A helyi portálon, a jakihirmondo.hu-n az invitálás kapcsán ezt írták: a szervezők „azoknak a gyerekeknek a szülei, akik államilag mindennapos testnevelésre kötelezve egészségtelen körülmények között tornásznak egy félig megcsonkított tornateremben. Immár egy éve. Azóta megy a huzavona, az egymásra mutogatás, vajon kinek a felelőssége ez, ki fogja kifizetni, és főként mikor. Ígéretek minden részről elhangzottak, de ezekkel, úgy látszik, csak a padlás lett zsúfoltabb.”

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTIAz ügy előzménye, hogy a jáki tornaterem frissen lakkozott parkettája 2012 decemberében felpúposodott. A vizesedést egy csőtörés okozta, a biztosító az ezért járó 2,5 millió forintot ki is fizette az önkormányzatnak. Csakhogy az intézmény időközben (egészen pontosan 2013. január elsejétől) átkerült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik), a biztosítási összeg – legalábbis a jakihirmondo.hu-n olvasható információ szerint – viszont nem. A Vas megyei településen élők közül többen úgy vélik: emiatt nem indult meg a felújítás. Ják polgármestere, Szemes István a magyarnarancs.hu-nak cáfolta, hogy összefüggés lenne a munka elhúzódása és aközött, hogy nekik fizetett a biztosító. Mint mondta, a 2,5 milliót nem kell átadniuk a Kliknek, hiszen a munkálatok befejezése után a költségek egy részét az önkormányzat állja, a másik részét pedig a Klik. A polgármester ezzel cáfolta azt a helyi pletykát is, miszerint az említett összeg épp miatta „nem került a megfelelő” helyre. A szülők demonstrációja végül el is maradt. Mint a jakihirmondo.hu szerkesztője megjegyezte: a szülők ellen bevetésre „került a fenyegetés jól bevált eszköze, győzött a félelem, és bukott a szabad véleménynyilvánítás”, továbbá úgy vélte: a „pedagógusoknak választaniuk kell, kinek az érdekeit képviselik, az őket alkalmazó Klik(k)ét, vagy a rájuk bízott gyermekekét”. A tornaterem állapotáról forgatott videó is csak néhány napig volt látható a megosztó portálon, készítőjét, az iskola egyik pedagógusát, úgy tudjuk, „fontos helyről” kérték meg, hogy vegye le.

Mindennek ellenére úgy tűnik, nem kell már sokáig aggódni a helyieknek, a tornaterem ügye rendeződni látszik. Fodor István, a Klik Szombathelyi Tankerületének igazgatója a magyarnarancs.hu-nak elmondta: „Az általános iskola fenntartását a Klebelsberg Intézményfenntartó 2013. január 1. napjával vette át, így azt követően került át hozzánk a javítási munkálatok elvégeztetése. Ehhez azonban szükség volt műszaki vizsgálatra, árajánlatra a kivitelezendő munkálatokról, illetve a kárrendező biztosító bevonására. A bontást követően kiderült, hogy a padozat púposodását nemcsak az öltözőben lévő zuhanyzó meghibásodása, hanem a födémről történő beázás is okozta. Mivel ezen munkálatok kijavíttatásának költségtérítése – tekintettel arra, hogy a káreseményre volt érvényes biztosítás, így a biztosítási összegen felül – a mindenkori  fenntartót terheli, így a beérkezett árajánlatokat átvizsgálva rendeltük meg a kivitelezést, az egyéb hibákat is orvosolva. (…) A felek – a Klebelsberg Intézményfenntartó és Ják Község Önkormányzata, illetve a kivitelező – a kivitelezés feltételeiben a közelmúltban megállapodtak, a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll, így a közeljövőben a tornaterem felújítása megkezdődik, és a lehető legrövidebb időn belül befejeződik.”

Persze, újabban nem tudni, Jákon pontosan mit jelent a „rövid idő”. Az viszont örvendetes, hogy egy év után nemcsak az illetékesek, hanem az intézmény vezetője is aktivizálta magát: a szülők és a pedagógusok zúgolódása miatt és egy ÁNTSZ-hez történt bejelentés után – úgy tudjuk, a hatóság épp cikkünk megjelenésének napján megy ki az intézménybe – az igazgató egy év után lezáratta a tornatermet.

Jogsértő eset?
Ha ön vidéken él, és jogsértő esetet, visszaélést tapasztal környezetében, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.