Mocsokba kényszerítették a gyerekeket – Egy év alatt se újították fel a tornatermet

  • Kupi Györgyi
  • 2014.01.16 07:01

Kis-Magyarország

Koszban tornáznak a jáki iskolások, mivel több mint egy éve nem sikerült senkinek felújítani a helyi tornaterem padlóját. Pedig a biztosító már fizetett, az illetékesek közül azonban mindenki hárít. Az szülők demonstrációját állítólag fenyegetéssel akadályozták meg.

December közepén szülinapi ünnepségre hívta a helyieket a jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola szülői munkaközössége. Az apropó az volt, hogy már egy éve nem volt padló az iskola tornatermének felében, így a gyerekek porban, koszban, a parketta alól kilógó üveggyapotot laposra taposva tornásztak. A helyi portálon, a jakihirmondo.hu-n az invitálás kapcsán ezt írták: a szervezők „azoknak a gyerekeknek a szülei, akik államilag mindennapos testnevelésre kötelezve egészségtelen körülmények között tornásznak egy félig megcsonkított tornateremben. Immár egy éve. Azóta megy a huzavona, az egymásra mutogatás, vajon kinek a felelőssége ez, ki fogja kifizetni, és főként mikor. Ígéretek minden részről elhangzottak, de ezekkel, úgy látszik, csak a padlás lett zsúfoltabb.”

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTIAz ügy előzménye, hogy a jáki tornaterem frissen lakkozott parkettája 2012 decemberében felpúposodott. A vizesedést egy csőtörés okozta, a biztosító az ezért járó 2,5 millió forintot ki is fizette az önkormányzatnak. Csakhogy az intézmény időközben (egészen pontosan 2013. január elsejétől) átkerült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik), a biztosítási összeg – legalábbis a jakihirmondo.hu-n olvasható információ szerint – viszont nem. A Vas megyei településen élők közül többen úgy vélik: emiatt nem indult meg a felújítás. Ják polgármestere, Szemes István a magyarnarancs.hu-nak cáfolta, hogy összefüggés lenne a munka elhúzódása és aközött, hogy nekik fizetett a biztosító. Mint mondta, a 2,5 milliót nem kell átadniuk a Kliknek, hiszen a munkálatok befejezése után a költségek egy részét az önkormányzat állja, a másik részét pedig a Klik. A polgármester ezzel cáfolta azt a helyi pletykát is, miszerint az említett összeg épp miatta „nem került a megfelelő” helyre. A szülők demonstrációja végül el is maradt. Mint a jakihirmondo.hu szerkesztője megjegyezte: a szülők ellen bevetésre „került a fenyegetés jól bevált eszköze, győzött a félelem, és bukott a szabad véleménynyilvánítás”, továbbá úgy vélte: a „pedagógusoknak választaniuk kell, kinek az érdekeit képviselik, az őket alkalmazó Klik(k)ét, vagy a rájuk bízott gyermekekét”. A tornaterem állapotáról forgatott videó is csak néhány napig volt látható a megosztó portálon, készítőjét, az iskola egyik pedagógusát, úgy tudjuk, „fontos helyről” kérték meg, hogy vegye le.

Mindennek ellenére úgy tűnik, nem kell már sokáig aggódni a helyieknek, a tornaterem ügye rendeződni látszik. Fodor István, a Klik Szombathelyi Tankerületének igazgatója a magyarnarancs.hu-nak elmondta: „Az általános iskola fenntartását a Klebelsberg Intézményfenntartó 2013. január 1. napjával vette át, így azt követően került át hozzánk a javítási munkálatok elvégeztetése. Ehhez azonban szükség volt műszaki vizsgálatra, árajánlatra a kivitelezendő munkálatokról, illetve a kárrendező biztosító bevonására. A bontást követően kiderült, hogy a padozat púposodását nemcsak az öltözőben lévő zuhanyzó meghibásodása, hanem a födémről történő beázás is okozta. Mivel ezen munkálatok kijavíttatásának költségtérítése – tekintettel arra, hogy a káreseményre volt érvényes biztosítás, így a biztosítási összegen felül – a mindenkori  fenntartót terheli, így a beérkezett árajánlatokat átvizsgálva rendeltük meg a kivitelezést, az egyéb hibákat is orvosolva. (…) A felek – a Klebelsberg Intézményfenntartó és Ják Község Önkormányzata, illetve a kivitelező – a kivitelezés feltételeiben a közelmúltban megállapodtak, a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll, így a közeljövőben a tornaterem felújítása megkezdődik, és a lehető legrövidebb időn belül befejeződik.”

Persze, újabban nem tudni, Jákon pontosan mit jelent a „rövid idő”. Az viszont örvendetes, hogy egy év után nemcsak az illetékesek, hanem az intézmény vezetője is aktivizálta magát: a szülők és a pedagógusok zúgolódása miatt és egy ÁNTSZ-hez történt bejelentés után – úgy tudjuk, a hatóság épp cikkünk megjelenésének napján megy ki az intézménybe – az igazgató egy év után lezáratta a tornatermet.

Jogsértő eset?
Ha ön vidéken él, és jogsértő esetet, visszaélést tapasztal környezetében, írja meg nekünk a kismagyarorszag@narancs.hu címre, és mi utánajárunk.

Neked ajánljuk