Ilyen, amikor egy miniszter saját zsebből támogatja Orbán álmát!

  • Magyar Krisztián
  • 2016. október 27.

Kis-Magyarország

A Puskás Akadémia honlapján szerepel Simicskó István, mégpedig a szponzorok közt. Rendszeres támogatóról van szó, évente több százezer forintot küld Felcsútra.

Nincs még egy olyan másodosztályú csapat Magyarországon, amelynek annyi szponzora lenne, mint a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának. A nemrég adótitokká nyilvánított társasági adókedvezmény (tao) révén milliárdok landolnak a miniszterelnök első számú focicsapatánál: a klubot működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány eddig több mint 11 milliárd forint tao-pénzt zsebelhetett be, ebből csak a 2014/2015-ös szezonra kaptak 2,3 milliárdot.

A támogatókat – mint például a felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft., a Strabag, a Duna Aszfalt vagy éppenséggel a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. nevét és/vagy logóját – a Puskás Akadémia honlapján egy egész oldalon sorolják. Ezt a listát böngészve vettük észre, hogy a honvédelmi miniszter, Simicskó István neve is ott szerepel a felsorolásban többek között az Orbán Viktorhoz közel álló, állami megbízást is kapó, korábban Mészáros Lőrincet képviselő ügyvéd, dr. Vörös József és Flier János felcsúti mezőgazdasági vállalkozó, Lévai Anikó földjeinek állítólagos kezelője között.

false

 

A Honvédelmi Minisztériumon keresztül megkerestük Simicskó Istvánt, hogy megtudjuk, mióta és mivel támogatja az akadémiát, illetve miért pont a felcsúti klubnak nyújt segítséget.

Utóbbi kérdésünkre nem kaptunk választ, de a minisztérium kommunikációs osztálya által elküldött reagálásában Simicskó közölte, hogy évek óta támogat nehéz sorsú gyermekeket a saját jövedelméből; a karácsonyi időszak közeledtével több alkalommal ajánlott már fel néhány százezer forint értékben labdákat, mezeket és melegítőket a Puskás Akadémia, illetve a spanyol Real Madrid egyik alapítványa által létrehozott Real Tanoda növendékei számára, ezért szerepelhet a támogatók között.

Baloldalon Simicskó, jobboldalon Orbán

Bal oldalon Simicskó, jobb oldalon Orbán

Fotó: MTI

 

A Real Tanoda – hivatalos nevén Felcsúti Szociális Sportiskola az Egyenlő Esélyekért – 2011-ben indult, és ez az akadémia egyik társadalmi szerepvállalása. A programhoz csatlakozó, javarészt a környező települések iskoláiból kiválasztott, hátrányos helyzetű diákoknak rendszeres foglalkozásokat tartanak a Puskás Akadémia szakemberei. Az edzések után hideg élelmiszercsomagot vagy meleg vacsorát kapnak a gyerekek, akiket olykor kirándulni is elvisznek, voltak már Spanyolországban, de válogatott meccsekre is eljutottak.

Simicskó István tavaly szeptemberben lett honvédelmi miniszter. Elődjét, Hende Csabát azért váltották le, mert Orbán Viktor elégedetlen volt azzal a teljesítményével, amit a menekültválság kapcsán mutatott fel. Legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján van miből adakoznia: ugyan ingatlan nincs a nevén, államkötvényben, banki és kincstárjegyi befektetésben közel 60 millió forint megtakarítása van. A magyarnarancs.hu-nak megküldött válaszából az nem derült ki, hogy a felcsúti akadémián kívül mást támogat-e, vagy sem.

Sőt, a történetnek új aspektust adhat az a tény, hogy Simicskó már a Real Tanoda alapítása óta segíti az akadémiát, a felcsúti klub honlapja szerint ő a „főtámogató”. Erről akkor írtak, amikor a weboldalon közzétett egyik bejegyzésben gratuláltak 2012-ben Simicskónak, hogy ő lett a sportért felelős államtitkár, de a beszámolóban azt is megemlítik, hogy a jelenlegi honvédelmi miniszter 2012 márciusában tagja volt a Madridban tárgyaló Puskás Akadémia-küldöttségnek és találkozott a Real Madrid vezetőivel is.

Figyelmébe ajánljuk