Kormányhivatal: Méltatlansági eljárás indult a Fidesz korábbi polgármestere ellen

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2016. október 25.

Kis-Magyarország

Kislétán új választás jön, ha kimondják a börtönbe küldött Madácsi Imréről a méltatlanságot. Most már papír is van róla, hogy a helyi képviselők újfent nem tették a dolgukat.

Lassan két éve tart a rendezetlen jogi helyzet a 2000 fős nyírségi faluban, Kislétán.

Utca Kislétán

Utca Kislétán

Fotó: MTI

 

Minden azzal kezdődött, hogy Madácsi Imrét, a Fidesz–KDNP 2010-ben és 2014-ben is győztes polgármesterét 2015 januárjában a Debreceni Ítélőtábla jogerősen 2 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, miután Madácsi társaival együtt még évekkel korábban korlátozott munkaképességű embereket átvert. Az önkormányzati törvény pedig úgy rendelkezik, hogy az a polgármester, akit szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélnek, méltatlanná válik tisztségére. Azaz logikus lett volna, ha Madácsi Imre veszi a kalapját, és lemond.

Csakhogy Madácsi Imrének esze ágában sem volt lemondani, és helyén maradt. Ami egy dolog, csakhogy a kislétai képviselő-testület sem mondatta le őt 2015 januárja után, hanem végig asszisztált ahhoz, hogy Madácsi jogerős börtönbüntetéssel a nyakában lehessen polgármester – noha a törvény értelmében így nem lehetett volna. Pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal magyarnarancs.hu-nak megküldött állásfoglalása is kimondja: jól lehet, a jogerős bírói ítélet nem szünteti meg egyből a polgármesteri tisztséget, arról a Madácsi Imrének le kellett volna mondania, ennek hiányában a testületnek kellett volna kimondani a méltatlanságot. De mivel ez sem történt meg, a munkaügyi bíróságnak kellett ezt végül megtennie- közel 10 hónappal a jogerős bírói ítélet után 2015. novemberében meg is történt mindez.

Madácsi Imre

Madácsi Imre

Fotó: nol.hu

 

És ekkor jött az újabb csavar. Mert ezután Madácsi Imre nemhogy visszavonult volna a közélettől, hanem az elítélt vállalkozó újra elindult a polgármesteri székért – és nyert is 2016 áprilisában. Miközben a felfüggesztett börtönbüntetése 2017 januárjáig szól, tehát a méltatlansága addig él, addig nem is lehetne polgármester Madácsi Imre Magyarországon, mégis az lett. És a helyi képviselőtestület megint asszisztált ehhez, és újfent nem mondta ki a méltatlanságot. Amikor nemrég ennek okáról érdeklődtem náluk, – kislétai riportunk a legfrissebb Magyar Narancsban olvasható –indulatos reakciókat kaptam a képviselőktől, aminek körülbelül az volt a lényege, hogy jövök ahhoz, hogy felelősségre vonjam őket... (A kislétai helyzet abszurditását csak fokozza, hogy Madácsi Imre legutolsó információink szerint jelenleg is börtönbe ül, de most már egy másik ügyben, igaz ez is átveréssel és csalással kapcsolatos, és itt is feltűnnek pórul járt korlátozott munkaképességű állampolgárok. A polgármestert ugyanis szeptember 22-én vették őrizetbe épp a hivatalban, miután legújabb perében sorozatban nem volt hajlandó megjelenni a tárgyalásokon, és miután ebben az ügyben első fokon 4 és fél évre ítélték, a bíró indokoltnak látta fenntartani az előzetest a jogerős ítéletig. Azaz per pillanat Kislétán nincs polgármester, a teendőket az alpolgármester látja el.)

És ennél a pontnál értünk el a megyei kormányhivatal legújabb állásfoglalásához. Eszerint miután idén áprilisban Madácsit újra megválasztották, se ő – innen a kormányhivatal állásfoglalása – sem „a képviselő-testület nem tette meg a szükséges intézkedéseket, így a kormányhivatal ismét méltatlansági eljárást kezdeményezett” ellene.

Ami alighanem azzal ér majd véget, hogy újra kimondják Madácsi Imréről,  hogy mivel a jogerősen szabadságvesztéssel sújtott ítélet még érvényben van ellene, nem lehet polgármester. Egyébként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal jelenleg hasonló helyzetben van, mint a pesti. Utóbbi nemrég kimondta az adócsalásért elítélt gyömrői polgármesterről, hogy méltatlan tisztségére. Gyenes Levente ugyanúgy járt el, mint Madácsi, bár kicsit elegánsabb volt: ő nem várta meg, míg a jogerős ítélet után kimondják róla a méltatlanságot, hanem még nyáron lemondott tisztségéről, hogy aztán simán újraválasszák. Gyenes álláspontja az volt, hogy újraválasztásával megszűnt a méltatlanság – mint korábbi jogi helyzet –, a Pest Megyei Kormányhivatal október elején viszont épp azt mondta ki, hogy nem szűnt meg, továbbra is fennáll. Nehezen elképzelhető, hogy Madácsi Imre esetében más eredmény születik majd – ha mégis így lenne, akkor azért nagyot néznénk.

Madácsi további zűrös ügyei

A friss Magyar Narancsban Madácsi Imre több eddig nem ismert, ám aggályos ügyét tártuk fel. Íme ezekről egy gyors összefoglaló:

– Egyik cége, a Léta Corn szerepel a NAV legnagyobb adósai listáján: 171 millió forint tartozással.

– Madácsi Imrét pár éve jogerősen 300 ezer forintra büntették testi sértés kísérlete miatt.

– Madácsinak van egy sor bedőlt cége: ezek közül jó néhányat ukránoknak adott el, szinte bizonyosan strómanoknak. Így szabadult meg az adósságoktól.

– Van egy alapítványa is Madácsinak, ez a Csillagfény. Ennek az alapítványnak a fenntartásában működött egy sor olyan iskola a környéken, ahol a NAV nyomozói fantomdiákokat találtak, akiket csak azért találtak ki, hogy nagyobb támogatáshoz juthassanak. Több mint 30 millió forint elcsalt állami támogatásról van szó.

– Madácsi Imre a Paprikakert TÉSZ-ben a Fidesz országgyűlési képviselője, Simonka György üzlettársa volt. Érdeklődtünk Simonka Györgynél Madácsi Imréről, ő azonban nem reagált megkeresésünkre.

Figyelmébe ajánljuk