Orbán apja már megelégszik egy kisebb hulladékfeldolgozóval is

  • Magyar Krisztián
  • 2015. június 14.

Kis-Magyarország

A vállalkozó megváltozott igényét hivatalosan is megerősítették. A helyiek mégsem nyugszanak meg ettől, és azt mondják, ha kell, az építkezésre érkező gépek elé fekszenek.

Az eredeti tervekhez képest negyedakkora hulladékfeldolgozót tervez Gánt-Gránásra Orbán Győző cége – értesült a magyarnarancs.hu.

Korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, hogy az még idén januárban derült ki, hogy az Orbán család tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft. évi több tízezer tonna hulladék feldolgozását tervezi a Székesfehérvártól 25 kilométerre található Gánt-Gránás településrésze közvetlen közelében. A környezetvédelmi terület szomszédságába „megálmodott” lerakó és feldolgozó abban a gödörben működne, ahol Orbán Győzőék korábban egy kavicsbányát üzemeltettek a 2000-es évek elejéig. Azóta a terület környékére egyre többen költöztek ki azt remélve, hogy a természet közelségében zavartalanul élhetik az életüket. Ezért is váltott ki hatalmas felháborodást az, hogy a minden bizonnyal nagy zajjal és porral járó hulladékfeldolgozó csak néhány száz méterre működne a lakóházaktól és a nyaralóktól. (Beszámoltunk arról, hogy a helyiek egyesületet is alapítottak már, hogy így védekezzenek a tervezett beruházás ellen.)

Ide tervezik

Ide tervezik

 

A beruházásról már több lakossági fórumot is tartottak, a legutolsót még márciusban szervezte a gánti önkormányzat. (Ezen ott voltunk mi is.) Az olykor heves vitával tarkított rendezvénynek az lett a vége, hogy Orbán Győző  távozott a gánti művelődési otthon nagyterméből, de előtte megjegyezte, hogy ő nem akarja mindenáron létrehozni a hulladékfeldolgozót.

Ennek némileg ellentmondanak azok az információink, amelyek szerint a Nehéz Kő Kft. a gánti lakossági fórum óta benyújtott egy módosítási kérelmet és egy átdolgozott dokumentációt az ügyben illetékes Fejér Megyei Kormányhivatalnak, amely hamarosan eldönti, hogy megadja-e az előzetes hozzájárulást a beruházáshoz. A magyarnarancs.hu úgy tudja, hogy a módosított dokumentumokban Orbánék jelezték, hogy a korábban benyújtott hatástanulmányban szereplő évi 250 ezer helyett már „csak” 60 ezer tonna hulladék feldolgozását tervezik. (Igaz, azt már a gánti fórumon is hangsúlyozták, hogy tévedtek az előzetes hatástanulmányban: nem egy, hanem öt év alatt érkezne a 250 ezer tonna hulladék.)

A feldolgozott, döntő többségében betonhulladék korrigált mennyiségéről szóló értesüléseinket a Fejér Megyei Kormányhivatalnál írásban is megerősítették. Itt még azt is közölték portálunkkal, hogy az eljárás során 69 magánszemély és civil szervezet kérte, hogy állapítsák meg ügyféli jogállásukat. Ez azért is fontos, mert így ők tehetnek hivatalosan észrevételeket az engedélyeztetési folyamat során. (Az ügy egyik érdekessége, hogy – mivel az érintett terület közigazgatásilag Zámolyhoz tartozik – kezdetben a gánti önkormányzatot sem tekintette ügyfélnek a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség, amely időközben megszűnt, és feladatai átkerültek a kormányhivatalhoz.)

Azt is megtudtuk, hogy a január 12-én, a Nehéz Kő Kft. által benyújtott kérelem és vizsgálati dokumentáció alapján elindult előzetes vizsgálat még mindig folyamatban van. Az elhúzódó döntés oka egyebek közt az lehet, hogy a módosítási kérelem benyújtása után Orbán Győzőéket hiánypótlásra is felszólította a kormányhivatal.

Ha a Fejér Megyei Kormányhivatal végzett az előzetes vizsgálati eljárással, köteles a döntést nyilvánosan közzétenni és a határozatot az eljárásban részt vevő települések jegyzőihez eljuttatni. Mindez még nem jelenti azt, hogy a Nehéz Kő Kft. el is kezdheti a hulladékfeldolgozást, mivel az előzetes vizsgálat után – abban az esetben, ha nem merül fel kizáró ok – indulhatnak a hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi engedélyezési eljárások, amelyek során kiderül, hogy milyen feltételek mellett végezheti tevékenységét majd az Orbán család érdekeltségébe tartozó vállalkozás.

A gránásiak azonban még továbbra is bíznak abban, hogy idáig nem fog eljutni a fejlesztés. Érdeklődésünkre több helyi arról számolt be, hogy „meglepően nagy a csend”, egy ideje még híresztelések sem jutnak el hozzájuk. Úgy vélik, a nagy médiavisszhang egy kicsit megtörte a lendületet, de attól is tartanak, hogy a kormányhivatal a miniszterelnök családját segíti majd. „Ha kell, odaülünk a gödör közepébe, de itt nem lesz hulladékfeldolgozó. Nem azért költöztünk ide a nagyvárosból, hogy porban és zajban éljünk” – hangsúlyozta egy férfi, aki több társával együtt úgy reagált kérdéseinkre: a gránásiak többsége még ma is „nekimenne” Orbán Győzőnek, de nem azért, mert ő a miniszterelnök édesapja, hanem azért, mert ő egy olyan nagyvállalkozó, aki nem veszi figyelembe az ott élők érdekeit. A helyiek egyebek közt attól tartanak, hogy a több tízezer tonna hulladék feldolgozásához üzembe helyezett homlokrakodó gép, a forgókotró, a törő- és osztályozóberendezés hangja ellehetetlenítené az életüket, valamint hogy a porszennyezés miatt tönkremenne a kertekben termesztett zöldség és gyümölcs, illetve, hogy veszélybe kerül a környék vízbázisa.

Kérdéseinket feltettük a Nehéz Kő Kft.-nek is, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

Figyelmébe ajánljuk