Orbán apja nem adja fel: a tiltakozás ellenére újra szemétlerakót épít Gánt mellett

  • Magyar Krisztián
  • 2016. március 22.

Kis-Magyarország

Egy dokumentum szerint évi százezer tonna hulladékot dolgoznának fel a szociális otthon közelében. Tavaly a helyiek egyszer már visszavonulásra kényszerítették a kormányfő édesapját.

Az előző évben számos cikkben követtük nyomon, ahogy a Fejér megyei Gánt gránási településrészén élők és az őket támogatók elérték: Orbán Győzőék egyik cége, a Nehéz Kő Kft. ne építsen hulladéklerakót és feldolgozót a Vértes lábánál, a lakó- és hétvégi házaktól néhány száz méterre. Bejutottunk arra a lakossági fórumra is, ahol megjelent a miniszterelnök testvére és édesapja is, utóbbi próbálta meggyőzni a helyieket arról, hogy jó lesz nekik az, ha a telkeikhez közel évi 250, majd a módosított tervek szerint 60 ezer tonna építési hulladékot feldolgoznak. A tájékoztatóról Orbán Győző feldúltan távozott, majd néhány hónappal később kiderült, hogy meggondolta magát, és nem lesz hulladékfeldolgozó a volt bányagödrükben.

Orbán Győző és Orbán Viktor

Orbán Győző és Orbán Viktor

Fotó: MTI


Azt, hogy tavaly júliusban miért léptek vissza a beruházástól Orbán Győzőék, csak sejteni lehet, a helyiek szerint a fokozott médiajelenlét és az érintettek szervezett fellépései miatt dönthetett úgy a miniszterelnök édesapja, hogy visszavonulót fúj. Ez azonban csak átmeneti lépés volt, mert a magyarnarancs.hu most birtokába került engedélyeztetési dokumentumok szerint azonban új helyszínt találtak Gánton. Részlet a dokumentumból:

Részlet a tanulmányból

Részlet a tanulmányból

 

 

Információink szerint egyelőre még csak az engedélyeztetési eljárásnál tart az ügy, és most nem is a Nehéz Kő, hanem a család másik és egyben legnagyobb vállalkozása, a Dolomit Kőbányászati Kft. nyújtotta be a papírokat az illetékes környezetvédelmi hatóságnak. Az általunk megismert papírok szerint a Dolomit telephelyéhez közel, attól csak néhány száz méterre, egy jelenleg használaton kívüli bányaudvarra tervezik az építési-bontási törmelékek feldolgozóját. A hulladékot a telephelyen történő átvételt követően törő- és osztályozógéppel munkálják meg, majd méret szerint válogatják szét. A tervek szerint évi 90 és 100 ezer tonnát dolgoznának fel, 100 munkanappal számolnak egy évben, így napi ezer tonna is lehet az elkészített mennyiség. A munkát egy nagyjából 1,6 hektáros részen végeznék, itt történne a hulladék átvétele, a törés, az osztályozás és a méret szerinti szétválogatás továbbá a tárolás a kiszállításig. A beérkező hulladék jelentős része beton lenne, de számítanak még egyebek közt bitumenre, illetve föld és kő keverékére is. A kötelező mérlegelést már nem itt, hanem a közelben lévő kőbánya területén végeznék el.

Az új telep ott lesz, ahova az van írva: VIZSGÁLT HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERÜLET

Az új telep ott lesz, ahova az van írva: VIZSGÁLT HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERÜLET

 

 

A bányaudvar közigazgatásilag Zámolyhoz tartozik, de igazából közelebb van Gánthoz, az ottani szociális otthontól csupán néhány száz méterre helyezkedik el, az ellenkező irányba pedig kisebb hétvégi házak vannak – ez az előzetes tanulmányban szereplő térképen jól látszik. (A Dolomit Kőbányászati Kft. hatalmas telephelyén egyébként jelenleg is dolgoznak munkagépek és naponta számtalan kőszállító halad el a környéken.) Információink szerint még csak az előzetes vizsgálati eljárás szakaszában van a beruházás, de ha a Fejér Megyei Kormányhivatal rendben talál mindent, úgy várhatóan akár már 2016 második negyedévében rá is bólinthat a feldolgozó megnyitására.

Feljelentés cikkünk nyomán

Az Orbán Győzőékhez köthető vállalkozások legnagyobbja, a Dolomit Kőbányászati Kft. évtizedek óta foglalkozik a dolomit bányászatával és feldolgozásával, 2002 óta transzportbetont és közműépítési betonelemet is gyárt. A Dolomit a 2010-es kormányváltás után rövid idő alatt majdnem megduplázta az éves nettó árbevételét, a kft. 2014-ben már 3,3 milliárd forintos nettó árbevételt termelt. (A 2015-ös gazdálkodási adatok még nem nyilvánosak.) A Dolomit Kft. ügyvezetője a miniszterelnök apja mellett az az ifj. Orbán Győző, aki szüleivel 1996-ban alapította meg a kezdetben csak kavics- és kőbányászattal foglalkozó Gánt Kő Kft.-t. A cég néhány évvel később felvette a Gánt Kő és Tőzeg Kft. nevet, és a profilba bekerült a tőzegbányászat is. A vállalkozás 2014-es árbevétele 447 millió forint volt. Ifjabb Orbán Győzőnek 2015 januárja óta tulajdonrésze van az elsősorban műszergyártással foglalkozó, és 2014-ben 239 millió forintos árbevételt termelő Gamma Analcont Kft.-ben.

A miniszterelnök másik testvére, Orbán Áron többségi tulajdonosa és ügyvezetője a 2004-ben alapított Ideális Áron Bt. átalakulása után 2008-ban létrejött Nehéz Kő Kereskedelmi, Logisztikai és Szállítmányozó Kft.-nek. A cég közvetlen kapcsolatban áll a Gánt Kő és Tőzeg és a Dolomit Kőbányászati Kft.-vel, utóbbi szállítmányozási tevékenységét 2012-től végzi. 2014 a Nehéz Kő számára emlékezetes lehetett, hiszen a 926 milliós árbevétel rekord a kft. számára. A család érdekeltségébe tartozik még az a CzG Ingatlanforgalmazó Kft., amely megvásárolta a manapság számtalan újságcikkben szereplő hatvanpusztai birtokot. Mint ismert: ezt bérli Orbán Győzőéktől a felcsúti polgármester úgy, hogy elvileg Mészáros Lőrinc a munkagépeit tárolná ott, de minden jel arra mutat, hogy a birtokot inkább Orbánék használják. Juhász Péter, az Együtt politikusa egyébként épp a mi cikkünk alapján tett feljelentést Mészáros Lőrinc és Orbán Győző egyik üzlete kapcsán.

Figyelmébe ajánljuk