Orbán böllérjéből a határon túli magyarok megbízottja lesz a kormányban

Kis-Magyarország

Az EP-választás után új fordulatot vesz Dél-Békésben a fideszes belháború Simonka György bűncselekményekkel gyanúsított parlamenti képviselő és párton belüli kritikusa, Takács Ferenc között. A kedélyeket Kerényi János regionális pártigazgató levele is borzolja, ami nincs összhangban Simonka elődásásával.

„Takács Ferenc új megbízatásában – határainkon kívüli magyarság és a hazai intézményi struktúra erősebb, hatékonyabb kapcsolattartásában – sokat jelent a több évtizedes tapasztalat és ismeretség, mellyel megyénkben csak kevesen rendelkeznek. Új feladatát pártállástól függetlenül kell végeznie, ezért a politikai munkáit a tőle örökölt szervezeti felépítéssel és ugyanolyan lelkesedéssel folytatjuk. A rá váró megtisztelő és igen nagy munkához jó egészséget, sok sikert kívánok…” – írta május 25-én Facebook-posztjában a Simonka György.

A Narancs.hu számolt be a múlt héten elsőként, hogy a május 26-i EP-választás után összehívják a tótkomlósi Fidesz-szervezetet, ahol Simonka Fideszen belüli ellenfele, Takács Ferenc előbb lemond a tótkomlósi szervezet éléről, a városi elnöki posztot átadja Garay Rita polgármesternek, majd kilép a Fideszből is, és 2025. december 31-ig kormányzati koordinációs feladatot kap. Ezek szerint Simonka már tudja is, mivel bizzák meg Takácsot, aki a térségben többek között arról híres, hogy sokszor vágott disznót Orbán Viktornak – ezt ő is elismerte egy fél évvel ezelőtt a Narancs.hu-nak adott interjújában.

Egymilliós fájdalomdíj?

Más forrásból szerzett információink szerint Takács még nem írta alá azt a szerződést, amelynek keretében az elkövetkezendő hat és fél évben a Békés Megyei Kormányhivatal és a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága együttműködésében a határon túli magyarság ügyeiben járhat el a kormány nevében a kormánymegbízottaknak járó havi jövedelem ellenében.

Ritka jelenet: Simonka és Takács kezet fog (a háttérben)

Ritka jelenet: Simonka és Takács kezet fog (a háttérben)

Fotó: facebook

Ez mintegy egymillió forint lesz havonta. Ugyanakkor forrásaink azt megerősítették: valóban ezzel a feladattal akarják megbízni Takácsot egyfajta fájdalomdíjként cserébe azért, hogy kilép a Fideszből és nem kritizálja tovább Simonkát, a térség továbbra is nagy hatalmú urát.

De nemcsak Simonka búcsúztatta a maga módján ellenfelét, hanem a kettőjük között egy ideig közvetítő, de aztán a fideszes országgyűlési képviselő mellé álló regionális pártigazgató Kerényi János is megírta a maga levelét a tótkomlósi Fidesz-tagoknak.

A böllér a határon túli magyarokkal foglalkozik a jövőben

A böllér a határon túli magyarokkal foglalkozik a jövőben

Fotó: Facebook.com

Megszereztük Kerényi levelét

Ebben Kerényi arról írt (szigorúan múlt időben), hogy Takács levélben már május 8-án bejelentette, hogy „egészségügyi okok miatt visszavonult a politikai tevékenységektől és kilépett a Szövetségből.”  (Értsd: Fidesz-Magyar Polgári Szövetségből – a szerk.)

Ám erről a már három héttel ezelőtti visszavonulásról nemhogy Takács környezete nem tud, de még Simonka sem említette eddig sehol. Így a Narancs.hu-hoz fordult dél-békési Fidesz-tagok azt sejtik, Kerényi végképp ki akarja nyírni Takácsot. (Kerényi hozzájuk írt levelét ők juttatták el portálunkhoz - a szerk.)

Kerényi levelét megírta...

Kerényi levelét megírta...

 

Mások arra emlékeztetnek, hogy távozás, felmentés vagy kilépés esetén „egészségügyi okokra” az 1989 előtti pártállami időkben hivatkoztak. Ugyanakkor kérdés, ha valóban „egészségügyi okok” miatt hagyja ott a Fideszt Takács, akkor hogyan fogja 2025 végig ellátni kormányzati megbízatását?

Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy kommunikációs zavar mutatkozik a Fideszben: Takács-ügyben más kommunikál Simonka és másról tájékoztatta írásban a regionális pártigazgató a helyi Fidesz párttagokat. Ám úgy tudjuk, egy dolog biztos: Takács még nem lépett ki.

Takács lelépésének ára az új poszt

Takács Ferencet ismételten kereste a Narancs.hu, aki ahogy korábban, úgy most sem nyilatkozott. Mint fogalmazott ez egyelőre minden médiumra és újságíróra vonatkozik. Így nem tudtuk megkérdezni, mit gondol arról, hogy kilépési ügyében mást mond a választókerületi elnök és mást a regionális pártigazgató. Ahogy arról sem, hogy új megbízatása mikortól él.

Más forrásból szerzett információink szerint Takács még nem írta alá még az új munkaszerződését sem. Kerényi trükkje forrásaink szerint oda vezethet, hogy több Fidesz-tag kilép a pártból, egyben az sem zárható ki, hogy Takács Ferenc a KDNP-ben folytatja a politizálást.

(Leadfotónkon: Takács Ferenc (bal oldalon), Garay Rita tótkomlósi és Dávid Zoltán orosházi polgármesterek, valamint Simonka György (középütt), míg jobb oldalon Németh Zsolt fideszes politikus és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.)

Figyelmébe ajánljuk