Békés megyei fideszes vezető a botrányokról: "Most is haragszom Simonkára, de..."

Kis-Magyarország

A Békés megyei közgyűlésben pénteken az ellenzék vissza akarja hívni Simonka embereit. Ez nem fog sikerülni.

A viharsarki ellenzék megyegyűlésbe delegált pártjai rendkívüli ülést kezdeményeztek, s mivel megvolt a kellő számú támogató képviselő, így a fideszes elnök péntekre összehívta a Békés megyei közgyűlést.

Simonka két emberét szeretnék visszahívni a területfejlesztési bizottságból. Volt esély arra, hogy a bűnszervezeteben elkövetett költségvetési csalással meggyanúsított Simonka személye annyira kettévágja a Fideszt Békésben, hogy az ellenzéki kezdeményezésnek lesznek kormánypárti támogatói. De nem lesznek – derül ki az alábbi interjúból. Noha Takács Ferenc, a Fidesz tótkomlósi elnöke és a békési megyegyűlési tagja ádáz ellenfele Simonka Györgynek.

Narancs.hu: Eddig következetesen bírálta Simonka Györgyöt és tevékenységét. Egy napokban született Facebook-bejegyzéséből viszont kiderül: az ellenzék által kezdeményezett pénteki rendkívüli békési megyegyűlésen nem fogja támogatni azt a kezdeményezést, hogy Simonka két emberét, Ruck Mártont és Szegedi Balázst visszahívják a megyei önkormányzat területfejlesztési bizottságából. Nincs itt ellentmondás?

Takács Ferenc: Fidesz-tag vagyok, nyilván védem a fideszeseket, de csak egy bizonyos határig. Másrészt vállalom: nem támogatom a Békés megyei ellenzéki pártok kezdeményezését, hogy két fideszes megyegyűlési tagot visszahívjunk egy bizottságból.

Narancs.hu: Miért?

TF: Az egyik kezdeményező, Varga Zoltán MSZP-s megyegyűlési tag, volt önkormányzati miniszter a szememben hiteltelen. Mégpedig azért, mert másfél évvel ezelőtt megkérdeztem tőle, mit szól ahhoz, hogy párttársa, Miklós Attila, a szocialisták békéscsabai elnöke civilben a Simonka György-féle Projetmenedzsment Kft.-nek dolgozik? Akkor ő kiállt Miklós Attila mellett, tisztességes, becsületes embernek nevezte párttársát. Most, másfél évvel később pedig ők kezdeményezik, hogy Simonka embereit hívják vissza a békési megyegyűlés bizottságából? Azért sem támogatom az ellenzék kezdeményezését majd pénteken, mert az rendőrségi és ügyészségi nyomozás Simonka esetében a termékértékesítő szövetkezetek ügyében folyik. Tény, ezeknek tagja volt Szegedi és Ruck is, de ehhez a megyei önkormányzatnak nincs semmi köze.

Takács Ferenc, a Fidesz tótkomlósi elnöke

Takács Ferenc, a Fidesz tótkomlósi elnöke

 

 

Narancs.hu: Ketté tudja ezt így választani? Mármint, hogy a Simonkát érintő nyomozás ezekben az ügyekben folyik és nem a Békés megyei önkormányzathoz kötődő területfejlesztési döntésekkel kapcsolatos?

TF: Így van! Az, hogy a baloldal mit talál, vagy mit nem a megyei önkormányzat koordinációjában működő Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, nem tudom. Az egész azért furcsa nekem, mert a területfejlesztési bizottságban benne van MSZP-s is, jobbikos képviselő is, de nem szóltak. Sőt, mindig egyhangú szavazás volt…

Narancs.hu: Erre másképp emlékezik Varga Zoltán. Azt mondta korábban: volt egy olyan pályázati kör, amikor egy nap alatt döntött a grémium 400 pályázatról és hozzá kapcsolódóan 18,3 milliárd forintról. Úgy, hogy csak a beadott fejlesztési anyagok címeit olvasták fel. Ott volt, de nem volt hajlandó részt venni ebben.

TF: De a Jobbik képviselője szavazott! Emellett Varga Zoltán és a Jobbik egyik képviselője brüsszeli uniós testületekben delegáltként dolgoznak. Ennek ellenére nincs tudomásunk arról, hogy korábban bármi visszásságot jeleztek volna. Ehhez képest most elvárják, hogy szavazzuk meg a két Fidesz-képviselő visszahívását. Hozzáteszem, sok mindenben igazuk lehet, s nálam a tisztesség nem jobb- és baloldal kérdése, de ebbe a játékba nem megyek bele. Ügyrendben fogok szót kérni, és elmondok sok mindent úgy, hogy személyiségi jogot ne sértsek. Bízom az igazságszolgáltatásban, és tudomásom szerint a nyomozóhatóságok gőzerővel dolgoznak azon az ügyön, amelyben Simonka György gyanúsított.

Narancs.hu: Korábban azt nyilatkozta: pontosan tudja, hogyan működik a Simonka-birodalom. A fideszes képviselőt bűnszervezetben jelentős összegre elkövetett költségvetési csalással és vesztegetéssel gyanúsították meg. Erre reagálva mondta, hogy tudja, a bűnszervezet más néven maffiát jelent…

TF: Mondjuk úgy, lehet, néhány dolog jogilag megáll, de biztosan nem tisztességes. Az ártatlanság vélelme megilleti Simonkát is, az igazságszolgáltatás majd dönt. Hadd emlékeztessek, olyan még a rendszerváltás óta nem volt, hogy a kormánypárt a Legfőbb Ügyészségen keresztül eljárást indított egy kormánypárti képviselő ellen. Hagyjunk helyet és teret az igazságszolgáltatásnak! Biztos vagyok benne, hogy mindent ki fognak vizsgálni, és a megfelelő emberek a megfelelő helyre kerülnek. De ez nem tartozik a megyei önkormányzat feladat- és hatáskörébe.

Narancs.hu: Amikor a legfőbb ügyész kérte az országgyűlést, hogy függesszék fel Simonka mentelmi jogát, akkor nyilatkozott nekünk is, másoknak is. Azt mondta, aki bűnös, annak bűnhődnie kell. Ezt sokan úgy vették, hogy már helyben, párttársai is temetik Simonkát.

TF: Kaptam is néhány kokit a fejemre egy-két nagy embertől a Fideszben!

Már odahaza is „temetik" Simonkát: kemény fideszes nyilatkozat a Narancsnak

„Aki bűnös, annak bűnhődnie kell, legyen bármilyen színű politikus, nekem ez az alapelvem" - mondta Takács Ferenc, a tótkomlósi Fidesz-elnök. Hozzátette, várható volt, hogy a törvényhozás kiadja az ügyészségnek a kormánypárti képviselőt. Mindebben annak a bizonyítékát látja, hogy Magyarországon dolgozik az ügyészség és működik az igazságszolgáltatás.

Narancs.hu: Mikor és kiktől? Simonka mentelmi joga felfüggesztése előtt vagy után? Sokan Kerényi Imre dél-alföldi országgyűlési képviselőről, regionális igazgatóról beszélnek, mint aki figyelmeztette önt. Ez igaz?

TF: Simonka mentelmi joga felfüggesztése előtt és után is kaptam ezeket a kokikat. Hogy kiktől? Hadd ne mondjak neveket. Fegyelmezett Fidesz-tag vagyok. Tisztelem a vezetőimet, de a véleményemet mindig el fogom mondani.

Narancs.hu: Visszatérve a pénteki rendkívüli megyegyűlésre akkor végérvényesen eldőlt, az ellenzéki kezdeményezés ellenére nem hívják vissza Simonka embereit. Holott MSZP-s, DK-s és jobbikos megyei politikusok abban bízhattak, hogy Takács haragszik annyira Simonkára, a Békés megyei Fidesz pedig van annyira megosztott, hogy néhányan, így Takács Ferenc is átszavazhat.

TF: Én most is haragszom Simonkára, de nem tárgyaltam és nem egyeztettem az ellenzékkel…

Simonka fideszes képviselőtársai között

Simonka fideszes képviselőtársai között

 

 

Narancs.hu: Nem is ezt mondtam.

TF: Amíg nem látok teljesen tisztán a Simonka körüli ügyeben, addig nem is állítok semmit. Vannak adataim. Bár vannak adataim más politikusokról, így a volt MSZP-s orosházi polgármesterről, Fetser Jánosról is. Ami a lényeg, egyszerű hentesgyerek létemre megpróbálok korrekt és tisztességes lenni.

Narancs.hu: Kormánypáti politikusként mit szól az országszerte kibontakozott ellenzéki, szakszervezeti és civil tüntetéssorozathoz?

TF: Sok mindennel egyetértek, de az eljárással semmiképp!

Narancs.hu: Mire gondol?

TF: Abban van igazság, hogy az ellenzékhez tartozók egyszer-egyszer szeretnének megszólalni a királyi tévében. De a színjáték része, hogy a mentelmi jogukat felhasználva odamentek. Rombolták a képviselői tekintélyt.

Narancs.hu: Valószínűleg végső elkeseredésükben cselekedtek, nem láttak más utat…

TF: Ez nem igaz, ez egy színjáték és rájátszás volt! A Fidesz azt mondta, hogy ezt nem engedi, az ellenzék pedig ezt próbálta kihasználni. Nem teljesen értek egyet, ahogy a kormánypárt a munkaidőről szóló törvénymódosítást kezelte. Csöndesebb hangnemben meg tudták volna beszélni. Nem értettem, miért kell nekünk ezzel ennyire rohanni, de ha már így jött, tiszteletben tartom. Szélesebb egyeztetéssel értettem volna egyet.

Narancs.hu: Többször egyszerű hentesgyerekként határozta meg önmagát. Szűkebb körben pedig köztudomású Takács Ferencről, hogy Orbán Viktor házi böllére is. Elindult a disznóvágás szezon. Mikor vágott a kormányfőnek legutóbb disznót és mikor fog legközelebb?

TF: Mindegy, hogy ki mit mond, Orbán Viktort nagyon tisztességes és becsületes embernek tartom, az utolsókig ott leszek mellette, ennyit tudok mondani magamról. Nagyon tisztelem őt és barátomnak tudhatom. Beszélgetünk egymással, kapcsolatban vagyunk. Jobban akkor jártam hozzá disznót vágni, amikor nem volt miniszterelnök, most nagyon elfoglalt. De ha hív, akár holnap megyek!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?