Parlamenti párt alelnöke kezd éhségsztrájkba a Balatonért

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 6.

Kis-Magyarország

„Nem hagyom annyiban, természetesen továbbmegyek az ügyben, ha kell, egészen a falig!”

Pénteken délután éhségsztrájkba kezd a siófoki viharjelző obszervatórium előtt – jelentette be csütörtök este Facebook-oldalán Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik parlamenti képviselője, alelnöke.

„Nem hagyom annyiban, természetesen továbbmegyek az ügyben, ha kell, egészen a falig! Nem hagyom, hogy szakmai érvek helyett egyéni szempontok kerüljenek előtérbe, veszélyeztetve másokat és a Balatont!” – írta a balatoni jobbikos képviselő a Facebook-on, amikor nemrég Nagy István agrárminiszter megválaszolta a balatoni viharjelző obszervatórium ügyében benyújtott írásbeli kérdését. A miniszter azt írta (bármily furcsa is, az Agrárminisztérium az Országos Meteorológiai Szolgálat felettes szerve), hogy az állam nem kíván beavatkozni a siófoki állomás melletti építkezés ügyébe, azt meghagyja az illetékes hatóságoknak.

Ahogyan megírtuk, ötszintes apartmanház építésére adott engedélyt a Somogy Megyei Kormányhivatal az obszervatórium tövébe.

Bár egy 2019-es kormányrendelet már tiltja építmények emelését meteorológiai állomások 60 méteres körzetébe,

ez az apartmanház pedig a siófokitól 13 méterre épülne, az építtető azonban ez esetben már e kormányrendelet megszületése előtt jogosultságot szerzett az építkezésre. Vagyis ma már valóban csak az állam léphetne közbe, ahogyan Potocskáné Kőrösi Anita írta a miniszternek címzett kérdésében: nemzetgazdasági okokra hivatkozva.

Potocskáné Kőrösi Anita a múlt hónapban tartott sajtótájékoztatón a siófoki viharjelző obszervatórium előtt, a háttérben Lengyel Róbert siófoki polgármester

Potocskáné Kőrösi Anita a múlt hónapban tartott sajtótájékoztatón a siófoki viharjelző obszervatórium előtt, a háttérben Lengyel Róbert siófoki polgármester

Fotó: Siófoki Hírek

Az obszervatórium melletti vízparti ingatlan beépítése veszélyezteti a balatoni viharjelzés pontosságát – ez a balatoni meteorológusok véleménye. Horváth Ákos, a siófoki állomás vezetője azt mondta nemrég egy konferencián, hogy ez esetben „ötven éves adatsort lehet a kukába dobni”. Az építési engedély kiadása óta felemelték szavukat a balatoni viharjelzésért, a tavon horgászók, fürdőzők és hajózók biztonságáért balatoni civil szervezetek, a balatoni polgármesterek alkototta Balatoni Szövetség és több tudós is. Évekkel ezelőtt Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnöke kért segítséget az ügyben Lázár János akkori minisztertől – hiába,

Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere,

a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke például úgy fogalmazott: „Az emberéletnél semmi sem lehet előbbre való”. Lengyel Róbert siófoki független polgármester szerint „abból, hogy ezt az ügyet miképpen kezeli az állam, elválik, hogy meg lehet-e látni a bankókötegek mögött a gyönyörű Balatont is”.

Potocskáné Kőrösi Anita azt mondta: éhségsztrájkját figyelemfelhívásnak szánja. Úgy tervezi, hogy

péntek délutántól a Facebook-on élőben nyomon lehet követni,

akciója során hogyan telnek majd órái a meteorológiai állomás tövében, éppen az ominózus építési telek kerítése mellett. Több, hozzá hasonlóan a Balatonért, a viharjelzésért aggódó civillel fog majd beszélgetni, egyben várja azokat, akik ugyanígy nem nézik jó szemmel, ami a magyar tengerrel az utóbbi években történik és beszélgetnének vele, akár élőben, a Facebook-on keresztül is. Pénteken 16 órakor sajtótájékoztatón jelenti be a további részleteket, ezt követően kezd az éhségsztrájkba.

Figyelmébe ajánljuk