Koncz Ferenc lányát indíthatja a Fidesz a Szerencs-Tiszaújvárosi időközi választáson

Kis-Magyarország

A Fidelitas-alelnökből lett washingtoni diplomatát, a baloldali provokátorokat figyelő oldal ötletgazdáját, Koncz Zsófiát szeretné a Borsod 6-os számú országgyűlési választókerület képviselőjeként látni a Fidesz – értesültünk kormánypárti forrásból. Az októberi választásra az ellenzéknek egy hónap se volt elég kibirkózni a közös jelöltet, hogy a Jobbik vagy az MSZP favoritja az erősebb - két hét múlva indul a kampány.

Koncz Zsófia az esélyes arra, hogy a Fidesz az október 11-i időközi országgyűlési választáson Borsod 6. számú választókerületében indítsa – tudta meg a narancs.hu fideszes forrásból. Ha ősszel nyerne, a mandátum családon belül maradhatna, ugyanis Koncz Zsófia a választókerület július 10-én Bekecsen motorbalesetben elhunyt fideszes országgyűlési képviselő, korábbi szerencsi polgármester, Koncz Ferenc leánya. Forrásunk (a Fidesz kelet-magyarországi működésének aktív szereplője) kérdésünkre a közös ellenzék jelöltállítási vitáját látva biztosra veszi, hogy a Fidesz-KDNP visszaszerzi a 133. képviselői helyet, mellyel ismét kétharmados fölényük lesz az Országgyűlésben. A Tiszaújvárostól Szerencsig terjedő egyéni választókerületben augusztus 22-én kezdhetik a pártok a kampányt, a jelöltek állításához szükséges aláírások gyűjtését.

Koncz Zsófia politikai karrierje nem a képviselői jelöltséggel kezdődne,

már a Fidelitasban is vállalt feladatokat, s jutott előre egészen a kormánypárt ifjúsági szervezetének országos alelnöki tisztségéig az évtized közepén.

Az ifjú politikus azzal vált országosan ismertté, hogy 2015 márciusban Böröcz László Fidelitas-elnökkel közösen kezdeményezte a „provokátorfigyelő” megvalósítását. A Fidelitas az általuk provokátornak gondolt személyeket listázta volna az állami rendezvényeken, közzétéve a gyanúsnak ítélt emberek nevét és fényképét. Provokátorfigyelő toborzásuk ötletét a március 15-i állami rendezvény ihlette, amikor MSZP-s, DK-s aktivistákat azonosítottak a tömegben.

Koncz Zsófia és Böröcz László azt írta, nem először fordult elő, hogy a civileknek hazudott rendzavarókról kiderül, hogy pártaktivisták, ilyenek voltak a Fidesz-székházfoglaló és rongáló provokátorok, akik lejáratják a civil társadalmat is. "Nem szeretnénk, ha a baloldal hétvégihez hasonló húzásaiból hagyomány lenne, ezért a Fidelitas megalakítja provokátorfigyelő csapatát. Mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni mások rendezvényeit" – írták felhívásukban.

Kezdeményezésük azonban rövid életű lett, csupán néhány órán át volt elérhető, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jogsértőnek minősítette, a provokátorfigyelő Facebook-oldalát törölték. A „provokátor-tudástár bővítésére létrehozott Facebook oldaluk" megszüntetését Koncz és Böröcz baloldali provokátorok izgatásának tudták be, majd petíciót indítottak: a Fidelitas nevében arra kértek mindenkit, aki provokátorokat ismer fel, küldje el nevüket és képüket a provokatorfigyelo [at] fidelitas [dot] hu e-mail címre, vagy írjon róluk.

Koncz Zsófia 2018-ban váltott,

a washingtoni konzulátuson folytatta pályafutását politikai munkatársként,

vette észre anno a 24.hu. Úgy tudjuk, a diplomácia felé fordulásában házasságnak lehetett katalizátori szerepe, ugyanis a Washingtonba akkreditált külgazdasági attasé felesége lett. Koncz Zsófia országgyűlési képviselői jelöltéségéről megkérdeztük Bíró Márkot, a Fidesz észak-magyarországi régiójának pártigazgatóját, de nem reagált kérdésünkre, ahogy a Fidesz központja sem.

Ami a választókerület közös ellenzéki jelöltjét illeti, még mindig tart a szkanderezés az MSZP és a Jobbik között. Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója Koncz Ferenc július 17-i temetése után a Magyar Narancsnak abbéli reményét fejezte ki, hogy egy héten belül kiválasztják jelöltjüket. Az augusztus 7-i állapot szerint még mindig nem tudtak megegyezni, hogy az MSZP-DK-Párbeszéd favoritját, egy korábbi térségbeli MSZP-s polgármestert vagy a Jobbik 2018-as jelöltjét, Bíró Lászlót indítsák, aki 10 százalékkal maradt le Koncz Ferenctől. Ha a két éve az ellenzék összefog, akár el is hozhatta volna a mandátumot, az MSZP és az LMP jelöltjeire leadatott szavazatokkal együtt csupán 254 szavazattal kaptak kevesebbet Koncznál – 25 ezer 662 illetve 25 ezer 408 voksot.

Bíró László a narancs.hu-nak fenntartotta korábbi nyilatkozatát: vállalná a megmérettetést, ha a Jobbik őt javasolja közös ellenzéki jelöltnek. Ugyanakkor legutóbbi szereplése csillapíthatja az októberi választáson győzelmi esélyeibe vetett bizakodást. Szerencsen az őszi önkormányzati választáson Bíró közös ellenzéki polgármesterjelöltként szerény 5 százalékot kapott. A polgármesteri címet a Fidesz öleléséről levált független jelölt hódította el, Nyiri Tibortól sem a 2018-ban az Parlamentbe távozó, s őt utódjának kikiáltó Koncz Ferenc, sem a kormánypárti jelölt nem tudta elijeszteni a helyieket.

Az ellenzéki pártok a nyilvánosság felé feltétlen egységet mutatnak,

a kommunikáció szintjén mindenáron egy jelöltet akarnak a fideszessel szemben indítani, akit azonban egy hónap is kevés volt megtalálni. Molnár Zsolt szerint a Jobbiknál pattog a labda, vagyis egyoldalúan arra várnak, a jobboldali párt elfogadja a baloldaliak ajánlatát. Bíró Molnár kijelentésre azzal reagált, a labda nem náluk, hanem az MSZP-nél pattog, akik a tárgyalásokon eddig nem voltak hajlandók világossá tenni, kit akarnak. Arra a kérdésre információ híján nem tudott válaszolni, végül mi fogja eldönteni, kinek a jelöltje lehet a befutó. Próbáltuk a Jobbik elnökét, Jakab Pétert szóban, írásban elérni, de nem jártunk sikerrel. Kérdeztük a Momentumot is, ők továbbra is a közös jelöltállítást preferálják.

A két ellenzéki erő egymásnak feszülése magyarázatot ad a kiválasztást eddig jellemző döntésképtelenségre, ami még inkább indokolná az előválasztást. Csakhogy ebben sem volt közös álláspont, Jakab Péter két hete még nem zárkózott el a Jobbik részvételétől, Molnár Zsolt viszont már akkor szűkösnek ítélte a megrendezésére fennmaradt időt. Azóta a pártközi tárgyalóasztalokat kikerülő, a választói szimpátia erősorrendjét követő ellenzéki jelöltállítás esélye minimális alatti szintre ért. Két hét múlva már az ajánlásokat kell gyűjteni. Jó esetben egy, rossz esetben több ellenzéki jelöltnek.

Figyelmébe ajánljuk