Koncz Ferenc lányát indíthatja a Fidesz a Szerencs-Tiszaújvárosi időközi választáson

Kis-Magyarország

A Fidelitas-alelnökből lett washingtoni diplomatát, a baloldali provokátorokat figyelő oldal ötletgazdáját, Koncz Zsófiát szeretné a Borsod 6-os számú országgyűlési választókerület képviselőjeként látni a Fidesz – értesültünk kormánypárti forrásból. Az októberi választásra az ellenzéknek egy hónap se volt elég kibirkózni a közös jelöltet, hogy a Jobbik vagy az MSZP favoritja az erősebb - két hét múlva indul a kampány.

Koncz Zsófia az esélyes arra, hogy a Fidesz az október 11-i időközi országgyűlési választáson Borsod 6. számú választókerületében indítsa – tudta meg a narancs.hu fideszes forrásból. Ha ősszel nyerne, a mandátum családon belül maradhatna, ugyanis Koncz Zsófia a választókerület július 10-én Bekecsen motorbalesetben elhunyt fideszes országgyűlési képviselő, korábbi szerencsi polgármester, Koncz Ferenc leánya. Forrásunk (a Fidesz kelet-magyarországi működésének aktív szereplője) kérdésünkre a közös ellenzék jelöltállítási vitáját látva biztosra veszi, hogy a Fidesz-KDNP visszaszerzi a 133. képviselői helyet, mellyel ismét kétharmados fölényük lesz az Országgyűlésben. A Tiszaújvárostól Szerencsig terjedő egyéni választókerületben augusztus 22-én kezdhetik a pártok a kampányt, a jelöltek állításához szükséges aláírások gyűjtését.

Koncz Zsófia politikai karrierje nem a képviselői jelöltséggel kezdődne,

már a Fidelitasban is vállalt feladatokat, s jutott előre egészen a kormánypárt ifjúsági szervezetének országos alelnöki tisztségéig az évtized közepén.

Az ifjú politikus azzal vált országosan ismertté, hogy 2015 márciusban Böröcz László Fidelitas-elnökkel közösen kezdeményezte a „provokátorfigyelő” megvalósítását. A Fidelitas az általuk provokátornak gondolt személyeket listázta volna az állami rendezvényeken, közzétéve a gyanúsnak ítélt emberek nevét és fényképét. Provokátorfigyelő toborzásuk ötletét a március 15-i állami rendezvény ihlette, amikor MSZP-s, DK-s aktivistákat azonosítottak a tömegben.

Koncz Zsófia és Böröcz László azt írta, nem először fordult elő, hogy a civileknek hazudott rendzavarókról kiderül, hogy pártaktivisták, ilyenek voltak a Fidesz-székházfoglaló és rongáló provokátorok, akik lejáratják a civil társadalmat is. "Nem szeretnénk, ha a baloldal hétvégihez hasonló húzásaiból hagyomány lenne, ezért a Fidelitas megalakítja provokátorfigyelő csapatát. Mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni mások rendezvényeit" – írták felhívásukban.

Kezdeményezésük azonban rövid életű lett, csupán néhány órán át volt elérhető, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jogsértőnek minősítette, a provokátorfigyelő Facebook-oldalát törölték. A „provokátor-tudástár bővítésére létrehozott Facebook oldaluk" megszüntetését Koncz és Böröcz baloldali provokátorok izgatásának tudták be, majd petíciót indítottak: a Fidelitas nevében arra kértek mindenkit, aki provokátorokat ismer fel, küldje el nevüket és képüket a provokatorfigyelo [at] fidelitas [dot] hu e-mail címre, vagy írjon róluk.

Koncz Zsófia 2018-ban váltott,

a washingtoni konzulátuson folytatta pályafutását politikai munkatársként,

vette észre anno a 24.hu. Úgy tudjuk, a diplomácia felé fordulásában házasságnak lehetett katalizátori szerepe, ugyanis a Washingtonba akkreditált külgazdasági attasé felesége lett. Koncz Zsófia országgyűlési képviselői jelöltéségéről megkérdeztük Bíró Márkot, a Fidesz észak-magyarországi régiójának pártigazgatóját, de nem reagált kérdésünkre, ahogy a Fidesz központja sem.

Ami a választókerület közös ellenzéki jelöltjét illeti, még mindig tart a szkanderezés az MSZP és a Jobbik között. Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója Koncz Ferenc július 17-i temetése után a Magyar Narancsnak abbéli reményét fejezte ki, hogy egy héten belül kiválasztják jelöltjüket. Az augusztus 7-i állapot szerint még mindig nem tudtak megegyezni, hogy az MSZP-DK-Párbeszéd favoritját, egy korábbi térségbeli MSZP-s polgármestert vagy a Jobbik 2018-as jelöltjét, Bíró Lászlót indítsák, aki 10 százalékkal maradt le Koncz Ferenctől. Ha a két éve az ellenzék összefog, akár el is hozhatta volna a mandátumot, az MSZP és az LMP jelöltjeire leadatott szavazatokkal együtt csupán 254 szavazattal kaptak kevesebbet Koncznál – 25 ezer 662 illetve 25 ezer 408 voksot.

Bíró László a narancs.hu-nak fenntartotta korábbi nyilatkozatát: vállalná a megmérettetést, ha a Jobbik őt javasolja közös ellenzéki jelöltnek. Ugyanakkor legutóbbi szereplése csillapíthatja az októberi választáson győzelmi esélyeibe vetett bizakodást. Szerencsen az őszi önkormányzati választáson Bíró közös ellenzéki polgármesterjelöltként szerény 5 százalékot kapott. A polgármesteri címet a Fidesz öleléséről levált független jelölt hódította el, Nyiri Tibortól sem a 2018-ban az Parlamentbe távozó, s őt utódjának kikiáltó Koncz Ferenc, sem a kormánypárti jelölt nem tudta elijeszteni a helyieket.

Az ellenzéki pártok a nyilvánosság felé feltétlen egységet mutatnak,

a kommunikáció szintjén mindenáron egy jelöltet akarnak a fideszessel szemben indítani, akit azonban egy hónap is kevés volt megtalálni. Molnár Zsolt szerint a Jobbiknál pattog a labda, vagyis egyoldalúan arra várnak, a jobboldali párt elfogadja a baloldaliak ajánlatát. Bíró Molnár kijelentésre azzal reagált, a labda nem náluk, hanem az MSZP-nél pattog, akik a tárgyalásokon eddig nem voltak hajlandók világossá tenni, kit akarnak. Arra a kérdésre információ híján nem tudott válaszolni, végül mi fogja eldönteni, kinek a jelöltje lehet a befutó. Próbáltuk a Jobbik elnökét, Jakab Pétert szóban, írásban elérni, de nem jártunk sikerrel. Kérdeztük a Momentumot is, ők továbbra is a közös jelöltállítást preferálják.

A két ellenzéki erő egymásnak feszülése magyarázatot ad a kiválasztást eddig jellemző döntésképtelenségre, ami még inkább indokolná az előválasztást. Csakhogy ebben sem volt közös álláspont, Jakab Péter két hete még nem zárkózott el a Jobbik részvételétől, Molnár Zsolt viszont már akkor szűkösnek ítélte a megrendezésére fennmaradt időt. Azóta a pártközi tárgyalóasztalokat kikerülő, a választói szimpátia erősorrendjét követő ellenzéki jelöltállítás esélye minimális alatti szintre ért. Két hét múlva már az ajánlásokat kell gyűjteni. Jó esetben egy, rossz esetben több ellenzéki jelöltnek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?