Rendőrt hívtak Vásárhelyen az iskolaépület-vitához

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 30.

Kis-Magyarország

Az aljegyző lecseréltette a zárakat, a református lelkész azt mondta, azokat reggel fel fogják törni.

Elmérgesedett a viszony a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség között a Petőfi utcai iskolaépület birtokba vétele miatt. Szerdán emiatt rendőrt is kellett hívni – írja a Hódpress.

A törvény szerint az egyházak ingyenesen megkaphatják azokat az önkormányzati tulajdonú épületeket, amelyekben oktatási-nevelési intézményt működtetnek.

E jogszabály következményei ellen több önkormányzat is tiltakozott.

Hódmezővásárhelyen is több milliárd forintot érő épületvagyon sorsáról kellett egyeztetni az iskolákat működtető egyházi szervezetekkel. A Domonkos Nővérekkel és a Szeged-Csanádi Egyházmegyével abban állapodott meg az önkormányzat, hogy vagyonkezelői jogot kapnak a kért épületekre, de a tulajdonos a város marad. A Telexnek erről nyilatkozva Márki-Zay Péter polgármester azt mondta, hogy ugyanezt a lehetőséget felajánlották a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek is, de az a közösség ragaszkodott ahhoz, hogy az épületet tulajdonba akarja kapni. A város képviselő-testülete ezt nem hajlandó átadni. 

 

A reformátusok birtokba vették a Petőfi utca 6. alatti épület földszinti helyiségeit, szerdán viszont Petrovics György aljegyző azzal ment oda, hogy lecserélteti a zárakat. Bán Csaba református lelkész azt kérte tőle, ne tegye ezt, vagy ha mégis megteszi, számítson rá, hogy reggel fel fogják törni az ajtókat, mert 400 gyereknek tanulnia kell, ez közfeladat. Az aljegyző azt mondta, az egyház a jogvitában a bírósághoz fordulhat. A lelkész a zárcsere helyett ugyanezt a megoldást ajánlotta az aljegyzőnek. Végül rendőrt hívtak, aki közölte, azon túl, hogy jegyzőkönyvezi a felek álláspontját, nem intézkedhet. 

Az aljegyző emlékeztetett, hogy az iskola működési engedélye nem vonatkozik a földszinti termekre.

A helyzetet bonyolítja, hogy az épületet nem csak az iskola használja, a reformátusok azonban az egész épület tulajdonjogára és így használatára is igényt tartanak. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk