Házmestertempó Sümegen: feljelentették a háborús emlékművet felújító civileket

Kis-Magyarország

Háromszor jelentettek fel sümegi civileket állítólagos rongálás miatt még júliusban. A „bűnük” annyi volt, hogy önkéntes munkában felújították a helyi zsidó és második világháborús áldozatok nevét megörökítő, igencsak rossz állapotú emlékművet.

Azt, hogy pontosan mi történt, Németh Szabolcs helyi aktivista mesélte el a Narancs.hu-nak. A Sümeg város tulajdonában lévő, harminckét évvel ezelőtt felállított második világháborús emlékmű olyan igénytelen és elhanyagolt állapotba került az elmúlt években, hogy az méltatlan volt a Veszprém megyei kisvároshoz, de sokkal inkább a harcokban elesett és név szerint megörökített katonák emlékéhez. (Az emlékmű egyszersmind megemlékezik, ha nem is név szerint, a zsidóüldözés helyi áldozatairól, valamint a második világégésben itt elesett nem magyar nemzetiségű katonákról is.) „Ezért megkértem egy nagyon jó kőfaragó barátomat, a nevét nem mondom, nehogy őt is feljelentsék, hogy nézzük meg és adjon tanácsot, mit lehet vele kezdeni, mert ez így szörnyű! Végül vállalta, hogy az egészet átcsiszolja, újra »aranyozza« és a felületet lekezeli. Mivel harminc évig a város nem foglalkozott ezzel az emlékművel, pontosabban ezzel sem, így a rendbetétel két napig tartott. De elkészült és méltó lett Sümeghez és a márványlapon szereplő hős magyar katonák nevének emlékéhez. A felújítást saját zsebből finanszíroztam, nem közpénzből, nem Sümegtől ellopott uniós támogatásból” – mondta portálunknak Németh Szabolcs. Hozzátette, az emlékművön szereplő áldozatok leszármazottai közül  többen megkeresték és megköszönték neki a felújítást.

Aztán Németh júliusban értesítést kapott Veszprémből, hogy rongálás és egyéb bűncselekmények miatt feljelentették őket. A sümegi feljelentő egyebek mellett azt írta, hogy Németh és Oszkó Zoltán ellenzéki önkormányzati képviselő „megrongálták a sümegi rendőrséggel szembeni II. világháborús hősi emlékművet”. Németh Szabolcs először azt hitte, valami félreértés lehet, de mint kiderült, nem. Azt is megtudta, hogy a sümegi feljelentő háromszor vitte el a helyi postára feljelentését. „Ekkor, bevallom, kissé elképedtem, hogyan lehet valaki ennyire rosszindulatú és mérhetetlenül gyűlölködő, buta ember” – kommentálta a történteket a sümegi aktivista, aki később megismerhette a feljelentés teljes szövegét.

 
A sümegi emlékmű a felújítás előt...
Forrás: Németh Szabolcs Facebook

Mivel személyiségi jogok védik a feljelentőt, ezért Németh lelkére kötötték, hogy le ne írja vagy ki nem mondja a nevét. A feljelentésben a „rongálás” és „meggyalázás” miatt a feljelentő az érintettek letartóztatását kérte, valamint azt, hogy „telefonjainkat foglalja le a rendőrség”, mert abban több „ilyen rongálos terv” van. A túlbuzgó „valaki” hozzáfűzte, a „rongálással” óriási károkat okozott a két férfi Sümegnek.

A feljelentésből nyomozás lett, ami arra az eredményre jutott, hogy „rongálásról” szó sincs, így az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

A rendőrségi határozat úgy fogalmaz: „a nyomozás során beszerzett adatok alapján nem rongálás történt, hanem az emlékmű tisztítását, illetve karbantartását végezték el szakemberek”.

 
...és után
Forrás: Németh Szabolcs Facebook

Németh Szabolcs, akit többször jelentettek már fel, az eset részleteit – amelyben közölte a feljelentő vezetéknevét, mondván, „abban nincs semmi” – megosztotta Facebook-oldalán. Emellett fotókat készített a sümegi emlékműről a „rongálás” előtti és utáni állapotáról. 

A feljelentgetősdi nem áll távol a kormánypártoktól. A Narancs.hu is megírta augusztus második felében, hogy Gárdonyban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) aktivistái (passzivistái) újrafestettek egy megkopott padot, mire megjelent a helyszínen Tóth István fideszes polgármester, aki fényképezni kezdte a „bűnözőket”. Polgárőrök és rendőrök is ott termettek, az MKKP-seket pedig bevitték az őrsre bűncselekmény gyanúja miatt. „Tóth polgármester úr szerint 300 ezer forintnyi kár érte Gárdony önkormányzatát a felújított padok miatt" – írta a Kutya Párt.

A Covid első hulláma alatt szintén házmestertempóra váltott a Fidesz. Lapunk számolt be róla elsőként, hogy Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester rémhírterjesztés miatt feljelentett egy helyi ellenzéki aktivistát, aki megírta közösségi oldalán, a járványra hivatkozva teljesen kiürítették a gyulai kórházat, ahol 1170 ágy állt akkor üresen, közben súlyosan beteg embereket is hazaküldtek. Az ügyészség később megszüntette az eljárást az aktivista ellen, nemrég pedig a Kúria mondta ki, hogy jogellenes volt a férfi előállítása.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk