Viszik az egyházak az iskolaépületeket Orosházán, Békésszentandráson patthelyzet alakult ki

Kis-Magyarország

Azzal, hogy a kormány a szívéhez közel álló egyházaknak újra kinyitotta az 1991-es vagyonjuttatási törvényt, megnyílt az út, hogy oktatási intézmények tulajdonjoga is tömegesen hozzájuk kerüljön. Orosházán most egyeztetés nélkül, nagyon rövid határidőt szabva akarja áttolni ezt a fideszes többség, Békésszentandráson állóháború alakult ki. 

Egy tavaly decemberi törvénymódosítás szerint az egyházak ingyenesen megkaphatják azokat az ingatlanokat, amelyekben hitéleti vagy közcélú tevékenységet folytatnak – még akkor is, ha az adott épület soha nem volt az övék –, köztük iskolákat és óvodákat is, s csak a mértékletesség, e szép emberi tulajdonság szabhat gátat az egyházak bírvágyának. Mindez lényegében egyetlen szavukba kerül, az önkormányzatoknak nincs mérlegelési lehetőségük – írtuk még egy márciusi cikkünkben. 

Békésszentandráson nem csak az iskolát vihetik

Országos hír volt március elején, hogy a holtágáról híres Békésszentandrás polgármestere erőteljesen tiltakozott, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye a jogszabály alapján igényelte az iskolaépületet. Ahogy akkor megírtuk, a település polgármestere, Sinka Imre egy Facebook-posztban erőteljesen kikelt az ellen, hogy a katolikus egyház bejelentette, átvenné a tulajdonjogát a település általános iskolájának és óvodájának. „Ezt a mostani átadást soha nem fogom aláírni, ha bilincsben visznek el, akkor sem. Nem erre tettem esküt, hanem ennek ellenkezőjére, a település értékeinek megőrzésére” – írta tavasszal közösségi oldalán a nagyközség első embere.

Ráadásul Békésszentandráson speciális a helyzet, hiszen az iskola és az óvoda épülete, valamint a helyi ivóvízkút, egy 40 személyes szálláshely – ami korábban kollégium volt –, egy műfüves focipálya és a közmunkaközpont is egy helyrajzi számon van. Így az iskola és óvoda tulajdonjogának megváltoztatása bonyolult eljárást igényel, arról nem beszélve, hogy ezek közül korábban soha egyetlen vagyonelem sem volt az egyházé.

Az iskola tornatermét például az 1980-as években a helyiek összefogása eredményeként téglajegyekből építették fel, de most ehhez is ingyen jutna a katolikus egyház.

Sinka Imre polgármester négy hónappal ezelőtt kilátásba helyezte, hogy az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ez eddig nem történt meg, de felvették a kapcsolatot a Kiss-Rigó László püspök vezette Szeged-Csanádi Egyházmegyével, azt kérve tőlük, hogy vonják vissza az igényüket. „Jellemző, hogy a tavaly év végi törvénymódosítás után az idén február 28-a volt az utolsó határidő, hogy ez alapján az egyházak beadják az igényüket az iskolaépületekre. Ehhez képest a katolikus egyház február 27-én értesített bennünket, hogy ezt megtette. No comment” – mondta most a Narancs.hu-nak Sinka. Az ügyben több fordulóban tárgyaltak a szegedi katolikus püspökség képviselőivel, de nem jutottak egyezségre. Felvették a kapcsolatot a Békés megyei kormányhivatal építési hatóságával is.

 
Sinka Imre
Fotó: Facebook/Sinka Imre
 

„Az érintett helyrajzi számon lévő ingatlanok együttes értéke 2,2 milliárd forint, miközben a nagyközség teljes vagyona 5 milliárd forint” – érzékeltette az arányokat portálunknak a polgármester. Hozzátette, a beérkezett és a kérés ellenére vissza nem vont egyházi igény nyomán a békésszentandrási testületnek szeptember elsejéig kell döntést hoznia, ám ha ez nem történik meg, akkor Sinka Imre szerint a kormányhivatal mulasztásos törvénysértés miatt jogi eljárást kezdeményez az önkormányzat ellen. „Ha ez megtörténik, akkor fordulunk az Alkotmánybírósághoz, de ezt a döntést én akkor sem fogom megszavazni” – mondta Sinka Imre. Persze kérdés, hogy a kizárólag fideszes összetételű taláros testülettől várható-e érdemi döntés. 

„Ha az egyház megkapja a tulajdonjogot és az elkövetkezendő tíz évben EU-s forrásokból százmilliókat költ az iskolára, akkor egy adott jogszabályváltozás esetén azt mondhatja: fizesse ki az önkormányzat ezt a pénzt. Csak így kerülhetne vissza a tulajdonába az ingatlan. Erre pedig a település képtelen lenne” – vázolta fel a jövő lehetséges forgatókönyvét a településvezető. A helyiek elmondása szerint a történtek miatt az egyébként katolikus többségű községben igen nagy az ellenérzés a Szeged-Csanádi Egyházmegyével szemben.

A békésszentandrási Hunyadi János Katolikus Általános Iskola felújításának visszásságairól egy hat évvel ezelőtti cikkünkben számoltunk be. 

Orosházán vannak egyenlőbbek 

Minden különbségével együtt hasonló a helyzet az ugyancsak Békés megyei Orosházán is. Az egyházak igényjelzése, február 28-a óta eltelt öt hónapban a fideszes városvezetés nem tárta sem a képviselők, sem a helyi nyilvánosság elé, hogy mely iskolaépületek tulajdonjogát igényelték az egyházak. Annak ellenére sem, hogy több héttel ezelőtt Fetser János MSZP-s önkormányzati képviselő írásban érdeklődött erről a jegyzőnél. Burai Mihály azonban válasz helyett csupán annyit írt, hogy majd lesz ezzel kapcsolatos testületi előterjesztés, ott megismerheti a részleteket. 

A nagy és hosszú hallgatás után, némiképp derült égből villámcsapásként, hétfőn a képviselő-testület tagjai előterjesztést kaptak a négy nappal későbbi, pénteki rendkívüli ülésre, ahol egyebek mellett a napirendek között szerepelt az is, hogy mely iskolák tulajdonjogát adják át a katolikus és a református egyházaknak. 

„A nagyon buta Dávid (Dávid Zoltán orosházi fideszes polgármester – a szerk.) és sunyi, alattomos bandája hosszas sumákolás, hazudozás után a következő, július 14-i, pénteki testületi ülésen ingyen adja át a hatalmas ingatlanvagyont a református és a katolikus egyházaknak – a tulajdonosok, az orosházi emberek megkérdezése nélkül! Bár már most is ezek az egyházak működtetik ezeket az oktatási intézményeket, de miért kell az épületeket is tulajdonba adni nekik?!” – írja friss Facebook-bejegyzésében Fetser János ellenzéki önkormányzati képviselő.

Ehhez hozzáteszi, hogy milliárdos vagyonról van szó, amelyre az utóbbi években százmilliókat költöttek az adófizetők pénzéből. Bírálja az eljárást is, hogy a nyár kellős közepén döntenek ilyen horderejű ügyekben, alig négynapos határidőt szabva a képviselőknek és a közvéleménynek. Bejegyzésében kikel az ellen is Fetser, hogy mindehhez helyben elég lesz tíz fideszes szavazat.

 
A modern Eötvös iskolakomplexum Orosházán
Forrás: oroshaza.hu
 

Orosházán az Előd utcai óvodáról és iskoláról, valamint a város központjában található Eötvös iskolakomplexumról van szó, amelyhez egy jókora udvar és lelátóval rendelkező, NBI-es kézilabda-mérkőzések lejátszására alkalmas sportcsarnok is tartozik. 

A szocialista önkormányzati képviselő „az aljasság netovábbjának” tartja, hogy

„a helyi fideszes banda az Iványi Gáborék-féle Magyar Evangéliumi Testvérközösség által működtetett Wesley Iskola kérelmét nem támogatja!

A hátrányos helyzetű, speciális oktatási igényű, autista, mozgássérült, tanulási problémákkal küzdő orosházi és Orosháza közeli településekről érkező óvodásokat, kisiskolásokat kirekeszteni, a gyermekek fejlesztéséért elhivatottan dolgozó pedagógusok körülményeit tovább rontani: ez a fideszes tempó?! Az épület – ami a város tulajdona – beázik, a tornaterem fűtése rossz – de azt bezzeg nem adja a MET tulajdonába, csak a közpénzen, uniós forrásokból felújítottakat! Szégyellje magát minden fidesznyik, aki pénteken ezt a gyalázatot megszavazza! (…) Tiltakozzanak! Árasszák el őket e-mailekkel, hátha mégis felébred péntekig a lelkiismeretük” – írja bejegyzésében Fetser.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk