Szentesen most nem jó fideszesnek lenni

Kis-Magyarország

Egy listás kormánypárti önkormányzati képviselő után az egyik egyéni körzet Fidesz–KDNP-s győztese is lemondott. Ez az a város, ahol a gimnáziumi drámai képzés sorsa országos ügy lett.

Bakó Dániel nem politikus, hanem környezetgazdálkodási agrármérnök. Ért a növényházak hőellátásához, a termálvíz hasznosításához. Egy növénytermesztő, valamint egy afrikaiharcsa-nevelő és feldolgozó vállalkozásért dolgozik. A Fidesz és a KDNP idén önkormányzati képviselőjelöltként indította Szentesen, a 8. számú egyéni választókerületben, amely Kisér városrészt fedi. 

Bemutatkozó videójában, amelyet hivatalos Facebook-oldalán osztott meg, részletezte, körzetében azért dolgozna, hogy a tömegközlekedés jobb legyen, a városrészben kerékpárút épüljön, megújuljanak az utak, járdák, szervezettebb legyen a zöldhulladék elszállítása, és erősödjön a közösség. A testületi munkában – közös győzelmük esetén – Bozó Zoltán polgármesterként a vízgazdálkodással, a kertészettel, a termálvíz-hasznosítással és a zöldenergiával kapcsolatos ügyekben számított volna a szakértelmére. Azt is elmondta végül, mint egy memoritert az iskolában, hogy „a június 9-i választás nem csak arról szól, hogy ki fogja ezt a várost irányítani, hanem arról is, hogy lesz-e háború részünkre, vagy nem”.

A szavazati jogukkal élő kisériek többségének szimpatikus Bakó Dániel. 2019-ben is indította a pártszövetség, akkor 22 szavazattal még kikapott. Most győzött. 608-an szavaztak rá, a második helyezettre, a JÖSSZ-jelölt Kozma Andrásnéra 464-en. Egyébként Szentesen a Fidesz–KDNP-nek csak 4 képviselői hely jutott, a Mi Hazánknak egy, a Jövőnk Szentes Egyesületnek (JÖSSZ) pedig 10, és Szabó Zoltán Ferenc polgármester is a JÖSSZ embere – ennek fényében különösen értékes a fideszes-kereszténydemokrata agrármérnök győzelme.

Bakó Dániel június 10-én megköszönte a bizalmat és a támogatást. Azt írta, büszkeséggel tölti el, hogy ilyen különbséggel nyerve kezdheti meg októberben a munkát. „Rendkívül nehéz időszak lesz, hiszen egy ellenzéki testületben, egy ellenzéki polgármesterrel dolgozva sosem könnyű, de igyekszem meghálálni a tegnap megkapott bizalmat” – írta.

 
Bakó Dániel átveszi a mandátumát Demeter Attilától, a helyi választási bizottság elnökétől
Forrás: Bakó Dániel Facebook
 

Június 20-án azzal szólította meg választóit, hogy mivel „az elmúlt időszakban nem volt aktív jelenlét képviselői szinten a Kisérben”, már most fel akarja venni a kapcsolatot azokkal, akik érdeklődnek a helyi ügyek iránt, és szívesen elmondják neki a véleményüket. Keresni fogja az embereket, most már nem kampánycéllal, hanem azért, hogy a városrész ügyei megoldódjanak. Hisz az összefogás erejében.

Szeptember 2-án még egyszer megköszönte az irányában megnyilvánult bizalmat – egyben arról tájékoztatott minden kedves választópolgárt, hogy képviselői mandátumát nem tudja felvenni: „október 01-től életbe lépő települési önkormányzati képviselői tisztségemről a mai napon lemondtam”.

Azt, hogy minek a hatására változott meg a képviselő hozzáállása a nyár utolsó másfél hónapjában, nem sikerült megtudni.

„Továbbra is a FIDESZ és Orbán Viktor elkötelezett híve vagyok. Döntésemet családi okok indokolták” – írta a Narancs.hu érdeklődésére Bakó Dániel.

A szentesi közéletben jártas forrásunk viszont azt mondta, eleve csodálkozott, amikor látta Bakó Dánielt a jelöltek között. Hiszen korábban a Fidesz delegálta külső tagként egy szentesi bizottságba, és ott is lemondott.

„Az általam irányított kft. akkor olyan kihívásokkal szembesült, aminek megoldására túl sok energiát kellett fordítanom” – mondta arról a döntéséről a Narancs.hu-nak Bakó Dániel. Valóban kilépett abból a bizottságból, viszont a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés terület-, gazdaság- és turizmusfejlesztési bizottságának tagja maradt, most is az: – „A kialakult, egyébként kereskedelmünket érintő problémák 2024 tavaszára rendeződtek, ezért is vállaltam el a felkérést 2019 után újból, a Szentes, 8-as számú választókörzet képviselőjelöltségére.”

Tavaly június 30-án a delmagyar.hu arról írt, hogy a szentesi Geofish Kft. által nevelt és kínált afrikai harcsa iránt visszaesett a kereslet, mert Laoszból és Vietnámból kisebb bekerülési költséggel – fűtés nélkül és ipari melléktermékkel etetve – nevelt hal jelent meg a piacon.

 
Bakó Dániel
Forrás: Bakó Dániel Facebook

 „Zavar keletkezett a piaci folyamatokban, de bízunk benne, hogy ezek kisimulnak. A közétkeztetésben tíznaponta kötelező halat adni. Mi azt szeretnénk, ha ez azzal bővülne, hogy friss halat legyen kötelező adni” – nyilatkozta akkor a lapnak Bakó Dániel, a Geofish Kft. ügyvezetője. A cikk arról szól, hogy a vállalkozás nagycsaládos szervezetek vezetőinél, élelmezési szakembereknél és a kormánynál is lobbizik azért, hogy az általa megtermelt hal „kerüljön az asztalra”.

A Geofish 2016-ban alakult, 2017-ben pályázott a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programban (MAHOP), 2020-ra befejeződött az üzem építése, és akkor telepítették be az első ivadékokat. A kft. azóta nevel intenzíven afrikai harcsát, recirkulációs rendszerben, kertészetből származó termálvíz felhasználásával. Feldolgozóüzeme is van. Honlapjáról kiderül, hogy a MAHOP keretében uniós és magyar forrásból nyert a kft. 101,75 millió forint támogatást halászati termékfeldolgozó kialakítására, 98,03 milliót fenntartható, intenzív haltermelő telep létesítésére, 38,85 milliót „takarmányár-növekedés kompenzálására”, valamint 5,65 milliót „halfeldolgozó üzem eszközfejlesztése” címén.

Szentesi forrásból azt hallottuk, hogy Bakó Dániel döntése mögött tényleg családi ok áll. A család szembesült azzal a kampány idején és azóta, mivel jár a kft. és a mellette működő kertészet munkájára nézve, valamint a család élete számára, ha apa politizál, és végül együtt arra jutottak, hogy ebből nem kérnek.

Nem is Bakó Dániel az első a Fidesz–KDNP csapatában, aki visszakozott.

A valasztas.hu oldalon még Araczki Endre is szerepel mint települési kompenzációs listás képviselő, ám ő már a mandátumát sem vette át, visszalépett. Araczkit a hivatalos oldalán szereplő elérhetőségein kérdeztük döntése okáról, nem reagált. Míg helyette a listán utána következő, Torday Henrietta lett képviselő, a 8. választókerületben Bakó Dániel visszalépése miatt időközi önkormányzati választást kell tartani.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester a Narancs.hu-nak azt mondta, már egyeztetett a bizottságok összetételéről, ezt a munkát most lehet újrakezdeni. Sajnálja, hogy a testület az október elsejei alakuló ülésen nem tudja teljes számban elkezdeni a munkát. Ahogy a törvényt figyelembe véve számolták, idén leghamarabb november végén, december elején lehet megtartani az időközi választást.

Szabó azt ígérte, a kisériek nem fogják megérezni, hogy nincs képviselőjük, az önkormányzat ugyanúgy gondoskodik a városrész ügyeiről. „Furcsa, hogy egymás után mondanak le a mandátumukról, úgy, hogy a munka még el sem kezdődött. Mintha nem gondolták volna át, milyen elfoglaltságot jelent ez a közéleti munka” – mondta a szentesi polgármester.

Azt, hogy egy kormánypárti, de helyben ellenzékben lévő önkormányzati képviselőnek milyen helyzetekre kell készülnie a járdaépítés és a zöldhulladék-szállítás békés megszervezése mellett vagy helyett, a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozata körül kialakult konfliktushelyzet illusztrálja.

A gimnázium igazgatónője, Sipos Kitti Lídia szintén önkormányzati képviselő lett, a Fidesz–KDNP listáján jutott be a testületbe. Az iskola irodalmi-drámai képzésének délutáni foglalkozásaiért felelő Keleti István Művészeti Iskolával (KIMI) megszüntette az együttműködést a tankerület és a gimnázium. Arról, hogy így döntöttek, a KIMI vezetője úgy értesült, hogy márciusban egy másik ügyben kereste telefonon Sipos Kitti Lídiát.

Az érintett szülők kérésére értekezletet tartott az igazgató, de nem tudta meggyőzni a hallgatóságot arról, hogy a váltás jó lesz. Szentesen egyébként is sokan megrezzennek, ha az állam valamit variál a drámai tagozat körül, mert korábban már kiderült, hogy a helyi jobboldal háza táján egyesek „megbízhatatlan, liberális tűzfészeknek” tartják ezt az 1978 óta létező képzést, tanárait és diákjait. Az akkoriak 2008-ban például együtt tiltakoztak, amikor a legrégebb óta tanító drámatanárnak, Keserű Imrének furcsa körülmények között mennie kellett. Erről szól ez a videó: 

A most tanuló és leendő drámai tagozatos diákok szüleinek többsége továbbra is a KIMI-vel szerződött. A szentesi önkormányzat pedig úgy próbál nekik segíteni, hogy a gimnázium telkén lévő helyiségeit, amelyeket nem adott át a tankerületnek, a KIMI rendelkezésére bocsátaná. Az átszervezés ellen közben tiltakoztak a gimnázium drámai tagozatán tanult neves művészek. A Parlamentben Varga Ferenc országgyűlési képviselő (DK) kérdést tett fel az ügyben Pintér Sándor belügyminiszternek, majd Rétvári Bence államtitkárral vitázott róla. 

Egyfajta harc tehát tényleg zajlik a szentesiek életében, bár biztos nem erre gondolt Bakó Dániel a videóban.

Sipos Kitti Lídia úgy állt bele ebbe a csatába, hogy a tankerület és a gimnázium lecseréltette a zárakat az említett termeken, az önkormányzatot gyakorlatilag kizárva a saját tulajdonából. Amikor az aHang aktivistái át akarták adni az igazgatónak a petíciójukat, ő hivatali időben bezáratta az iskola kapuját a gondnokkal, így senkinek sem sikerült odaadni a követelést. Kiszögezték az iskola bejáratára.

Szentes városa az említett helyiségek lezárása miatt birtokvédelmi eljárást kezdeményezett. Szabó Zoltán Ferenc polgármester lapunknak most azt mondta, a csongrádi jegyző, aki ebben a hatósági eljárásban intézkedett, helyt adott a város indítványának. Ez azt jelenti, péntekig a gimnáziumnak ki kell ürítenie az említett önkormányzati helyiségeket, és át kell adnia a kulcsokat. Kérdés, hogy ez megtörténik-e.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Sivatag

Kísérteties a dolog. Egy közösségben vagyunk, mindenki fiatal, tele tervekkel, életörömmel, szabadságvággyal. A csoportdinamika ugyan itt is működik, vannak nyertesei és vesztesei a baráti és párkapcsolatoknak, de mégis az együvé tartozás élménye a meghatározó.

Kínzó mindennapok

Lee Daniels valószínűleg jót akart. A Szabadíts meg a gonosztól azért is irritáló élmény, mert a jó szándék és a koherensnek szánt szerkezet fokozatosan és szemmel láthatóan hullik darabokra. A rendező megtörtént eset alapján dolgozott: egy egyedülálló anyát és három gyermekét állítólag démonok kezdték gyötörni, amikor a 2010-es években egy indianai városkába költöztek.

A kenyér hangja

Augusztus 20-án mindig történik valami, szokhattunk hozzá az utóbbi években. A hivatalosan elvileg „az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe” névre hallgató napon elég kevés szó esik a közösségi terekben az államalapításról vagy Szent István emlékezetéről, annál több a várható esti széllökések erejéről.

Kiteljesedhetsz kedvemre

Vajon beszélgetnek-e az óráink, cipőink, amíg nem vagyunk otthon? Érdekel-e bárkit, hogy mit is mondanak, s nem elég kizárólag a használatuk közben foglalkoznunk velük? Könnyen lehet, hogy csak magukban kattognak vagy elmennének valahová, de egy lépést sem tehetnek, amíg mi nem akarjuk.

Dörnhauban nyugtalan a tőke

Naplóregényként határozza meg fülszövege, de az 1944 áprilisában Bácskából deportált és tizennégy hónapig fogva tartott újságíró, költő, Debreczeni József nem írhatott naplót. Auschwitzba érkezése után hosszú ideig rendes ruhája sem volt, nemhogy papírja, írószerszáma.

Mickey, Disneyland királya

Döbbenetes látvány tárul a Sikló felső állomására érkező utasok és mindazok elé, akik a Budavári Palota környékét veszik célba, bár ezzel nem mondunk újat. A Várnegyed évek óta abszurd felvonulási terület, tételesen is felsorolhatnánk mindazon „régi” építményeket, amelyeket mostanában húztak, húznak fel abból a célból, hogy újra úgy nézzen ki a környék, mint 1900 és 1944 között.

Színtiszta politika

Magyar Péter kórházjárása politikai esemény volt. Lendületes ellenzéki politizálás, egy olyan kampány, amely nemcsak a főszereplővé emelt közvetítő politikai tőkéjét volt hivatott növelni, de okkal lehetett bízni abban is, hogy az akció ráirányítja a társadalom figyelmét egy hosszú ideje velünk létező borzalomra: az állami gyógyellátás katasztrofális állapotára.

Örök Quaestor

Nyolc év után született meg az elsőfokú ítélet az ún. Quaestor-ügyben. A cég 2015-ös bedőlése máig példátlan méretű anyagi kárt okozott (többnyire kis)befektetők tömegeinek. Az 1990-es évek közepén indult, és az ezredforduló tájékától lényegében a piramisjátékok elve alapján működtetett brókercég évekig tartó sikertörténete nemcsak a „fent lévők” gátlástalan pénzszerzéséről, de a hazai pénzügyi kultúra gyengeségéről, a kisbefektetők mindent (józanságot, körültekintést, stb.) felülíró mohóságából fakadó ostobaságáról és hiszékenységéről is pontos látleletet adott.

Érintettek

Kiégett fűcsomókon lépkedünk a semmi közepén. Elegáns embe­rek bizarr menete a harmincöt fokos hőségben. Diplomaták, különböző szervezetek képviselői, új­ság­írók, szervezők – és cigányok, főként fiatalok, akik sem ezek, sem azok közé nem tartoznak.