Kezelésbe vette a Fidesz a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumot

A többi dráma

Belpol

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„A drámatagozattal kapcsolatban szeretném kiemelni, hogy a nagy hagyományra visszatekintő képzést továbbra is örömmel gondozza iskolánk és Szentes városa. A tagozatos órákat megkapják majd a délelőtti gimnáziumi oktatás során, amelynek köszönhetően a Lajta László Alapfokú Művészeti Iskola biztosít majd további órákat, elsősorban a délutáni diákszínjátszás, diákszínpadi órák keretében azoknak a gyerekeknek, akik felvételt nyertek a drámatagozatra a 2024–2025-ös tanévben” – ezt nyilatkozta Sipos Kitti Lídia igazgatónő a Szentesi Gyors június 3-i számában.

Az ingyenes újság címlapján Szijjártó Péter külügyminiszter mosolyog Bozó Zoltán fideszes polgármesterjelölttel (aki aztán június 9-én alulmaradt a régi-új városvezető Szabó Zoltán Ferenccel szemben). Sipos Kitti Lídiáról a cikk nem említette, de Szentesen akkor is mindenki tudja, hogy fideszes egyéni önkormányzati képviselőjelöltként indult a választáson (ebben a körben amúgy szintén vesztett). Az sem derül ki az írásból, hogy a drámai tagozat „további gondozása” valójában azt jelenti, hogy belenyúlnak a huszonöt éve jól működő rendszerbe.

A gimnáziumi drámai képzés délelőtti óráit délután szakköri foglalkozások egészítették ki 1998-ig. Akkor megállapodást kötött a gimnázium a Keleti István Művészeti Iskolával (KIMI) a délutáni szakmai foglalkozásokra, ami előrelépés volt; ez most heti négy óra. A KIMI országszerte több intézménnyel áll ilyen kapcsolatban.

Az, hogy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium (HMG) a jövőben nem kér ebből a közös munkából, két hónapja derült ki. A Narancs kérdésére Jakubeczné Illich Alíz, a KIMI főigazgatója azt mondta, többször is próbálta hívni Sipos Kitti Lídiát, a HMG igazgatóját, aki végül visszahívta március 21-én, és közölte vele, a gimnázium nem szeretne együttműködni a KIMI-vel, hanem a szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolával közösen képzeli el a délutáni drámai képzés folytatását. Ez mintegy száz diákot érint Szentesen. A KIMI ebbe a döntésbe egyelőre nem nyugszik bele – főleg úgy, hogy a szakítás indokát sem közölték vele –, és megpróbálja meggyőzni a szentesi igazgatónőt és a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetőjét, Miklós Anikót, gondolják meg magukat. Csak hát nehéz ez egy olyan országban, ahol nem magától értetődő, hogy a levelekre illik válaszolni.

A KIMI hiába érdeklődött írásban hivatalosan április közepén Sipos Kitti Lídiától és Miklós Anikótól, egyikük sem válaszolt. Jakubeczné Illich Alíz az érintett szülőknek is levelet írt május 8-án a történtekről és arról, hogy amíg választ vagy hivatalos írást nem kap az együttműködés megszüntetéséről, a KIMI úgy dolgozik, ahogyan eddig, tehát küldi a következő tanévre szóló jelentkezési lapot is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).