A megye emberei - Botránysorozat a szentesi gimnáziumban

  • Kovács Bálint
  • 2008. június 19.

Belpol

Csongrád megye fideszes vezetésű önkormányzata bedarálja az országos hírű szentesi középiskolát. Az önkormányzatot kizárólag ésszerű gazdasági megfontolások vezetik. Két ellentétes állítás; utánajártunk, melyik mennyiben megalapozott.
Csongrád megye fideszes vezetésű önkormányzata bedarálja az országos hírű szentesi középiskolát. Az önkormányzatot kizárólag ésszerű gazdasági megfontolások vezetik. Két ellentétes állítás; utánajártunk, melyik mennyiben megalapozott.

Utolsó tanítási nap a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskolában (HMG), a táblákra már felrajzolták a V betűt az AKÁCI" elé. Az egyik nagyteremben az elsős (kilencedikes) drámatagozatos osztály tart búcsúként bemutatkozó műsort: jelenetek, versek és zene: Beatles, Coldplay, Illés. "Ne gondold, óh, ne, hogy tied a világ!" - éneklik a diákok. A műsor végén az egyik drámatanár felsóhajt, és hozzám fordul: "Ez a dal az igazgató úrnak szólt..." De az igazgató úr a tanévbúcsúztatón nem volt jelen.

Mindez csak mellékzöngéje az országos hírű gimnáziumban - melyet a legtöbben talán Alföldi Róbert alma matereként ismernek - egy tíz hónapja tartó folyamatnak, amely május utolsó napjaiban tetőzött, amikor 28 éves munkaviszony után a tanárok és a diákok egyet nem értése ellenére

eltávolították

Keserű Imrét, a HMG egyik legrégebb óta tanító drámatanárát. Pontosabban: úgy tűnik, nem távolította el senki, felelős hivatalosan nincs - Keserű azonban mégis "el van távolodva".

A HMG-t egy éve a fenntartásáért felelős Csongrád megyei önkormányzat összevonta a szentesi közgazdaságtani gimnáziummal, ahogy tette azt a megye többi gimnáziumával is (az igazgatókat csak az átszervezésre hivatkozva lehet törvényesen elmozdítani a helyükről). Egyet, a makói József Attila Gimnáziumot kivéve - de ott "köztudott, hogy az igazgató Fidesz-aktivista volt akkor is és most is" - állítja a Narancsnak a megyei közgyűlés egy baloldali tagja. Azt a mondatot, hogy "most a megyében is megkezdődött a rendszerváltás", forrásainkkal (természetesen) csak informális beszélgetések során közölték.

"Pillanatok alatt zavarták le az összevonásokat, nyomták le a torkunkon a döntést - folytatja a közgyűlés tagja -, nem volt lehetőség konzultációra sem. Hiába hivatkoztunk a makói példára, a jobboldal nem vette figyelembe kérésünket, hogy hadd maradjon a szentesi gimnázium is független. A hivatalos indoklás szerint mindez a költségvetés miatt történt, ám a HMG esetében összesen 8 millió forint megtakarítást tudtak kimutatni, s később kiderült, hogy az átalakítással járó pluszköltségek ezt az összeget is elvitték." Ráadásul Szentes város vezetése ezt a 8 milliót is felajánlotta a megyének, ha ez az ára a függetlenségnek - tudta meg a Narancs Szirbik Imre polgármestertől (MSZP).

Kovács Kálmán, a megyei közgyűlés oktatási ügyekért felelős alelnöke a Narancs megkeresésére mindezt cáfolta: "Hogy nyolcmillió forintról lenne szó, az a szentesi szocialista polgármester szokásos csúsztatásai közé tartozik. Nem igaz az sem, hogy politikai okok miatt kellett összevonni az iskolákat, egyértelműen a gazdasági nehézségek miatt volt erre szükség. Nem tudjuk pontosan, de az előzetes becslések szerint 50 millió forintos megtakarításról van szó" - mondja az alelnök.

A megye 2007. augusztus 2-án - az önkormányzat honlapján megtalálható jegyzőkönyv szerint -, mivel "a jelölt nem járult hozzá a nyilvános üléshez", zárt ülésen kinevezte a HMG új igazgatóját, Inokai-Tóth Lászlót.

"Az 1974-től huszonhat éven át a gimnáziumot igazgató és a drámatagozatot megalapító Bácskai Miska bácsinak mindig az volt az alapmondata, hogy 'ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz', és ezzel nagy örömmel egyetértettünk - emlékszik vissza a huszonnyolc éve itt tanító Dózsa Erzsébet. - Nem volt megkötve a kezünk, és ezt próbáltuk átplántálni a gyerekekbe is: nem késsel próbáltuk megfaragni őket, hanem jó szóval. De ebben az évben döbbenten tapasztaltuk, hogy meg akarják mondani nekünk, mit csináljunk." Keserű Imre szerint "ezt a humanista szemléletet a köznyelv liberálisnak hívja - holott mi abszolút politikasemlegesen tanítunk. És nem hiszünk a poroszos fegyelmező módszerekben" - mondja, és szavait alátámasztani látszik a Délmagyarország című lapban az interneten május 31-én megjelent, Keserű eltávolításáról szóló cikkhez érkezett mintegy kilencszáz hozzászólás: itt jó néhány, magát jobboldalinak valló volt diák is beszámol arról, amit a drámatanár is állít.

Forrásaink nagyjából ugyanezekkel a szavakkal magyarázzák a tavaly augusztus óta tartó konfliktust is. "Meg tudjuk érteni, hogy a megyei önkormányzat olyan embert akar az igazgatói székben látni, akit nem tart ellenzékinek, nem ezzel van a gondunk; de ezt meg lehet oldani konszenzussal is. Úgy, hogy emberszámba veszik a tanárokat és a diákokat, nem pedig azt érzékeltetik, hogy el akarják foglalni politikailag az iskolát. Ahol az emberek tisztelik egymás munkáját, ott semmiféle problémát nem okoz, hogy az egyik ide szavaz, a másik meg oda - mondja Keserű. - Sőt, megkértük az egyik kollégát a HMG-ben, akiről tudtuk, hogy fideszes, hogy ha ez ennyire fontos a megyének, vállalja el ő az igazgatóságot. Azt mondta, nem lesz bolond beletenni a fejét ebbe a fogaskerékbe."

"Nem zavart bennünket a két iskola összevonása, hiszen a gyakorlatban szinte semmilyen változással nem járt - a problémánk az, hogy egy személyében tökéletesen alkalmatlan ember lett az igazgató, akinek az első perctől fogva nem volt senkihez egy emberi szava, és akinek a módszerei finoman szólva is megkérdőjelezhetők" - fogalmazza meg a többiek helyeslése mellett a tantestület véleményét a HMG egyik tanára. "Nekem szakszervezeti titkárként soha ennyi dolgom nem volt még, mint idén - mondja a Narancsnak Bedő Katalin. - Egész évben a munka törvénykönyvét és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt bújtam, hogy igenis, joga van a kollégának ennyi és ennyi szabadsághoz, hogy igenis, ki kell adni a tanulmányi szabadságot és így tovább."

Keserű Imre "ügye" az idén június 30-áig hivatalában lévő Inokai-Tóth László tavalyi kinevezése óta tart; s olyan zavaros és bonyolult, mint egy elrontott kalandjáték. Keserű, mivel 2003-ban Pestre költözött, azóta határozott időre kinevezett, félállású tanárként dolgozott a HMG-ben; szerződését évente újították meg. Az új igazgató tavaly augusztus végén "hozta tudtára", hogy nem újítja meg a szerződést, s onnantól csak óraadói szerződést tud kötni. Idén május 27-én pedig Inokai-Tóth azt közölte Keserűvel - utóbbi elmondása szerint -, hogy mivel neki az a kötelessége, hogy olyanoknak adjon órákat, akik főállásban tanítanak a HMG-ben, Keserűnek jövőre nem lesz egyetlen órája sem. A munkaközösségek felhívták az igazgató figyelmét arra, hogy - akárcsak eddig - ki lehet osztani az órákat úgy, hogy jusson mindenkinek - hiába. Utóbb a HMG-s tanárok aláírásaikkal hitelesítve kérték az igazgatót arra, hogy bár a törvény szerint tökéletesen legális egy szerződés meg nem hosszabbítása, mégis rengeteg érv - a soha meg nem kérdőjelezett szakmai hozzáértés, a majd három évtizednyi tapasztalat az iskolában, a gyerekek és a tanárok támogatása stb. - miatt ne tegye. Erre válaszul - HMG-s forrásaink elmondása szerint - Inokai-Tóth elmondta, hogy Keserű óraadóként borzasztó drága az iskolának. (Jóllehet semmi akadálya nem lett volna a félállásba való újbóli felvételnek, vagy annak, hogy csökkentsék az annak idején egyébként az iskola által felajánlott bruttó 3500 forintos órabért.)

Ekkor a tanári kar úgy döntött, hogy másnap ülődemonstrációt tart az igazgatói iroda előtt - nem sztrájkot, mert a megmozdulás szigorúan szünetekben, órák között zajlott - egyetlen táblával, melyen az szerepel: "Betelt a keserű pohár." A néma demonstráción - melyet a YouTube-on is meg lehet nézni - az iskolában aznap jelen lévő tanárok több mint kétharmada részt vett, s végül a diákok is csatlakoztak, maguk készítette, "Büszkék vagyunk tanárainkra!" feliratú papírlapokat tartva a magasba. "Én vezetőként semmiről nem tudtam - kommentálja a történteket a Narancsnak Inokai-Tóth László. - Ebből azt kell levonni következtetésként, hogy annyira szervezetten zajlanak folyamatok, hogy az igazgató tudta nélkül meg lehet szervezni egy demonstrációt, és bele lehet vonni a gyerekeket is. Mert az biztos, hogy

nem a véletlen műve

volt, hogy tanár és diák egymásra talált azon a napon a folyosón." A gyerekek bevonásának vádját a tanári kar - és a Délmagyarország cikkéhez hozzászóló diákok - határozottan cáfolják. "A gyerekeknek természetesen feltűnt, hogy a tanáraik a folyosó végén a földön ülnek. Az egyik aznapi órám végén odajött hozzám egyikük, és megkérdezte, hogy miben tudnak segíteni. Mondtam neki, hogy semmiben, ez a tanárok ügye" - idézi fel Dózsa Erzsébet.

Inokai-Tóth László siet leszögezni: "Amit a média állít, az valótlan", elbocsátásról nincs szó. "Keserű Imre az általam készített és a július elsejével kinevezett utódom által még módosítható tanórafelosztásba azért nem került bele, mert ha valakinek lejár a szerződése, azzal a jövőben nem tudunk számolni. Nekem - mivel jogviszonyom június 30-ával megszűnik - nincs jogosultságom arra, hogy július 1-jétől megbízási szerződést kössek vele polgári jogviszonyban. Keserű Imre ügyét teljes egészében a következő vezetés kompetenciájába helyezem" - mondja az igazgató, majd hozzáteszi: "A munkaközösség kollektív vezetésének tagjai alkalmasnak találták magukat arra, hogy Keserű Imre óráit átvegyék, tehát a szakmaiság nem sérült, mert a gyerekek meg fogják kapni azt a szakmai értéket, amit ezen órák keretében egyébként is megkaphatnak."

Cikkünk megjelenésének napján, június 19-én a megyei önkormányzat dönt a HMG következő igazgatójának személyéről. A tantestületnek, szülői közösségnek és a diákönkormányzatnak csak véleményezési joga van, álláspontjukat nem kötelező figyelembe venni. Több forrásunk is megerősítette, hogy iskolán belül 82 százalékos az egyik pályázó, Tóth Tibor, a gimnázium húszéves tapasztalattal rendelkező tanára támogatottsága. "Tibor nem politizál, soha nem volt tagja semmilyen pártnak; közkedvelt, megbecsült tanár a HMG-ben. Én 18 éve vagyok a kollégája, de nem tudnám megmondani, hogy melyik párttal szimpatizál" - jellemzi az aspiránst Bedő Katalin.

A másik pályázóról, a csongrádi Magyar Lászlónéról a gimnáziumban gyakorlatilag semmit sem tudnak: egyetlen bemutatkozáson volt alkalmuk megismerkedni vele. Magyarné 2001 óta nem dolgozik tanárként - hogy mivel foglalkozik, azt forrásaink szerint nem árulta el egyértelműen, ám azt állítólag kijelentette, hogy "ő úgy hallotta, a HMG-ben a diákok egy verset sem tudnak normálisan felmondani". Azt azonban mindenki tudni véli, hogy a Fidesz és így a megyei közgyűlés többsége őt támogatja. "Arra természetesen nagyon vigyáznak, hogy ez ne legyen bizonyítható - véli az egyik tanár -, hiába tudja mindenki négyszemközti beszélgetésekből és informális csatornákból, hogy így van." Kovács Kálmán elhárítja kérdésemet: "Ilyesmit nem fogalmazhat meg a megye. Az új igazgató kinevezése a közgyűlés hatáskörébe tartozik."

"Nagyon félünk attól, hogy az a helyzet, melyet idén tapasztaltunk, csak éleződni fog - hogy ha a megszületendő döntés szembemegy majd a diákönkormányzat, a szülői munkaközösség, az iparkamara, a nevelőtestület és az alkalmazotti közösség alapvető igényeivel, az annak a hosszú időszaknak a végét fogja jelenteni, amely alatt a Horváth Mihály Gimnázium nevet szerzett, és amelyben mind a diákok, mind a szülők megszerették ezt az iskolát - fogalmazza meg aggályait a tantestület egyik tagja. - És akkor, akármennyire is vigyáztunk mindig arra, hogy ez ne történhessen meg, nem tudjuk majd megakadályozni, hogy mind a szülők, mind a diákok megmozduljanak."

Figyelmébe ajánljuk