Szentesi dráma: döntött a hatalom, felülírták a szülők

Kis-Magyarország

A következő tanévre szóló jelentkezési lapot a többség annak az intézménynek küldte, amellyel szerződést akar bontani a tankerület.

A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban (HMG) 1978 óta létezik drámai tagozat. A délelőtti képzésekhez délután szakköri foglalkozások kapcsolódtak 1998-ig. Attól az évtől a délutáni órákra a gimnázium szerződést kötött a Keleti István Művészeti Iskolával (KIMI), amely országszerte több intézménnyel dolgozik így együtt. Szentesen heti négy óráról van szó, ezek kiegészítik a délelőtti tagozati képzést.

Az, hogy a HMG és a KIMI munkakapcsolata a gimnázium szándéka szerint megszűnik, véletlenül derült ki. Márciusban a KIMI főigazgatója, Jakubeczné Illich Alíz többször kereste telefonon a gimnázium igazgatóját, eredetileg azért, hogy egy másik ügyben beszéljen vele. A szentesi igazgatónő, Sipos Kitti Lídia március 21-én visszahívta Jakubecznét, és megmondta, hogy a gimnázium befejezi a közös munkát a művészeti iskolával, mert egy szentesi intézménnyel, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolával szeretne tovább folytatni a délutáni képzéseket.

A KIMI ezután írásban érdeklődött a gimnáziumban és a tankerületnél, jó ideig nem kapott választ. Így a mintegy száz érintett gyerek szüleit tájékoztatta a történtekről, és mivel a határidő sürgetett, elküldte nekik a következő tanévre szóló jelentkezési lapot is. A szülők május 14-én kaptak értesítést levélben a gimnáziumtól, milyen változás jön. A címzettek kérésére a gimnázium igazgatónője május 27-én tartott szülői értekezletet, ahol hatvanan voltak, a határon túlról is érkeztek. Azt hallhatták, hogy tényleg megszűnik az együttműködés a művészeti iskolával, ez már eldőlt, és igazából már október óta erre a lépésre készültek.  

Arról, hogy mindez hogyan zajlik, milyen következménye lehet a váltás a diákok mindennapjaira és a pedagógusok munkájára, és a szentesiek miért rezdülnek össze, ha a Horváth Mihály Gimnáziummal ilyesmi történik, ez a június 12-i cikkünk szól:

A szülők megbízottai levelet írtak a tankerületi központ vezetőjének, szóvá téve, hogy szerintük nem kaptak időben tájékoztatást a változásról, miközben zajlottak a beiratkozások, a felvételi vizsgák, amelynek résztvevői abban a hiszemben voltak, hogy ősztől ugyanolyan körülmények között tanulhatnak, ahogyan a tagozat korábbi diákjai az utóbbi huszonöt évben. Ez az eljárás szerintük sérti a tanulói jogokat. A szülők, ahogy a KIMI, hetekig nem kaptak választ. 

Lapunk a történtekkel kapcsolatos kérdéseire azóta sem.

Sipos Kitti Lídia, a HMG igazgatója fideszes önkormányzati képviselőjelöltként indult Szentesen, listán be is jutott a testületbe. A kampány idején azt nyilatkozta egy helyi lapban, továbbra is „örömmel gondozza” az iskola ezt a képzést, és szóba hozta a Lajtha iskolát is – de azt nem, hogy ez milyen változás a korábbiakhoz képest.

Akit érint, úgyis tudja már, akit nem, arra nem tartozik.

A szeged.hu azt írja, végül a KIMI igazgatónője a tagozat egyik tanárával és a szülők képviselőjével kapott időpontot a vásárhelyi tankerülethez. Fél órával a találkozó előtt közölték velük, hogy a tankerület igazgatónőjének halaszthatatlan programja van, nem tud ott lenni a találkozón. Így ugyan elmondhatták, mi a gondjuk az eddigiekkel, és meg is hallgatta őket a tankerület munkatársa, de választ nem kaptak a kérdéseikre. Arra sem, miért történik mindez.

A gimnázium drámai tagozatának korábbi diákjai – köztük Alföldi Róbert, Nyáry Krisztián, Gáspár Sándor, Szőke András – nyílt levélben kérték a döntéshozókat, „ segítsenek felülvizsgálni a képzést ellehetetlenítő döntést, és a rendelkezésükre álló eszközökkel segítsék elő, hogy a bevált modellben folytatódhasson az évtizedek óta sikeres pedagógiai program”:

Hétfőn aztán Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, Szentes kormánypárti országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott az ügyről, és amit mondott, Facebook-hirdetésben tette közzé.

Farkas leszögezte, a gimnázium irodalmi-drámai tagozata nem szűnik meg, a nappali képzésben nincs változás, de „a délutáni kiegészítő képzések szabálytalanságai, szülői visszajelzések okán mindezt ezentúl a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola biztosítja”.

A Narancs.hu írásban kérdezte a miniszterhelyettestől, milyen szabálytalanságokról tud a délutáni képzéseknél, és mit jeleztek a szülők. Farkas Sándor azt javasolta, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központot keressük, hiszen a gimnázium fenntartója az a szervezet, ott kaphatunk tájékoztatást. A Miklós Anikó tankerületi igazgató e-mail-címére szerdán este elküldött kérdésre – szokás szerint – még nem érkezett válasz.

Azonnal válaszolt viszont Kosztolányi József, egy érintett diák édesapja, aki a többi szülő kérésére próbál tájékozódni. Azt írta, nem tud semmilyen szabálytalanságról, és nekik senki sem panaszkodott. Két szülőről tud, aki sokallta a KIMI tandíját.

Azonnal válaszolt Jakubeczné Illich Alíz is a KIMI-től a kérdésre, milyen szabálytalanságot követhettek el, és milyen szülői kritikát kaptak: „Amióta láttam a felvételt, ezen gondolkozom. Magániskolaként (mivel ebből kifolyólag rengeteg ellenőrzést tartanak nálunk) kínosan ügyelünk arra, hogy szabályosan, a hatályos törvényeknek és rendeleteknek megfelelve működjünk. A szülői visszajelzésekről annyit, hogy az SZMK által május 27-ére, a HMG dísztermébe összehívott szülői értekezleten nem a KIMI-nek estek neki a szülők...”

Jakubeczné leszögezte, nem akar, nem is fog politizálni.

Ezt most már nehéz elkerülnie annak, aki ebben az ügyben érintett, hiszen a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója is politikus lett. A kampányban vetélytársa, aki a körzetben győzött, Pásztor Antal (Jövőnk Szentes Egyesület) szintén szóba hozta a drámai tagozat körüli bizonytalanságot. Őutána Varga Ferenc DK-s országgyűlési képviselő tette szóvá nyilvánosan ugyanezt. Farkas Sándor e hét elején nekik üzent: „nyomatékosan felszólítottam a baloldalt és a város vezetését, hogy tartsák tiszteletben az érettségiző diákok jogait és érdekeit, hagyják abba a hangulatkeltést, ne szervezzenek tüntetéseket az érettségi vizsgák időszakában”. Arra is kérte a baloldalt és a szentesi vezetést, hogy hagyják abba a gimnázium és a Lajtha László iskola lejáratását. Varga a Facebook-hirdetésre válaszolt is kommentben, mondván, a szülők, a diákok és a pedagógusok sem kaptak időben és megfelelő tájékoztatást, hiszen a szülők maguk akartak szülői értekezletet. A DK-s politikus szerint nem ők, hanem a Fidesz járatja le a szentesi iskolákat, a kedden este hatra összehívott demonstráció pedig nem zavarja az érettségit. A két politikus még váltott néhány szót. Terítékre kerültek a 2010 előtti kormányok, ki mikor mennyi iskolát zárt be, hány pedagógust bocsátott el – illetve ki az, aki 14 éve kormányon van, bármit megtehet, mégis ott tart az egészségügy és az oktatás, ahol.

Varga az Országgyűlésben a 24.hu szerint megkérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől, miért nem egyeztettek a változásról a szülőkkel, várható-e a drámatagozat megszüntetése. Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta, a baloldal ismert emberek nevét kihasználva álhírt gyárt.

Az átszervezés valódi célja, hogy olcsóbb tandíjért tanulhassanak a diákok, a Lajtha iskola sokkal alacsonyabb tandíjért fogja a képzést végezni,

de ugyanolyan szakmai színvonalon, és ugyanolyan feltételek mellett. Rétvári szerint a szülői visszajelzések arról szólnak, hogy a KIMI órarendjében közölt órákat nem mindig tartották meg. Varga viszontválaszában kitért többek közt arra, hogy egyenlő feltételekről és szakmai színvonalról nem lehet beszélni, amikor a Lajtha iskola egy zeneiskola. Az érintett tanároktól reggel szóban megkérdezték, hogy hajlandóak-e folytatni a délutáni tanítást a Lajtha iskolában, és délutánig kellett válaszolni, de egyik tanár sem vállalta a munkát. 

Varga arra is emlékezetett, hogy a KIMI-ben fizetendő éves tandíj 25 ezer forint. A felvételizőkkel azt közölték, a Lajtha tandíja 7200 és 20 200 forint között változik, tanulmányi átlagtól függően. Havonta 2083 forintot fizettek a szülők a KIMI-nek, a Lajthának 600 és 1683 forint közötti összeget fognak fizetni.

Az iskoláért kedden tartott tüntetés – a Telex beszámolója szerint – csendes kiállás volt, mintegy százan vettek rajta részt. Az aHang petíciót indított Védjük meg a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatát címmel, már közel háromezren írták alá. 

Jakubeczné a Narancs.hu-nak azt is elmondta, hogy ha a szülők nem lennének elégedettek velük, az ebben a helyzetben azonnal kiderülne. Ám

a 2024/2025-ös tanévre szóló jelentkezési lapot szinte kivétel nélkül minden családtól megkapta a KIMI kitöltve.

(Címlapképünkön: a szentesi Horváth Mihály Gimnázium)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk