Újratelepítik az erdőt Nyírmártonfalván, miután tarra vágták a 60 milliós lombkoronasétány miatt

  • narancs.hu
  • 2023. március 24.

Kis-Magyarország

Filemon Mihály polgármester magyarázkodik: vágásérett lett az erdő, a lombkoronasétány maradt.

"Aki ismeri az erdőgazdálkodás alapjait, az nem csodálkozik azon, hogy egy kivágott erdőben van egy lombkoronasétány" – szögezte le Filemon Mihály, Nyírmártonfalva fideszes polgármestere, aki maga is erdőgazda.

Az új építésű, 4 méter magas, 80 méter hosszú és 1,1 méter széles lombkoronasétány ugyanis egy nemrégiben kivágott erdő farönkjei között emelkedik ki. A 60 millió forint uniós támogatásból épült sétányről itt írtunk bővebben.

Ez egy erdőközjóléti beruházás, ami azt jelenti, hogy én a gazdasági erdőmet átminősíttettem közjóléti erdővé azért, hogy a nagyközönség ingyen látogathassa azt. Kinyitottam az erdőt, a természetet. Hogy az az erdő pontosan most ért a véghasználathoz, az egy dolog, hiszen a most letermelt erdő helyén új erdő lesz."

Ez ám a magyarázat! Az erdő státuszának nyilván azért is kellett megváltoznia, hogy az uniós forrásból oda építhesse a lombkoronasétányt, hisz' nem saját célra kapta a pénzt.

Filemon azt is elmondta, hogy még 2017-ben adta be a pályázatátt az erdei sétány létrehozásának támogatására. "Ha akkor megépül az erdei sétány, még évekig lehetett volna élvezni a magasból a lombkorona látványát. A támogatást azonban csak 2021-ben kaptam meg." A polgármester hozzátette, az építőipari árak emelkedése miatt kénytelen volt saját forrásból kiegészíteni a támogatást. "Nem nyerészkedünk, ebbe pénzt raktunk. A kapott állami támogatást saját forrásból kellett kiegészíteni úgy, hogy a pályázat utófinanszírozású volt."

Filemon bizonygatta, hogy az erdőknek üzemterve van. "Be van tervezve, melyik évben milyen munkálatokat lehet tervezni, elvégezni." Külön hangsúlyozta, hogy az erdőben csak hatósági engedéllyel lehet bármilyen fahasználatot végezni. "Olyan nincs, hogy kimegy az ember a fák közé, és csak úgy elkezd fűrészelni. Ha az erdő eléri a vágásérettséget, azaz a véghasználatot, akkor arra kérelmet kell beadni, a szakirányító elvégzi a fabecslést, majd le kell jelenteni a fahasználatot, és két éven belül fel kell újítani az erdőt."

A polgármester állítólag hamarosan a lombkoronasétány köré is újratelepíti az erdőt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk