Különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúsítottjával pózolt egyet Orbán Viktor

Kis-Magyarország

Megjegyzések Orbán Viktor miniszterelnök és Simonka György bűnszövetségben különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúsítottjának közös fotójához.

A parlament most lezárult tavaszi ülésszaka után pénteken, Orbán Viktor rezidenciáján, a Karmelita kolostorban fogadta a Fidesz-frakciót. Ezzel önmagában nincs is semmi probléma. Ami szót érdemel, egy ott készült kép.

Nehezen lenne vádolható a Magyar Narancs és a Narancs.hu, hogy keveset foglalkozik Simonka György dél-békési uralkodásával, hűbéri rendszere kiépítésével, botrányaival, kétes ügyeivel, mentelmi jogának felfüggesztésével, meggyanúsításával és ügyészségi kihallgatásával. Arról is elsőként számoltunk be, hogy büntetőügye ellenére júniusban, bizonyára nem az ő szándékától függetlenül, a neki hűbéri esküt tett dél-békési polgármesterek kitüntették őt. Ahogy arról is elsőként adtunk hírt, hogy egy közeli bizalmi embere nemrégiben szembeszállt vele.

Simonka és Orbán: vállt vállnak vetve?

Simonka és Orbán: vállt vállnak vetve?

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Legsúlyosabb vád politikus ellen

Mindez a figyelem azzal magyarázható, hogy a rendszerváltás óta eltelt 30 évben – az egyáltalán nem patyolat tiszta magyar közéletben – nem merült fel olyan súlyos bűncselekmények gyanúja egyetlen magyar politikussal szemben sem, mint Simonka esetében. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) a termelési és értékesítési szövetkezetekhez (tész) kapcsolódó, és hosszú évekre visszanyúló bűncselekmény-sorozat kárértékét legalább 1,4 milliárd forintra becsüli. Simonka mellett több mint harminc embert gyanúsít még.

Ha hihetünk a dél-békési fideszes parlamenti képviselő nemrégiben kiugrott bizalmi emberének, Galló Ferencnek, akkor, ahogy már korábban is sejtettük, nem csupán a termelési és értékesítési szövetkezetekkel kapcsolatban merülhet fel anyagi visszaélés Simonka esetében – hanem az Európai Unió által finanszírozott Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programokkal (EFOP) összefüggésben is. Ez pedig tovább súlyosbítja Simonka helyzetét, de vele együtt magyar közélet amúgy is cudar rosszul megítélt állapotát is.

Pedig Simonkának lehetnének nehéz percei...

Pedig Simonkának lehetnének nehéz percei...

Fotó: Füvesi Sándor felvétele

Egyelőre a haja szála sem görbült

Noha az előzetes letartóztatás összes törvényi tényállása felmerülhet Simonka Györggyel szemben, mégsem vették őrizetbe, nem kezdeményezték előzetes letartóztatását, sőt házi őrizetet sem rendeltek el vele szemben. Nem láttuk bilincsben, vezetőszáron, ahogy sok más politikust – Hagyó Miklóst, Simon Gábort és Czeglédy Csabát – igen. Sőt, a nagyon súlyos gyanúsítás ellenére politikai értelemben nem görbült meg a haja szála sem. Még csak a Fidesz frakcióból sem tették ki addig, amíg „tisztázza” magát. Tudjuk, a Fidesz kétharmadához ő is kell.

Sokan úgy jellemzik Simonkát, mint aki fél lábbal a börtönben van, ő pedig a tavaly októberi mentelmi joga felfüggesztése, majd a meggyanúsítása utáni rövid megingást követően folyamatosan azt próbálja kommunikálni: minden rendben van, valójában nincs itt semmiféle ügy, ebből is ki fog mászni.

Orbán segített Simonkának

Orbán Viktor péntek délután Simonka segítségére sietett, amikor a Karmelita kolostorban ez a fotó elkészült. Pedig a kormányfő nagyon jól tudja, hogy kiről és miről van szó. De meglehet, azt sem felejtette el, hogy a Fidesz sok értelemben lekötelezettje Simonkának. Simonka pedig ezzel a közös fotóval övéinek és nem övéinek is felmutathatja, hogy a NER megalkotója és mindenható ura felvállalja őt, és mellette áll.

Azt kommunikálja, ebből is kimászok

Azt kommunikálja, ebből is kimászok

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Ha már ők előre tudják – és ezt demonstrálják –, hogy ezt a rendkívüli súlyos büntetőeljárást megússza Simonka György, akkor értelmetlen bármiről a továbbiakban komolyan beszélni. Ám, ha Dél-Békés mindenható ura mégsem ússza meg, akkor ez a fotó Orbánnak lesz nagyon kínos. Ez persze csak normális politikai környezetben és országban szempont. Mégis azt gondoljuk, ez az, amihez a végsőkig ragaszkodnunk kell.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.