Mentelmi jog felfüggesztése, őrizetbe vétel, politikai bukás? – Véget érhet Simonka György pályafutása

Kis-Magyarország

Ma az Országgyűlés kiadhatja azt a fideszes politikust, akit 1,4 milliárd forintos, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és vesztegetéssel gyanúsítanak.

A Narancs.hu által megkérdezett politikusoknak, jogászoknak nincs kétsége afelől, hogy hétfőn a Legfőbb Ügyészség indítványának megfelelően a parlament felfüggeszti Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát.

Különösen azután, hogy ezt a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz frakciójának vezetése előzetesen is megerősítette. Innentől két forgatókönyv lehetséges, mondták a jól értesült forrásaink.

Két forgatókönyv

Az első szerint a gyanúban megfogalmazottak olyan súlyúak, amelyekből az következik, hogy a mentelmi jog felfüggesztése után az ügyészség kezdeményezésére rövid időn belül megtörténhet az őrizetbe vétel, amelynek 72 órája alatt kezdeményezni fogják az illetékes bíróságnál Simonka előzetes letartóztatásának vagy házi őrizetének elrendelését.

Szervezett bűnözés miatt a Legfőbb Ügyészség kezdeményezi a fideszes Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését

A Simonka rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot. Indítványozza Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség. Az indítványt a sajtóközlemény szerint bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt, a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményei okán rendelte el Polt Péter legfőbb ügyész.

Mindehhez több feltételnek is teljesülnie kell. Egyrészt a bíróság szerint fent kell állnia a szökés, elrejtőzés veszélyének, továbbá annak, hogy bizonyítékokat tüntethet el Simonka, vagy annak, hogy összebeszél az ügy más érintettjeivel. Ez utóbbira lehet esély, hiszen a Legfőbb Ügyészség másfél héttel ezelőtti közleménye szerint a Simonkához köthető és zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igénybe vett támogatások jogellenes felhasználása kapcsán 29 embert hallgatott ki.

A másik lehetséges forgatókönyv szerint mégsem eszik ilyen forrón a kását, azaz a mentelmi jog felfüggesztése után mégsem veszik őrizetbe. Ezt a Narancsnak nyilatkozó, nevük mellőzését kérő ügyvédek és politikusok azzal magyarázták, hogy a Simonkához kapcsolható büntetőügyben már lassan négy és fél éve nyomoznak. Ez pedig azt jelenti, minden bizonyíték többszörös megerősítéssel a nyomozók rendelkezésére áll, nem kell tartani attól, hogy a politikus megsemmisítené azokat.

Másrészt azt mondták, hogy mivel fideszes politikusról van szó, a kormányzó pártnak nem hiányoznak olyan képek, amelyeken egy politikusuk látható bilincsben, pedig azon kevesek közé tartozik, akikről a Fidesz valóban lemondott. „A bilincsbe vert kezek és a kötőszáron vezetett közszereplők az elmúlt nyolc évben csak az ellenzéki politikusnak jártak. Elég csak Simon Gáborra vagy Czeglédy Csabára gondolni, és arra, hogy Mengyi Roland mentelmi joga felfüggesztése és meggyanúsítása után máig is szabadlábon védekezhet” – mondta lapunknak egy jó nevű ügyvéd.

Álmatlan éjszakák

Az egyik térségbeli politikus azt mesélte el a Narancsnak, hogy múlt csütörtökön egy közbiztonsági fórumra voltak hivatalosak a dél-békési polgármesterek és vezető köztisztviselők, éppen egy héttel azután, hogy a Legfőbb Ügyészség nyilvánosságra hozta a Simonka Györggyel szemben felmerült súlyos bűncselekmények gyanúját. „Ott ültünk két-három óra hosszat és csak hallgattuk az unalmas előadásokat, de közben nem mertünk egymás szemébe nézni, mindenki kerülte a másik tekintetét. Teljes a zavar” – jellemezte a helyzetet beszélgetőtársunk.

false

 

Nem csoda, hiszen Simonka a dél-békési választókerülete polgármestereit hűbéresként, csicskásként kezelte. Ha kellett, ordibált velük, ha kellett, megfenyegette őket, a sorba be nem álló települések pedig nem, vagy alig juthattak fejlesztési forráshoz.

Többekkel beszélgetve az körvonalazódott, hogy sok itteni, Simonkát teljes mértékben kiszolgáló politikusnak lehetnek álmatlan éjszakái a képviselő meggyanúsítása miatt. Közéjük tartozhat Dávid Zoltán orosházi, Varga Gusztáv mezőkovácsházi, Nagy Béla medgyesegyházi, Garay Rita tótkomlósi polgármesterek, de Rajos István mezőhegyesi alpolgármester is.

Átrendeződés

A Fidesz Békés megyei szervezetében – értesültünk több forrásból – az átrendeződést sejtető belső mozgások indultak el. Felkészülve arra, hogy politikai értelemben Simonka nagy valószínűséggel bukik, így elveszti befolyását, emberei és az általa pozícióba jutottak helye ingataggá válhat.

Több forrásból azt az információt hallottuk, hogy a Fidesz Békés megyei választmányának elnöki tisztét, amit már hosszabb ideje Simonka tölt be, hamarosan Takács Ferenc tótkomlósi önkormányzati tanácsnok, a Békés Megyei Közgyűlés képviselője veheti át. Takács civilben hentes, ő egyben Orbán Viktor házi böllére, de jó személyes viszonyt ápol Kövér László házelnökkel is.
A Fidesz dél-békési szervezetén belül már keresik azt az embert, aki egy lehetséges időközi országgyűlési választáson a kormánypárt képviselőjelöltje lehet. Minderre akkor kerülhet sor, ha Simonka György lemond mandátumról.

Erre pedig forrásaink szerint nagy esély van. A legesélyesebbnek az Orosházi Járási Hivatal vezetője, Lustyikné Papp Anikó tűnik a helyére. (Ha ez igaz, akkor ez arra lehet példa, milyen egyszerű ma az átjárás a közigazgatási vezetői poszt és a pártpolitika között.)

Marad a látszat

Közben Simonka a Legfőbb Ügyészség másfél héttel ezelőtti, személyét érintő gyanúsításával kapcsolatban csupán annyit tudott közzétenni közösségi oldalán, hogy  „hallotta ő is a híreket” mentelmi joga felfüggesztésének kezdeményezéséről. Ehhez hozzátette: „Ez annyit jelent, hogy engem is meg lehet hallgatni az említett ügyben. Magam sem értem, de természetesen állok elébe minden kérdésnek annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság.”

false

 

Az elmúlt napokban Facebook-oldalán sorozatban számol be arról a fideszes parlamenti képviselő, hogy éppen melyik dél-békési iskolában volt ott egy megvalósult beruházást ünnepelni, s hol milyen bejelentést tett a majdani fejlesztésekről.

„Azt a látszatot akarja fenntartani, de ez csak ideig-óráig megy, hogy körülötte minden rendben van. Pedig ő tudja a legjobban, hogy ez mennyire nincs így” – mondta egy helyben élő, a történésekre jó rálátással rendelkező informátorunk.

Figyelmébe ajánljuk