Mini Hungary-per folyosói balhéval: bűnösnek vallotta magát a félmilliárdos beruházás műszaki ellenőre

Kis-Magyarország

Az öt vádlottból egy bűnösnek vallotta magát a Szegedi Törvényszéken a mórahalmi Mini Hungary makettpark ügyében tartott előkészítő ülésen, kedden. A vád: félmilliárdos költségvetési csalás kísérlete. A tárgyalásra eljött Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, hogy megnézze az elsőrendű vádlottat, aki a Szeviép-per egyik főszereplője. A szünetben vitába is keveredtek.

Makettparkot építettek, amely a történelmi Magyarország 1910-es állapotát mutatja be, hegy- és vízrajzzal, valamint ötven, akkor már létezett emblematikus épület méretarányos makettjével. A Mini Hungary nevű látványosság uniós és hazai támogatás segítségével elkészült, megépítése közben azonban félrevezették a támogatást folyósító hatóságot – ezt állítja a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

A Szegedi Törvényszéken kedden megtartott előkészítő ülésen Bálint Márton ügyész a vádiratot ismertetve azt mondta, a 2010-ben indult 648 milliós összköltségű beruházás a kezdetektől finanszírozási problémákkal küzdött. Ezt a nehézséget a vádlottak – a későbbi működtető cég vezetője, kivitelezők, alvállalkozó és műszaki ellenőr – úgy próbálták megoldani, hogy hamis tartalmú teljesítési igazolásokat nyújtottak be a projekt lebonyolítása közben, hogy a támogatás soron következő részletét felvehessék.

Így az el nem készült makettekről, valamint a be nem fejezett munkákról állították és igazolták, hogy már készen vannak. Közben a fejlesztési ügynökség meg is bírságolta az építtetőt, 25 százalékkal kevesebb támogatást adott. Az államot az ügyészség szerint így 436 millió forintos kár érte, amelyből 50 millió térült meg. Az ellenőrzés pillanatában húsz makett nem volt a helyszínen, több pedig sérült volt. Azt az ügyészség is elismeri, hogy a park végül – nem az eredetileg vállalt minőségben –, de elkészült.

A vádlottak nem engedtek felismerhető felvételt

A vádlottakat csak így lehetett fotózni

Fotó: A szerző felvétele

„Természetesen” nem bűnös

A vádhatóság az első- és másodrendű vádlottra 3-3 év, a negyedrendű vádlottra 2 év, az ötödrendűre 1 év egy hónap börtönbüntetést kért – a harmadrendű vádlottat betegsége miatt később idézik bíróság elé.

Az előkészítő ülésen Gaudi Tibor tanácsvezető bíró a négy jelenlévő vádlottnak elmagyarázta: ha beismerik a bűnösségüket, és ezt a bíróság elfogadja, az eljáró tanács nem szabhat ki rájuk a vádiratban javasolt büntetésnél súlyosabbat. Az elsőrendű vádlott B. S. azt mondta, természetesen nem tesz bűnösséget beismerő nyilatkozatot. Ügyvédje, Varga István több tanú meghallgatását is javasolta, köztük két vádlott-társét is, amennyiben beismerik bűnösségüket. A másodrendű vádlott, D. I. ártatlanak vallotta magát, szerinte az eljárás méltánytalan. Miután a parkot megépítették, az ő cége két és fél évig működtette azt, 2016-ban húszezer látogatója volt a látványosságnak. Védője, Nagy László a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) akkori vezetőjének tanúként megidézés kérte, és bizonyítási indítványa mellé többek közt a park látogatói által készített, utóbb a Youtube-ra felkerült videók elérhetőségét csatolta.

Tisztában volt a valótlan tartalommal

Az ügyész szerint ezek akkor érdekesek az eljárás szempontjából, ha 2014 tavasza előtt készültek, mert nem azt vizsgálják most, milyen lett a park, hanem azt, hogy mit követtek el a megépítése közben. D. I. ezt az érvelést nem fogadta el, szerinte a látogatói videók igazolják, hogy a beruházás elérte a pályázati kiírásban megfogalmazott célt, vonzó turistalátványosság lett.

Szabó Bálint az egyik volt Szeviép-vezér miatt jött

Szabó Bálint az egyik volt Szeviép-vezér miatt jött

Fotó: A szerző felvétele

A negyedrendű vádlott, Sz. K. sem ismerte el a bűnösségét – az ötödrendű K. S. R. azonban igen. A ma is műszaki ellenőrként dolgozó építészmérnök azt vallotta, tisztában volt azzal, hogy az általa aláírt dokumentumok egy része valótlan tartalmú. Ezeket azért szignózta mégis, mert attól tartott, ha nem teszi, elveszíti az állását. A harmadrendű vádlott, K. B kérte erre. A bíróság minden, a védők által kért tanú meghallgatását jóváhagyta, és azt a szakértőt is beidézi, akinek véleményét támadják a vádlottak.

És akkor megjelent Szabó Bálint…

Az ülésre menet közben bejött Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, aki a Szeviép-károsultak ügyében eljárva vált ismertté Csongrád megyében. (Szeged egykori legnagyobb építőipari cégénél 2009-ben jelentkeztek likviditási gondok, amelyek aztán 2010-ben előbb csődeljáráshoz, aztán felszámoláshoz vezettek. A három ügyvezető-tulajdonost első fokon a Szegedi Járásbíróság bűnösnek mondta ki és börtönbüntetéssel sújtotta, utóbb a Szegedi Törvényszék bizonyítékok hiánya miatt 2019 decemberében felmentette a vádlottakat a terhükre rótt bűncselekmények elkövetésének vádja alól.)

A Narancs.hu kérdésére Szabó Bálint azt mondta, azért jött, mert a Szeviép-per egyik főszereplője ennek az ügynek az elsőrendű vádlottja, és meglepte, hogy ki a védője. A szünetben a folyosón vitába is keveredett B. S.-sel és Varga István ügyvéddel. Megkérték, ne fotózza őket, Szabónak viszont az a véleménye, mindketten közszereplőnek számítanak, tehát készülhet róluk kép. B. S. a Pesti Srácok stábjával is vitába keveredett a folyosón.

Ahogy beszámoltunk róla, Szabó Bálintot hétfőn a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságnál őrizetbe vették a rendőrök. Szabó erről a Narancs.hu-nak azt mondta, csak arra az időre vitték be, amíg közölték vele, gyanúsított egy eljárásban. Ez azért indult, mert Szabó idén márciusban a szegedi Anna-kútnál autójával feltartóztatta a villamost: úgy gondolta, a koronavírus miatt le kellene állítani a közösségi közlekedést a városban.

Ami a makettparkot illeti, most is működik Mórahalom határában, Ezer Év Parkja néven.

(Címlapfotónkon egy részlet a mórahalmi Mini Hungary Parkból, a felvétel forrása: youtube.com.)

Neked ajánljuk