"Hátra vinni, fejbe lőni!" - politikai színezetet kapott egy eldurvult Facebook-vita a Viharsarokban

Kis-Magyarország

Egy, a legnagyobb közösségi portálon indult és elcsitulni látszó vita után többen fejbelövést, lefejezést és kibelezést emlegettek egy kötegyán férfivel kapcsolatban, aki történetesen az ellenzéki polgármesterjelölt támogatója volt. A vitába beszállt a község fideszes polgármestere, aki mindettől nem határolódott el, de a kulturált hangnem fontosságára utólag felhívta a figyelmet. Az érintett közben feljelentést fontolgat. Pontosan mi és miért történt? – ennek nézett utána a Narancs.hu.

Több kötegyáni lakos felháborodottan jelezte portálunknak, hogy a helyi fideszes polgármester szimpatizánsai fenyegetnek egy ellenzéki aktivistát. A Narancs.hu megkereste Susánszki Imrét, aki előbb elzárkózott attól, hogy bármit mondjon az ügyről, aztán mégis elmesélte a vele történteket.

Elmondása szerint az elmúlt napokban a következő posztot tette ki Fb-oldalára: „Egy Ildikó nevű hölgy már hosszabb ideje gyűlölködő kommenteket ír a Facebookra és nem tetszik neki, ha valaki a szeretett fideszes polgármesterét bírálja, mert szerinte a faluvezetőt bírálók szégyent hoznak a településre. Ha az Ildikó nevű hölgy egy olyan embert keres, aki szégyent hoz a falura, akkor javaslom, nézzen körül a saját családjában.” A poszt alá pedig linkelte a kormánypárti Magyar Nemzet egy cikkét. Az ügyről nyáron a Narancs.hu is írt.

„Ennyit írtam” – mondta érdeklődésünkre Susánszki. A történet megértéséhez tudni kell, hogy Ildikó annak a volt kötegyáni rendőrnek a lánya, aki pedofil bűncselekmény vádjával áll a bíróság előtt. Azonban Susánszki Imre nem nevezte meg, ki áll a bíróság előtt, nem is minősítette ezt a személyt és nem vonta kétségbe az ártatlansághoz való jogát sem. „Nem az én dolgom eldönteni, hogy bűnös vagy ártatlan” – mondta a Narancs.hu-nak.

Susánszki Imre, a céltábla közepén

Susánszki Imre

Fotó: amatőr felvétel

Spirálként beinduló fenyegetéscunami

Ezt követően privát üzenetet kapott Ildikó Dóra nevű lányától, aki nehezményezte a posztját. Válaszában történetünk főszereplője leírta, gyerekkora óta ismeri az édesanyját, régebben soha semmi bajuk nem volt egymással, de az utóbbi néhány hónapban olyan hangnemű kommenteket írt, hogy kénytelen volt letiltani őt. Megírta, hogy a vád alá helyezett és bíróság előtt álló férfi ügyében nem ő, hanem a bíróság ítélkezik. De nem foglalt állást bűnösség vagy ártatlanság kérdésében sem. Válaszában megjegyezte Dórának: reméli, helyre áll a békesség, nem akarta megbántani az édesanyját. A békesség miatt pedig végül törölte a posztot. Az ifjú hölgy azt válaszolta, rendben.

Az anyja, Ildikó azonban ezt követően kirakott saját oldalára egy posztot, amelyben továbbra is Susánszkit bírálta, és innentől spirálként indult el a válogatott fenyegetésekkel és rágalmazásokkal tarkított kommentelés. A férfi szerint Hajdu-Szűcs Mária Kornélia fideszes polgármester híveinek hozzászólásai árasztották el a Fb-oldalt, amelyben őt többek között nyomoréknak, pszichopatának nevezték. De fenyegették veréssel, fejbelövéssel, lefejezéssel és kibelezéssel is.

Ilyen kommenteket kapott többek között: "Mit foglalkoztok vele? Ő egy senki és az is volt és az is lesz (...) Hátra vinni fejbe lőni! Ennyi." Erre a következő hozzászólás érkezett: Jól beszélsz Le a fejét ki a belét." Míg egy harmadik kommentelő pedig azt javasolta, "jelen helyzetben elég lenne csak hátra vinni, és leköhögni". (A kommentek írásmódján nem változtattunk - a szerk.)

A polgármester a szólásszabadságról írt

Hajdu-Szűcs Mária Kornélia fideszes polgármester is írt egy kommentet: "és akkor mi is van azzal a teóriával, hogy mindenki azt ír a saját oldalán, amit szeretne? jaaaj, értem, ez megint csak rájuk vonatkozik." Susánszki erre lapunknak megjegyezte, a szólásszabadságot védelmező, jogi diplomával rendelkező faluvezetőnek tudnia kell, hogy a fenyegetőzések, a rágalmazások, a gyűlöletkeltés mind bűncselekménynek számítanak, és ez már nem a szólásszabadság kategóriája.

„A fideszes polgármester nem határolódott el az engem veréssel, fejbelövéssel, lefejezéssel, kibelezéssel fenyegető és becsületemet sértegető híveitől. Pedig látta, mi történik, hiszen ő is kommentelt a poszthoz” – egyértelműsítette kritikáját Susánszki Imre.

Az ellentét oka

Vélekedése szerint a fideszes polgármester azt nem bocsátja meg neki, hogy tavaly a Békés megyei kisközségben, az alig 1400 lakosú Kötegyánban független polgármester jelölt kampányát támogatta. Az aktivista elismerte, hogy „egyfajta” kampányfőnöki szerepet töltött be. A független polgármesterjelöltet az összes ellenzéki párt támogatta és köztudott, hogy ezt Susánszki Imre hozta tető alá.

false

 

Megjegyezte, a helyhatósági választások után felvetette, hogy talán nem a legtisztább és nem a legdemokratikusabb volt a voksolás egész menete a helyi Fidesz részéről. Ugyanakkor bár nem gratuláltak az új faluvezetőnek, jogilag senki nem támadta meg a választatást.

Az azóta eltelt egyéves időszakot Susánszki szerint botrányok sora jellemezte, amelyekről a sajtó, így a Narancs.hu is beszámolt. Szilveszteri buli mindenféle áthallással, pályázati botrány a „nagykocsma” ügyében, botrány Magyarország legnagyobb kopjafa és faszobor gyűjteménye kapcsán, az átadás előtt szétrepedt kerékpárút, az idősek otthonban megfullad asszony halálának kivizsgálásától való elzárkózás.

Feljelentés is születhet

„A polgármesternek az sem tetszett, ha vele kapcsolatban újságcikket osztok meg a Facebookon. Most büntetőfeljelentés fontolgatok az ügyben, még akkor is, ha több újság is megírta korábban, hogy a polgármester édesanyja a Gyulai Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője. Ha szükséges, európai parlamenti képviselőkhöz és jogvédő szervezetekhez fordulok” – mondta érdeklődésünkre Susánszki Imre.

Hozzátette, a kommentelők között két önkormányzati intézményi dolgozó is volt, és az egyikük ráadásul a Kötegyáni Polgárőr Egyesület aktív tagja.

Susánszki Imre felszólította Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármestert, vállalja a politikai felelősséget hívei gyűlöletkampánya miatt, amiért nem határolódott el attól. Egyúttal arra is felszólította, hogy mondjon le. Meglátása szerint sajátos, hogy a saját magát többször kereszténynek való faluvezető értékrendjébe, úgy látszik, belefér, hogy szó nélkül hagyja, ha hívei a település egyik polgárát fenyegetik és gyalázzák.

„Összeesküvés-elméleteket gyárt a polgármester arról, hogy én és a volt polgármesterjelölt állunk a kötegyáni botrányokról beszámoló újságcikkek mögött. Ennek semmilyen valóságalapja nincs. Csupán megosztunk a közösségi oldalon cikkeket, ennyiről van szó, nem többről – jegyezte meg Susánszki.

Megkerestük a polgármestert

A történtek miatt hétfő délután levélben megkerestük Kötegyán fideszes polgármesterét. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia szerdán a következő választ adta.

„A mai napon, 2020.11.18 napján olvastam meglepő levelét! A kötegyáni Facebook oldalakon bejegyzéseket nem találtam, egy magánszemély Facebook oldalán szóltam hozzá, mint magánszemély még a vasárnapi napon. Ekkor még kulturáltan folyt a beszélgetés. Tekintettel arra, hogy számos teendőm van és napjaimat inkább a családomnak és a munkának szánom, keveset facebookozom. Ebből kifolyólag nem is követtem a továbbiakban az említett bejegyzést. A szomszédom, Susánszki Imre nem tisztelt meg azzal, hogy személyesen megkeressen, megtegyen irányomban mintegy 30 métert. A választásokat követően le is tiltott. Köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet a posztokra!” – írta Hajdu-Szűcs Mária Kornélia.

Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, a szólásszabadságról írt bejegyzésében

Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, a szólásszabadságról írt bejegyzésében

Fotó: kotegyan.hu

Ehhez hozzátette, felkér mindenkit a megfelelő kommunikációra, s arra, mindenki tartsa tiszteletben a másik véleményét és mindezt kulturált formában tegye.

Susánszki Imre másképp emlékszik, szerinte a polgármester tiltotta le őt. „Igaz, hogy szomszédok vagyunk, de a faluvezető megnyilvánulásai miatt már régen nem vagyunk beszélőviszonyban. Ebből adódóan nem kell magánlátogatást tennem a polgármester házában” – reagált minderre Susánszki Imre.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.