Végrehajtandó börtönbüntetést kért az ügyészség egy kutyát csákánnyal agyonverő férfira

Kis-Magyarország

A Gyulai Járási Ügyészség nemrégiben emelt vádat állatkínzás vétsége és 2 rendbeli üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt egy többszörösen büntetett előéletű, jelenleg más ügyből kifolyólag jogerős szabadságvesztés büntetését töltő 43 éves sarkadi férfi ellen.

A teljes magyar sajtót bejárta tavaly októberben az a történet, hogy a Békés megyei Kötegyánban egy férfi csákánnyal ütött agyon egy kutyát. Mindez a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság akkori sajtóközleményére támaszkodott, és alig volt sajtóorgánum, amelyik ne számolt volna be a hírről. Bombasztikusabbnál bombasztikusabb címeket adtak a híradásoknak a médiumok, a kétségtelenül brutális eset bemutatására. Közel egy éve azonban teljes hallgatás tapasztalható az ügyben, ezért a Narancs.hu előbb a viharsarki rendőrökhöz, majd a Békés Megyei Főügyészséghez fordult tájékoztatásért.

Az ügyben állatkínzás miatt indult nyomozás és emiatt született meg a vádemelés is. A tényállás szerint a vádlott férfi 2019. szeptember 23-án este bódító hatású szereket fogyasztott, amitől hallucinációi lettek. Mivel az esti órákban az udvaron nem találta a nevelt gyermekeit és a szemben lévő szomszéd udvarán ugattak a kutyák, a bódító szerek hatására azt gondolta, hogy a gyerekeket akarják az állatok megtámadni.

Ezért a későbbi vádlott saját házának udvaráról magához vett egy jókora csákányt, és az utcai kapu befeszítésével behatolt a szemközti ház udvarára. Bár a gyermekei nem voltak az udvaron, a férfi a csákánnyal ötször nagy erővel fejbe ütötte az ott tartózkodó egyik American XL Bully fajtájú kutyát úgy, hogy az ütések közül kettő betörte az állat koponyáját, ami a kutya pusztulását okozta – tájékoztatta a Narancs.hu-t B. Nagy Barbara, a Békés Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Nyugodt temperamentumú kutya

A nyomozás megállapítása és a vádirat szerint a szomszéd kutyái fajtajellegükből adódóan nyugodt temperamentumúak voltak, ez tette lehetővé, hogy a férfi két célzott ütést tudott mérni az elpusztított állat fejére.

 American XL Bully: a nyugodt kutya

American XL Bully: a nyugodt kutya

Fotó: prnewswire.com

A Gyulai Járási Ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is halmazati büntetésként végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, kötelezze őt a sértettek kárának megtérítésére és a nyomozás során felmerült 115 ezer forint kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

A Narancs.hu a vádhatóságtól megtudta, hogy a tárgyalást a Gyulai Járásbíróság már megkezdte, de ítélet még nem született.

(Címlapfotónk: American XL Bully kölykök. A felvétel forrása: bullyfiendz.com.)

Figyelmébe ajánljuk

Kormányinfó: Magyar Péternek új korszaka van

  • narancs.hu

Gulyás Gergely szerint háborúra készül a NATO, hozzánk viszont jön a kínai elnök. Az üzemanyag árait nem fagyasztják be, csak árcsökkentésre vennék rá a kereskedőket. Az nem derült ki, hogyan.

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.