Megmenekülhet két terület a beépítéstől a Balatonnál

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 19.

Kis-Magyarország

Csopakon és Dörgicsén is lépett az önkormányzat.

Csopakon és Dörgicsén is úgy tűnik, egyelőre gátat szabtak a felháborodást keltő beépítéseknek - derül ki a 24.hu cikkéből.

A lap azt írja, a csopaki Kerekedi-öbölbe tervezett rekreációs, turisztikai célú beruházás egyelőre azért nem valósulhat meg, mert a tulajdonosok nem kaptak engedélyt a hatóságoktól arra, hogy a területet kivonják a mezőgazdasági övezetből.

A Kerekedi-öböl egy 64 hektáros, eddig nagyjából érintetlen természetvédelmi terület Csopak és Balatonfüred között, amely 1992 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védettségét élvezi, az új Balaton-törvény azonban lehetőséget ad egy „viszonylag mérsékelt beépítésre” a Kerekedi-öböl közelében.

Civilek tiltakoztak az esetleges beruházás ellen, Ambrus Tibor polgármester pedig most azt közölte az önkormányzat Facebook-oldalán, hogy a hatóságok jogértelmezése alapján úgy döntöttek, hogy

ez a terület mezőgazdasági övezetből nem kivonható, így a tulajdonos által tervezett projekt ebben a formában nem megvalósítható.

A Balaton-felvidéken található Dörgicsén egy 25 éves budapesti befektető akart apartmanokat építeni a szőlőhegyre, a helyiek azonban aláírásgyűjtésbe kezdtek ellene, a polgármester falugyűlést hívott össze, ahol többen is a lemondását követelték.

Az önkormányzat most végül változtatási tilalmat rendelt el a település külterületén található ingatlanokra.

Jánó Levente polgármester a település honlapján azt írta, hogy "a település külterületére vonatkozó Helyi Építési Szabályzatunk előírásait többen kimagyarázva, áthágva kívánnak építési és egyéb ezzel összefüggő előnyre szert tenni", az önkormányzat ezért új szabályzatot készít, de addig is szombattól változtatási tilalom lép érvénybe.

Figyelmébe ajánljuk