Könyv

B. J. Novak: Képtelen könyv

  • - kg -
  • 2015. május 9.

Könyv

Hogy jön ahhoz egy könyv, hogy leáfonyáspitézze a fejemet? És mit meg nem enged magának a szerző, hogy merészel majomnak nevezni, engem, a nagytiszteletű olvasót, majomnak, aki megtanította magát olvasni! Álljon meg a menet: ki ez a B. J. Novak, aki olyasmiket enged meg magának, mint egy lap tetejére biggyesztett, vastag pirossal szedett BLÖMF, vagy egy vele feleselő, túloldali TRUTTY? Hogy mi van? Nos, hát az van, hogy B(enjamin) J(oseph) Novak, az Amerika-szerte ismert humorista, stand up komedista és alkalmi színész, a The Office című sorozat alaptagja és a Becstelen Brigantyk egyik mellékes karaktere, szóval ez az all-round artist és jópofa reneszánsz ember megírta első gyerekkönyvét, melyet – elnézve a sikert – még sok fog követni. B. J. nem árul zsákbacicát, egy árva kép, annyi sincsen szép, nagyalakú képeskönyve oldalain, van viszont sok jófejkedés úgy a tipográfia, mint a leáfonyáspitézett olvasó játékba hozására. Mert nem akármilyen könyv a gyerkőcöket megszólító Novak bácsié, hanem egy rosszcsont, a bőrébe-borítójába alig férő, pimasz kamasz, aki azt hiszi, hogy neki mindent szabad, és e minden alatt nem csak egy piros TRUTTY vagy egy kék BLÖMF értendő, de nem ám! Üresen fehérlő vagy épp színessel telefirkantott oldalak, sárgák, pirosak és kékek bújócskája a fekete szövegben, oldalakon átívelő kedves értelmetlenségek, girbegurba szavak vagy éppenséggel a Nyí hosszú formájának (Nyííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí) leírása – ezt főzte ki B. J. a sikerlisták meghódítására. Érted, ez egy vicces (viCceS) könyv, ha meg nem érted, a jófejek úgyse vesznek be a csapatba, úgyhogy inkább hallgass, és mondd utánam: Himbige-Humbi. B. J. Novak szellemes pasas lehet és jó üzletember – a Képtelen könyv inkább az utóbbi bizonyítéka. Mert ez így inkább trutty, mint blömf, de leginkább egy flötty.

Fordította: Elekes Dóra. Európa Könyvkiadó, 2015, 52 oldal, 1990 Ft

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.