Tartalom

(2015-04-09)

Snoblesse
Publicisztika

Hegedűs Dániel

Publicisztika

Inkább meg se szólalt volna

Orbán Viktor Kazahsztánban

Orbán Viktor figyelemre méltó szónok. A magyar belpolitika diszkurzív keretei között értelmezhető, konfliktuskerülőnek és diplomatikusnak semmiképp nem nevezhető beszédei előtt rendre értetlenül és döbbenten álltak az Európai Unió és az Egyesült Államok politikusai.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Háború

Mindig tudtuk, hogy csak az eleje tűnik viccesnek, a vége sírás lesz. A fordulópontot az M4-es ügye hozta el. Innentől megy igazán vérre az Orbán–Simicska-háború. Természetesen nem a küzdő felek vérére, hanem a mienkére.

Egotrip
Belpol

Belpol

„Lesz helyettük más” - L. Simon László a budai Várról

A Miniszterelnökség államtitkárának nem tetszik a múzeumi negyed, és inkább a Várban hagyná a Nemzeti Galériát, de nem ott, ahol most van; a köztársasági elnököt pedig az egykori Munkásmozgalmi Múzeumba költöztetné. Hogy mi lesz az újra felépítendő Lovardában és az őrség épületében, nos, ezekhez a gombokhoz még varrják a kabátot.

Időközi országgyűlési választás a tapolcai körzetben

Belpol

Előzésre készülnek

Lasztovicza Jenő fideszes parlamenti képviselő halála miatt időközi választást tartanak Veszprém megye délnyugati körzetében vasárnap. Errefelé már az is meglepő, hogy a győzelemre hárman is esélyesek.

Külpol

Szomáliai terrorakció

Külpol

Rémálmok álmodói

Borzalmas lehetett a támadás a garissai campus ellen, ahol végül 148 diák vesztette életét. A helyi emlékezet szerint hét egész órát kellett várni, mire megérkezett a fővárosból a helyszínre az erősítés, a hatóságok tagadják ezt, és sokkal rövidebb időről beszélnek. Tény, hogy a négy terroristának bőven volt ideje összeterelni és csoportosan meggyilkolni az áldozatokat, mielőtt ők maguk is meghaltak, szerintük Allah nagyobb dicsőségére.

Atomalku Iránnal

Külpol

Leszel-e a barátom?

Barack Obama amerikai elnök történelminek nevezte a múlt heti keretmegállapodást Iránnal. A nukleáris program korlátozása akár véget is vethet az Egyesült Államok és Irán közötti hidegháborúnak – hacsak félre nem csúszik valami.

Gazdaság

Brutális versenyhivatali bírság az Auchannak

Gazdaság

Akciózni tilos

Milliárdos büntetést kaptak az Auchan hipermarketek a Gazdasági Versenyhivataltól. A határozat és az idevágó jogi szabályozás vitatható, a döntés aligha kedvez az áruházak közötti versenynek.

Könyv

Könyvgyűjtők és könyvaukciók

Könyv

A bibliofília bugyrai

Van, aki nem az olcsó kötelező olvasmányokért megy be az antikváriumba. Keresgél, szakért és összesuttog az antikváriussal. Olyasmit kér, amiről más nem is tudja, hogy létezik. Ha kell, licitál, csak azért, hogy bekerüljön a gyűjteményébe egy újabb ritkaság, kézirat, ősnyomtatvány. Egy első kiadású Radnóti. Vagy egy hiányzó Kner és Tevan.

Zene

Interjú

Zene

„Bowie mindig újra előjön”

Poniklo Imre – Amber Smith

Modern címmel új lemezt jelentet meg a napokban a magyar indie rock veteránja, az Amber Smith. Ennek apropóján a zenekarvezetőt kérdeztük személyi változásokról, new wave-ről és szuperhősökről.

Opera

Zene

Géppisztolyt a kézbe

Verdi: Aida

Az operaházban épp Eperjes Károly János passió-szcenírozása zajlik, miközben az Erkelben Mohácsi-premiert tartanak: lehetne-e ennél szemléletesebben érzékeltetni az Opera jelenének már-már népfrontos jellegű rendezőválasztási gyakorlatát?

Film
Színház

Színház

Színház

Hatás alatt

Más nem történt; Újvilág

Flórián, a diákjait szexuálisan kihasználó tanár színházilag talán lehetne keményebb, démonibb.

Interjú

Színház

„Megdöntjük-e Kreón hatalmát?”

Pass Andrea író, rendező

Jobbikosokról, gyerekmolesztálásról, oktatáspolitikáról is csinált már darabot fiataloknak. Fábián Gáborral közösen viszik tovább, ami a Szputnyikból megmaradt: a nevelési színházzal foglalkozó Mentőcsónak Egységet.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Üres helyek

Az újraindult NB1-es körkapcsolás

„A 92. percben aztán olyan történt, ami addig nem, kapura lőtt a Pápa.”

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A dialektika szépsége

Schmal Károly kiállítása

Schmal Károly újabb munkáinak láttán nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy közvetve vagy közvetlenül egyfajta „kegyelemben fogant” idea emanációi, de legalábbis olybá tűnnek, mintha a 17. századi nagy német misztikus, Jakob Böhme Szent sóvárgás című alapvetésének néhány passzusát materializálnák és illusztrálnák.

Gasztro
Lokál

Állomásról állomásra LII.

Lokál

Külvárosi helyettes

Kelenföld

Amíg zárva volt a Déli, budai főpályaudvarrá lépett elő. Nem ezt akarták száz éve? Akkor mi a baj?

Tudomány
Tévétorrent
Ételhordó