Könyv

Dániel András: Odabent a frigóban

Könyv

Aki nem tudná, a rapidrevü a jövő gyerekszínháza.
A hideg meg azért szükséges, mert brit tudósok kutatásai igazolták, hogy a gyerekek mindent szeretnek, ami hideg, mondjuk a jégkrémet meg a hógolyózást tutira. Színházat meg ugye bárhol lehet csinálni. Miért épp egy hűtőszekrény ne lenne ideális alkotó terep. Dániel András sajátosan furcsa, rövid, dramatikus szövegében (pontosabban bábdrámájában) Főren Dezső vörös sálas színházi rendező, egy zsiráf, két csiga, két cickány, egy véletlenül feltűnő élő plüsspanda a hátára ragadt beszélő tábla csokoládéval, na meg néhány későn feltűnő, zöldborsónak öltözött medve és egy hívatlanul érkező hűtőgépszerelő hoz létre egy soha el nem készülő előadást. Kaotikus próbába nyerünk betekintést, ami sajnos másból sem áll, csak kiabálásból, veszekedésből, egymás sértegetéséből és az ekképp kötelező sértődésekből. A feszültséggenerálás nem annyira humoros. Hiába a szerző megannyi ötlete, minden eddiginél érdekesebb könyve ezúttal nem éppen magával ragadó. Sőt, inkább bosszantó. Nincs a történetnek valódi kifutása, hiányzik a fokozás fokozása után a csattanó. Épp Dániel Andrástól olcsó megoldás egy újabb elsötétülés, lezárásként a sötétség motívum újbóli használata – még akkor is, ha egyébként persze jól mutat.
A könyv kivitelezése viszont csodás. A szerző illusztrációit most is öröm nézegetni. Mondjuk nem teljesen világos, miért vannak időnként reneszánsz jelmezben a zsiráf és a csigák, de ezen talán felül lehet emelkedni.

Tilos az Á Könyvek, 2019, 48 oldal, 2990 Ft

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.