Tartalom

MaNcs 31. évf. 36. sz. (2019-09-05)

Publicisztika
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mocsokban (2.)

Donáth Lászlót feljelentette valaki, s most ezt a valakit megtalálta a hvg.hu, és beszélt is vele. A portál megkereste az új információval a rendőrséget (a BRFK-t) is, és ez az eddigieknél sokkal élesebb megvilágításba helyezi az egész ügyet, illetve egy önmagán messze túlmutató, az egész NER működését és milyenségét megmutató képet rajzol ki.

A szerk.

A szerk.

Jones, mi?

Schmidt Mária többszörös intézményvezető, a kurzus emlékezetpolitikai felelőse a múlt kedden drámai közleményben adta hírül, hogy a XXI. Század Intézet igazgatója és – egyetlen dolgozó kivételével – valamennyi munkatársa „váratlanul és puccsszerűen” beadta a felmondását.

Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Maradjunk a cetlinél

Megkockáztatom: a kedves olvasó nemcsak üzleti ügyintézésének, szórakozásának és magáncélú levelezésének zömét intézi réges-rég az interneten, hanem a pénzügyeit és a hatóságokkal folytatott huzavonáinak nagyját is online bonyolítja le.

Belpol

A sorsok Háza új koncepciója

Belpol

Hogy nemzetközi szenzáció legyen

Készül a Sorsok Háza új kiállítása, amelyről eddig nem sokat lehetett tudni, most azonban lapunkhoz eljutott egy munkaanyag. Az ebből kiolvasható elképzelés jelentős előrelépés a Schmidt Mária nevéhez köthető koncepcióhoz képest, ám az is látszik, hogy nem élvonalbeli szakértők rakták össze.

Interjú

Belpol

Orbán „tart az Isztambul-szindrómától”

László Róbert (Political Capital) a közelgő önkormányzati választásról

Mire számíthat októberben az ellenzék vidéken és Budapesten? Lesz-e komoly áttörés? Fidesz-bérenc-e Puzsér Róbert, mire játszik Tarlós István, mi Karácsony Gergely gyenge és erős pontja? A PC választási szakértőjével beszélgettünk a közelgő önkormányzati választás fontos kérdéseiről.

Katalógus családi házak építéséhez

Belpol

Jönnek az Orbán-kockák

A kormány elérkezettnek látja az időt arra, hogy 50 évre előre meghatározza az országban épülő családi házak arculatát. A típusterv-katalógus összeállításának legfőbb szempontja a nemzeti jelleg.

Miskolc az önkormányzati választás előtt

Belpol

Mindent beleadnak

Megvalósult a teljes ellenzéki összefogás Miskolcon is. A betegsége miatt visszavonuló Kriza Ákos (Fidesz) helyett a jelenlegi jegyző, Alakszai Zoltán indul a polgármesterségért, kihívója a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója, Veres Pál.

Környezet- és klímavédelem a budapesti önkormányzati kampányban

Belpol

Kizöldültek

Hunvald Györgytől Puzsér Róbertig majd’ mindenki a zöldebb főváros ígéretével próbálja megnyerni a budapestieket. Ezt már Tarlós István sem nézhette tétlenül.

Külpol

Interjú

Külpol

„Egyszerűen mérgesek lettek”

Ngok Ma politológus a hongkongi tüntetésekről

Ötödik hónapja zajlanak a tüntetések a Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státust élvező Hongkongban. A The Chinese University of Hong Kong politológusprofesszorát az események hátteréről, a rendőri erőszakról és a tüntetők kilátásairól kérdeztük.

Interjú

Külpol

„A vita nagyon nehéz, de szükséges”

Kathrin Meyer, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetsége (IHRA) titkára

Milyen szempontokat kell figyelembe vennie egy újonnan létesülő, modern holokausztmúzeumnak, és miért fontos az erről zajló párbeszéd? Az ezzel foglalkozó nemzetközi szervezet titkárával beszélgettünk.

Zene

Lemez

Zene

Cipőbámulás

Ride: This Is Not a Safe Place

Az Andy Bell névről sokaknak az Erasure énekese ugrik be elsőre, de van egy másik Andy Bell is.

Lemez

Zene

Búcsúzni kell

Pere Ubu: The Long Goodbye

Az 1975-ben alakult clevelandi Pere Ubu az avantgárd, kísérletező rockzene – a rájuk ragasztott címke szerint „avant-garage” – időről időre visszatérő, soha el nem tűnő klasszikusa maradt.

Interaktív
Könyv

Könyv

Könyv

Egy családregény közepe

Aranyossi Magda: Én régi, elsüllyedt világom

Aranyossi Magda neve néhány évtizede még ismerősen csengett a párttörténeti irodalomban, bár erős a gyanúm, hogy az 1948 és 1963 között írt könyvei közül alighanem több is ott lehetett a Centrális Galériának azon a 2012-es kiállításán, amelyik az Egyetemi Könyvtár soha ki nem kölcsönzött tételeivel szembesítette a közönséget.

Csak az a biztos, hogy a nemzeti könyvtárnak mennie kell

Könyv

Útban van a kultúra

Csökkenő állami források, elmaradt fejlesztések, felmondó munkatársak, megtelt raktárak, azbesztpor és bizonytalanság – válságos állapotban az írott magyar kultúrkincs jelentős részét őrző Országos Széchényi Könyvtár, amelynek a Nemzeti Hauszmann Terv miatt kell mennie a budai Várból.

Színház

Színház

Színház

Gócpont

Független Színház: Selejtesek

A Selejtesek úgy politikus előadás, hogy szó sem esik benne politikáról: úgy beszél a magyar egészségügyről, hogy nem tematizálja az állam felelősségét.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A Planétaszemélyiség

Január Herceg Tova (Baksa-Soós János): Valahol a világűrben elsüjedt egy ürhajó

Kisfaludy András 1998-ban készítette el a csupán három évig működő Kex együttesről szóló dokumentumfilmjét, amelynek címét az együttes egyik, kislemezen megjelent számából kölcsönözte.

Tudomány

A szén jövője a világban

Tudomány

A szene sem áll jól

A szénbányászat elsőként került a vádlottak padjára napjaink nem alaptalan klímapánikja idején. Egykönnyen azonban nem fogunk tudni megszabadulni a népszerű fosszilis energiahordozótól.

Sport

Interjú

Sport

„Nem szeretnék a magyar futballban dolgozni”

Kele János futballelemző

Rövid idő alatt jutott az undergroundból a mainstreambe és lett azoknak a fociról beszélő újgenerációs fenegyerekeknek az egyik legismertebb arca, akik új nyelvezettel és látásmóddal értelmezik a meccseket. Időnként beleszáll a NER-be. Volt, hogy visszaharapták.

Gasztro
Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Őszintén a legkúlabb

Stanley Nelson: Miles Davis: Birth of the Cool

Davis nem egy legenda, hanem sok. Azok is ismerik – mint a jazz sokszoros megújítóját, több halhatatlan zenekar vezetőjét, Charlie Parker és John Coltrane társát –, akik nem hallgatják megbabonázó lemezeit. Noha az Emmy-díjas dokumentumfilm-rendező, Stanley Nelson rajongója Davis zenéjének, ő is inkább azért csinált róla filmet, mert jó filmet bonyolult személyiségről lehet forgatni.

Film

Mikrofilm

A tizennegyedik törzs

Radu Mihăileanu: Élj és boldogulj!; Gideon Raff: The Red Sea Diving Resort

Az etiópiai falasákkal – a díjak özönét nyert Életvonatot rendező – Radu Mihăileanu szintén nagy sikerű 2005-ös filmje, az Élj és boldogulj! ismertette meg a nagyvilágot.

Dokumentumfilm

Mikrofilm

Az élet jó

Szabó Réka: A létezés eufóriája

Fahidi Éva 89 évesen lépett először színpadra. Már kisgyerekként is vonzotta a mozgáskultúra, hol a tükör előtt kísérletezett, hol a debreceni Szoboszlói utat táncolta végig, amikor senki sem látta.

Interjú

Mikrofilm

„59 évig nem tudtam beszélni róla”

Fahidi Éva és Szabó Réka

A locarnói és a szarajevói filmfesztiválon is díjat nyert A létezés eufóriája – Szabó Réka dokumentumfilmje a Tünet Együttes Sóvirág című előadásának próbafolyamatát, a két szereplő – Fahidi Éva 90 éves holokauszt-túlélő és Cuhorka Emese kortárs táncos – duettjének alakulását követi nyomon a premierig. A film és az előadás rendezőjével és a Sóvirág 93 éves táncosával beszélgettünk.