Könyv

Magali Le Huche: Pepe az operában

Könyv

Végtelenül sok idegesítő zenélő játék, vagy még csak játéknak sem nevezhető mindenféle bizbasz készül ma a gyerekeknek. A Pepe-sorozat könyveit mégis felüdülés kézbe venni, mert bár Magali Le Huche könyvei is zenélnek – bekapcsolást követően a rövid történet során oldalról oldalra haladva kis ikonokat kell nyomogatni, hogy a zene vagy az ének hallhatóvá váljon –, de klasszikus zene csendül fel a könyvtárgyból, ráadásul igen jó minőségben.

A főszereplő Pepe, a kutya, míg korábban (más kötetben) az erdőbe ment koncertre, ahol megismerkedett a zenekar tagjaival és hangszereikkel, s lépten-nyomon Mozartot hallgatott, ezúttal a legjobb barátjával, a Betty nevű macskával a párizsi operába látogat el. Nem előadásra mennek, hanem épületbejárásra. Csakhogy a lenyűgöző térben barangolva, ahogy kell, eltévednek, így alkalmuk nyílik belesni a kulisszák mögé is, egy öltözőbe meg a jelmeztárba, miközben mindenhonnan más-más csodás zene szól – részlet a Normából, a Rigolettóból, A varázsfuvolából vagy épp a Figaro házasságából. A minimál történet, a remek, részletgazdag illusztráció és a hangzó tartalom tökéletesen egészítik ki egymást: az ötlet szuper, a kivitelezés nagyon igényes. A 3 éves kortól ajánlott könyv igazi edukációs segédeszköz lehet a zenével való ismerkedéshez. Egy gyerekeknek készült zenélő tárgytól a legkevésbé az értékközvetítést várja a szülő, ám az a helyzet, hogy ez a könyvsorozat még ennek a kritériumnak is bőven megfelel.

Fordította: Joannovics Mária. Geopen, 2019, 24 oldal, 3490 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?